Rafael Sadi: “Tayyip Bey’e muhalifim ama gerçeklerin çarptırılmasına sessiz kalamam”

Rafael Sadi, Erdoğan’ın diploması olmadığı iddialarının en yoğun tartışıldığı dönemde, 2016’da bir yazı yazarak Erdoğan’ın üniversite dönemine tanıklığını açıklamıştı:

Rafael Sadi: “Tayyip Bey’e muhalifim ama gerçeklerin çarptırılmasına sessiz kalamam”

Gazeteci Rafael Sadi (solda) ve Ocak ayında hayatını kaybeden Türkiye Yahudileri Cemaati eski başkanlarından Bensiyon Pinto, Erdoğan’ın 2005’teki İsrail gezisinde. 

Sadi’nin yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Yer: İstanbul 

Yıl: 1974-1978 hatta 1981’e kadar sanırım

Adres: Gürani sokağı Vatan caddesini Topkapı caddesine bağlayan sokak.

Numarası: Hatırlamıyorum.

Sokaktaki önemli mekanlar: Topkapı caddesi köşesinde ‘Anka Oteli’ sokağın ortasında her üniversite yakınında olmazsa olmazı ‘Platin Bilardo Salonu…’

Okul kapısı önünde ise: Gürani Taksi Durağı…

Adı: Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu.

Evet bu 2569 kayıt numarası ile girdiğim okul. Bildiğim kadarı ile Sayın Cumhurbaşkanı benden birkaç yüz kişi (öğrenci) önce kaydolmuş ve 2400’lü bir numara ile kaydolmuştu.

Yani bazı yazar arkadaşların sırf muhalefet olsun diye adamı karalamak adına ‘bu adamın üniversite hayatı olmamıştır’ gibi mesnetsiz yalanlar söylemesi beni rahatsız ediyor. Evet, ben Tayyip Bey’in dış siyasetine ve İsrail ile takışmasına hatta Filistin meselesini seçim malzemesi yaparak oy potansiyeli yapmak için Yahudi düşmanlığını körüklemesine karşı ve de muhalifim. Ama bu nedenle bildiğim gerçekleri ne saklamaya ne de çarpıtmaya veya çarptırılmasına sessiz kalamam.

Tayyip Bey ile tam 4 sene hatta biraz da fazlası aynı okulda, aynı sınıfta bazı günler de aynı sırada çok kıymetli hocalardan ders aldık. Mezun olduk mu? Hayır ben olmadım olamadım ekmek parası derdindeydim ve 4. Sınıftan 3 ders takıntı ile okulu bitiremedim, diploma alamadım. Tayyip Bey de diploma aldı mı alamadı mı ben bilmiyorum. Diplomasını alıp almadığı konusunda da bir şey diyemem. Ama basında birtakım belgeler diplomalar yayınlandı. Kimi sahte dedi kimi düzmece. Bazıları da gece gündüz uğraşıp sahte olduğunu kanıtlama çabası içinde.

OKULUN TARİHÇESİ

Okulun tarihçesi şöyle:

Okul ve bina ilk önceleri TUNA İKTİSAT OKULU adı ile faaliyet gösterdi ve 1970’li yılların başında herhalde 1974 öncesi devletleştirilerek 4 yıllık eğitim evrem AKSARAY İKTİSAT VE TİCARET YÜKSEK OKULU ünvanı ile bizleri talebe olarak kayıt altına aldı.

Hocalarımız ise:

ORD.PROF. DR. REŞAT KAYNAR (Hukuk)

PROF. DR. İSMET GİRİTLİ

PROF. DR. EROL ZEYTİN OĞLU

DR. KAMURAN PEKİNER

DR. İSMAİL ÖZASLAN

DR. SULHİ DÖNMEZER

Daha isimlerini hatırlayamadığım nice kıymetli hocalar vardı kuşkusuz.

Biz mezun olmadan veya benim açımdan konuşacak olsam olamadan okul 1981 de (galiba) kapandı ve Çemberlitaş’ın arkasındaki MALİYE MUHASEBE YÜKSEK OKULU ile birleşti. Hatta Öğrenci işleri bölümünden evrak almak için oraya gittiğimi de hatırlıyorum.

Okul hangi sene MARMARA ÜNİVERSİTESİ ile birleştirilip o bünye içine katıldı bilmiyorum. Ama doğal olarak duyduk.

Sayın Erdoğan’ın diploması bu okuldan verilmiş. Buna neden herkes hayret ediyor ki? Okul bu bünyeye katıldı ise kim verecekti ki diplomayı? Ben diploma alamadığım için kimin diploma verebileceğini de bilmiyorum. Resmi evraklar üzerindeki tarihler verildiği veya yayınlandığı tarihteki tarihler olur. Diplomayı hak ettiği tarih olmaması doğaldır ve diplomayı düzenleyen memurun veya sistemin prosedürel gelişimi nedeni ile başka bir tarih olması da imkânsız değildir. Okula kaydolduğu numaranın diplomadaki numara ile farklı olması da yine okul değişikliğinin sonucudur.

Sayın Selahattin Demirtaş da muhalefet yapacak diye Tayyip Bey’in sınıf arkadaşlarına nazirede bulunmuş. Kimse de bir fotoğraf çekmeyi akıl edememiş diye buyurmuş. Ha cep telefonu vardı da biz mi selfie yapmadık değil mi? Yıl 1974, bayım değil cep telefonu İstanbul’dan Ankara’ya 4 saat telefon sırası beklemeden görüşemiyorduk. Tavsiye ederim Ali Poyrazoğlu’nun telefon parodisini bulup izleyin.”

1983’te çıkan “Yüz yıllık mezunları ile İstanbul Yüksek Ticaretliler” kitabında Erdoğan’ın adı yer alıyor

Sadi, bu yazısından beş gün sonra konuyla ilgili bir yazı daha yazarak o dönemden bir başka sınıf arkadaşları olarak açıkladığı Necmi Uysal’ın kendisine ilettiğini belirttiği “Yüz yıllık mezunları ile İstanbul Yüksek Ticaretliler 1883-1983” kitabının kapağı ve Erdoğan’ın adının olduğu sayfayı yayımladı.

 

Gazeteci Rafael Sadi, Halk TV yayınında Erdoğan’ın üniversiteden sınıf arkadaşı olduğunu söyledi. Aslında Sadi, Erdoğan’ın diploması olmadığı iddialarının en yoğun tartışıldığı dönemde, 2016’da bir yazı yazarak Erdoğan’ın üniversite dönemine tanıklığını açıklamıştı: “Adı: Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu. Evet bu 2569 kayıt numarası ile girdiğim okul. Bildiğim kadarı ile Sayın Cumhurbaşkanı benden birkaç yüz kişi (öğrenci) önce kaydolmuş ve 2400’lü bir numara ile kaydolmuştu. Yani bazı yazar arkadaşların sırf muhalefet olsun diye adamı karalamak adına ‘bu adamın üniversite hayatı olmamıştır’ gibi mesnetsiz yalanlar söylemesi beni rahatsız ediyor.”

 

Kitabın 1983’te yayımlandığına dikkat çeken Sadi şunları yazdı:

“Eh herhalde okul mezun olmamış birinin adını ve sıra numarasını 100 yıl mezunları kitabında yayınlayacak değil. Hem kitap 1983 yılında yayımlanmış.

Yani Sayın Erdoğan henüz Başbakan değil ve Partili Cumhurbaşkanı hiç değil. Demem o ki AKP hükümeti ve Sayın Erdoğan hükümetlerinin o kadar çok olumsuz ve de olumlu icraatının içinden bula bula bu diploma ile uğraşarak onun makamından edilebileceğine bel bağlayan aciz muhalefete içerlememek elde değil.”