Tarih: 21.06.2020 01:25

Putin'den tepki çeken 2. Dünya Savaşı açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

Güvenlik Kurumları Koordinatörlüğü Sözcüsü Stanislaw Zaryn, Putin'in, Almanya'nın Polonya'yı işgalinden Avrupa ülkeleri ve Polonya'yı sorumlu tutan tezlerinin Rusya'nın Batı'ya karşı yürüttüğü "enformasyon savaşının" parçası olduğunu savundu.

Putin'i, tarihi kendi şahsi çıkarlarına göre yeniden kurgulamakla suçlayan Zaryn, "Putin'in iddiaları Batı'yı istikrarsızlaştırmaya, NATO üyelerini birbirine düşürerek İttifak'ın güvenilirliğini ve itibarını zedelemeye, Rusya'yı küresel barışın savunucusu ve dünya düzenini ilgilendiren kararlarda masada olması gereken bir güç olarak göstermeye çalışan kapsamlı dezenformasyon çabasının uzantısıdır." ifadelerini kullandı. 

Putin, "2. Dünya Savaşı'nın 75. Yıl Dönümünde Çıkarılacak Gerçek Dersler" başlıklı makalede, Nazi Almanyası'nın Polonya'yı işgal etmesinin, Avrupa ülkelerinin ve Polonya'nın Sovyet Rusya ile güvenlik paktı yapmaktan kaçınması nedeniyle mümkün olduğunu savunuyor. 

Oysa Sovyet Rusya, 1 Eylül 1939'daki işgalden önce Almanya ile, "Molotov-Ribbentrop Paktı" adıyla bilinen Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı'nı imzalamıştı. Söz konusu paktın Polonya ve Baltık ülkelerinin paylaşılmasını öngören gizli bir protokol içerdiği iddia edilmişti. 

Nazi Almanyası anlaşmadan bir yıl sonra Sovyet Rusya'yı işgal ederek paktı bozmuş, Sovyet Rusya da ABD, İngiltere ve Fransa'nın olduğu Müttefik Devletler safına geçmişti.

PUTİN'İN MAKALESİNDEN SATIRBAŞLARI ŞÖYLE;

Çekoslovakya'nın parçalanmasında, Almanya'nın yanında Polonya da yer aldı. Bu ülkeler, Çekoslovakya'nın hangi bölgelerinin kime kalacağına önceden ve birlikte karar verdi. Polonya, Hitler'in desteği olmadan saldırgan planlarının başarısız olmaya mahkum olduğunun farkındaydı. 

Çekoslovakya'nın bölünmesi acımasız ve arsızca gerçekleşti. Bugün, başta Polonya yöneticileri olmak üzere Avrupalı politikacılar Münih'i gizli tutmak istiyor. Neden? Sadece ülkelerinin yükümlülüklerine ihanet ettiğinden, Münih komplosuna destek verdiğinden, bazı ülkelerin de ganimet dağıtımına katıldığından değil, aynı zamanda, 1938'in o dram dolu günlerinde Çekoslovakya'yı savunan tek ülkenin Sovyetler Birliği olduğunu anımsamanın rahatsız edici olmasından kaynaklanıyor. olonya, çıkarlarını güderek Avrupa'da kolektif güvenlik sistemini oluşturulmasına tüm var gücüyle engel oluyordu.

Polonya'nın Almanya büyükelçisi J. Lipski'nin 20 Eylül 1938'de Hitler'le sohbeti sırasında kullandığı alaycı ifadenin anlamı nedir: '…Avrupa'nın sorununun çözülmesi karşılığında biz [Polonyalılar] Varşova'da onun harika bir heykelini dikeceğiz.' 

Çekoslovakya'yı yerle bir ettikten sonra Hitler'in yeni topraklara yönelmeyeceğine inanmak naiflik olurdu. Bu kez Çekoslovakya bölümündeki suç ortağı Polonya'ya ilerledi. 

İkinci Dünya Savaşı bir saatte çıkmadı, aniden, birden bire başlamadı. Almanların Polonya'ya yönelik saldırısı da ani değildi. Savaş, o dönemdeki dünya siyasetinde etkili olan birçok eğilim ve faktörün sonucudur. Savaş öncesi tüm olaylar tek bir zincirde sıralanmıştı. Ancak elbette, insanlık tarihindeki en büyük trajedinin zeminini hazırlayan ana husus, devlet egoizmi, korkaklık, güç kazanan saldırgana göz yumma, siyasi elitlerin uzlaşma aramaya hazır olmamasıydı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —