Önceki gün yurt içi piyasalar kapandıktan sonra yükselişe geçen ve 4.7486´ya kadar çıkan dolar/TL, dün güne 4.6750 seviyesinden başladı. Yeni kabine ile birlikte sert yükselen dolar/TL karşısında 4.70 seviyelerinde seyrediyor. Ekonomistler ise kabine ile birlikte piyasaları değerlendirdi. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, açıklanan kabine üyelerine ilişkin önceki güne kadar kulislerde farklı isimler geçmesi, piyasaların ilk tepkisinin de negatif olmasına neden olduğunu, ancak ilk tepkilerin ardından piyasaların makroekonomik görünüme ve mali politikalar ile ilgili yol haritasına odaklanmasını beklediğini ifade etti. Ekonomi tarafından bakıldığında bağlı olan kuruluşlarla ilgili değişikliklerin de piyasaların odağında yer aldığını aktaran Bürümcekçi ?Yeni yapıların nasıl şekilleneceği önemli olacak. Maliye Bakanlığına bağlı Kamu Finansman Genel Müdürlüğü´nün Hazine´nin işlerini yürüteceği belirtiliyor. Merkez Bankası Başkanı ile ilgili görev süresinde değişiklik var, halen görev yapanlarla ilgili bir değişiklik söz konusu mu değil mi gibi belirsizlikler ortadan kalktıkça piyasalarda volatilite de azalacaktır? dedi. Bürümcekçi, bundan sonraki süreçte kişilerden çok icraatlara bakılacağını kaydederek, kanunlardaki değişikliklerin de takip edileceğini, ancak asıl genel makroekonomik çerçevenin, seçimlerden önce etkili olan büyüme yanlısı politikaların devam edip etmemesine göre şekilleneceğini ifade etti. Bürümcekçi, orta ve uzun vadede piyasalar açısından önemli olanın makroekomik dengelenmenin sağlanması olduğuna değinerek, piyasaların kabinedeki yeni isimlere ilk başlangıç için kredi vermemiş gözüktüğünü, ancak atılacak adımların bunu tersine çevirebileceğini kaydetti. QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise kurun ve piyasaların verdiği ilk tepkinin negatif olduğunu, çünkü daha çok kısa vadedeki politikalara ilişkin tedirginlikleri fiyatlamayı seçtiğini söyledi. Piyasa için iki kritik husus bulunduğunu ifade eden Kanlı ?Bunlar, kısa vadede TCMB´nin sıkı para politikası uygulamaya devam etmesi ve ekonomi politikalarının mevcut büyümenin sürdürülmesini değil, yumuşak inişin sağlanmasına yönelik olarak uygulanması. Uzun vadede ise, ekonominin daha istikrarlı ve verimli hale gelmesini sağlayacak yapısal dönüşüme yönelik adımların atılması? değerlendirmesinde bulundu.
DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek de yeni kabine üyelerinin açıklanmasından önce piyasalarda oluşan beklenti ortamının Türk lirasında iyimserlik yarattığı için açıklama sonrasındaki zayıflamanın normal karşılanması gerektiğini belirterek, aynı zaman diliminde dolar endeksinin de yükseldiğini göz ardı etmemek gerektiğini ifade etti. TCMB´nin mayıs ve haziranda aylarında attığı sıkılaşma adımlarının TL üzerindeki aşırı satış isteğini bir süre daha baskılamasını beklediğini ifade eden Gödek ?Bundan sonraki süreçte yurt içi piyasaların dışarısı ile birlikte hareket etme isteği ağır basabilir. Piyasa katılımcılarının aşina olduğu isimlerin yeni dönemde kabinede yer almayacak olmasının ardından ilk etapta piyasalar olumsuz etkilense de bunun kısa süreceğini ve uygulamaya konulacak politika ve söylemlerin değerlendirildiği bir sürece gireceğimizi düşünüyoruz? dedi.
Societe Generale analisti Jason Daw müşterileri ile paylaştığı notta, ?zayıf temeller, siyasi riskler ve EM para birimlerinin 2018´in ikinci yarısında zayıflayacağı beklentisiyle? Türk Lirası için kötümser olmaya devam ettiklerini belirtti. SocGen dolar/TL´nin yaklaşık yüzde 9 yükselerek yılsonunda 5.18´e çıkmasını, 2019 ortasında ise 5.5 olmasını bekliyor. Daw, müşterilere ilettiği notunda şu değerlendirmeleri yaptı: ?Yatırımcılar bakan atamaları sonrası TRY kısa pozisyonuna geçmeyi değerlendirmeli. Bunu yapmanın bir yolu ZAR/TRY´de uzun pozisyona geçmek.? FPG Securities CEO´su Koji Fukaya´ya göre liranın toparlanmasında Japon bireysel yatırımcıların dip seviyelerden alıma geçmesi etkili oluyor. Fukaya ?Bu durum muhtemelen yatırımcıların ucuz seviyelerden alıma geçmesine neden oluyor? dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Türkiye´deki gelişmeleri yakından izlediğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın hazine ve maliye bakanı olarak Berat Albayrak´ı atamasının iktidarın giderek tek elde toplandığını gösterdiğini ifade etti. S&P´nin kıdemli analistlerinden Frank Gill, Reuters´a yaptığı açıklamada Türkiye´deki siyasi gelişmeleri yakından izlediklerini ifade ederek Çıkarımda bulunmak için biraz erken, ancak karar almanın giderek merkezileştiği açık? dedi. Gill, ?Olağanüstü hal politikasının, maliye politikası genel duruşunun ne olacağını yakından izliyoruz... Kredi garanti (fonu) mekanizması daha da geliştirilecek mi? Bizce bankaların fonlama kapasitesinin tamamına yakınının kullanıldığı göz önüne alındığında büyüme nereden gelecek?? diye konuştu.
Işık FX piyasalara yeni kabine etkisini şöyle değerlendirdi: ?TCMB kanununda Başkan ve Başkan Yardımcılarının görev esaslarına yönelik bazı değişikliklerin yapıldığına dair gelen haberler ile kur yeniden yukarı yönlü atak yaptı. Bunun yanı sıra açıklanan yeni hükümet kabinesindeki ekonomi kurmaylarının da piyasa tarafından tanınmıyor olmasıyla birlikte 4.75 seviyesinin üzeri test edildi. Yeni kabinedeki ekonomi kurmaylarından ve Cumhurbaşkanlığı makamından gelecek açıklamalar ile başta kredi derecelendirme kuruluşları olmak üzere uluslararası kurumların yapacakları açıklamalar kritik öneme sahip.? Şeker Yatırım: ?Yeni kabinenin açıklanması sonrası TL varlıklarında sert hareketler görülürken dolar/TL kuru 4.74 TL seviyelerine yükseldi. Piyasalar bundan sonra yeni ekonomi yönetimi ile önümüzdeki dönemde uygulanacak ekonomik politikalara odaklanacak.?