Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Pentagon: HTŞ'nin sözleri ile eylemleri örtüşmeli

Pentagon, Şam'daki Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki yeni hükümetin çalışmalarını değerlendirmek için henüz erken olduğunu, ancak eylemlerinin sözleriyle örtüşmesi gerektiğini bu hafta başında belirtti.

Pentagon: HTŞ

Pentagon, Şam'daki Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki yeni hükümetin çalışmalarını değerlendirmek için henüz erken olduğunu, ancak eylemlerinin sözleriyle örtüşmesi gerektiğini bu hafta başında belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Salı günü Rûdaw'a verdiği demeçte, "Oluşmakta olan bu yeni hükümetle ilgili, vurgulamak zorundayım ki çok yeni. Biliyorsunuz, HTŞ liderleri doğru şeyleri söylüyor, ancak eylemler bu sözlerle örtüşmeli. Bir ABD heyetinin gidip bu liderlikle görüştüğünü gördünüz" dedi.

"Şu anda size Suriye'nin geleceği hakkında daha net bir bilgi verebilmeyi isterdim, ancak bu hükümetin oluşumu ve bir araya gelişi konusunda hala yeniyiz" diye ekledi.

HTŞ'nin öncülüğündeki muhalif gruplar koalisyonu, Kasım ayı sonunda bir saldırı başlattı ve 8 Aralık'ta Beşar Esad rejimini devirdi. Ülke şu anda bir geçiş dönemini yaşıyor.

Singh ayrıca IŞİD'e karşı mücadele ve Kürt liderliğindeki Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile ortaklıkları konularına da değindi. ABD'nin Rojava’nın Kobani kentinde yeni bir askeri üs kurduğuna dair haberleri ise yalanladı.

Kürt Peşmerge güçlerinin çalışmalarından dolayı "minnettar" olduklarını belirtti.

Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh ile yaptığı röportaj şu şekilde:

 

ûdawŞu anda Pentagon Basın Brifing Odası'ndayım. Pentagon Sözcüsü Yardımcısı Sabrina Singh benimle birlikte. Orta Doğu, özellikle Suriye ile ilgili bir dizi konuyu konuşacağız. Sabrina, burada benimle oturduğunuz için çok teşekkür ederim.

Sabrina Singh: Elbette, beni ağırladığınız için teşekkür ederim. Sizinle birlikte olmaktan memnunum.

 

Rûdaw: Teşekkür ederim. Suriye ile başlayalım. ABD son zamanlarda Suriye'ye ek birlikler gönderdi ve bu Beşar Esad rejiminin çöküşünden hemen sonrası sürece denk geliyordu. Bu kararı almanızı sağlayan neydi ve bu birlikleri Suriye'ye neden gönderdiniz? Rolleri nedir ve ne zamana kadar orada kalacaklar?

Sabrina Singh: Bilirsiniz, sizi biraz düzeltmem gerekiyor. Bu birlik varlığımız aslında uzun zamandır, Beşar Esad'ın düşüşünden çok önce vardı.

 

Rûdaw:2000 asker mi demek istiyorsunuz?

Sabrina Singh: Doğru, vardı...

 

Rûdaw:Ek birliklerden bahsediyorum 1100 askerden daha.

Sabrina Singh: Bu birlikler, bahsettiğiniz sayılar, 2000 kişi aslında yıllardır oradaydı. Suriye'de IŞİD'i yenme misyonunun temel unsuru olan 900 hizmet mensubumuz her zaman vardı, zaman içinde farklı yetenekleri değiştirdikçe bölgeye daha fazla kuvvet ekledik veya artırdık. Bunu değiştirdik, bazen personelimiz ayrılırken ve rotasyona girerken çifte örtüşme oluyor. Bu nedenle bazen birliklerde artış görüyorsunuz, ancak bu sayı hiçbir zaman Esad'ın düşüşüne yanıt olarak ortaya çıkan bir sayı değildi. Aslında Pentagon'daki basın brifinglerinde belirttiğimiz 2000 sayısı uzun süredir tutarlı olan sayıydı ve bu Esad'a yanıt olarak değildi.

 

RûdawYani bu 2000 askerin Beşar Esad rejiminin düşüşünden önce de Suriye'de olduğunu mu söylüyorsunuz?

Sabrina Singh: Doğru, bunu çok açık bir şekilde belirttik. Esad'ın düşüşüne yanıt olarak hiçbir şey yapılmadı, Suriye veya Irak'taki güç durumumuzda bir değişiklik olmadı. Ve bu ülkelerin herhangi birindeki misyonumuzda bir değişiklik olmadı. Misyon örtüşüyor ve bu misyon, ki sizin de bildiğinizi biliyorum izleyicilerinizin de bildiğinden eminim, IŞİD'i yenme misyonudur. Yani güçlerimizin Suriye'de bulunmasının ve bahsettiğiniz 2000 seviyesinin temel unsuru ve nedeni, IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlamaktır.

 

RûdawŞimdi 2000 askeriniz var. Suriye'de kaç üssünüz var? Kobani'de üssünüz var mı, ki birçok rapor ABD'nin Kobani'de geçici üssü olduğundan bahsediyor? Ya da bu konuda bizimle herhangi bir şey paylaşabilir misiniz?

Sabrina Singh: Kobani konusunda, size kesin olarak şunu söyleyebilirim ki, ABD'nin bu yönetim altında bir üs kurma planı yok. Ve Kobani bölgesinde bir üssü yok. Bölgedeki konumumuz açısından, size belirli bir sayı veremem. Size söyleyebileceğim şey, Suriye'nin kuzey, doğu kısmındayız. Son on yıldır hep oradaydık. IŞİD'i yenme kalıcı misyonuna gelince, güçlerimizin operasyon yaptığı yer orası. Ancak bu yönetim altında, Biden-Harris yönetimi altında, Kobani bölgesinde bir ABD üssü kurma planı yok ve bir ABD üssü kurma çalışması da yok.

 

RûdawYani, IŞİD'i yenmek için Suriye'de olduğunuzu söylediniz, ama Suriye'de sizinle birlikte IŞİD'i yenen bir ortağınız var. Bu güçler, Türkiye destekli gruplardan ve ayrıca NATO müttefikiniz Türkiye'den gelen bazı tehditler nedeniyle dikkatlerini başka yöne çevirdiler. Savunma Bakanı Austin'in bu konu hakkında Türk mevkidaşıyla telefonda birçok kez görüştüğünü takip ettim. Türkiye ile DSG ve Suriye'deki ortaklarınız konusunda bir anlayışa vardınız mı, çünkü onları korumak için orada olmadığınız doğru, ama onlar size IŞİD'i yenmenize yardım ediyorlar, ki bunun misyonunuz üzerinde bazı etkileri var mı?

Sabrina Singh: Hatırlanması gereken önemli şey, IŞİD'i yenme misyonumuzdan bahsederken, biz küresel bir koalisyonun parçasıyız. Bu küresel koalisyon, IŞİD'in artık on yıl önceki gibi bir tehdit olmadığını, ancak IŞİD'in hala bir tehdit olduğunu anlayan dünyanın dört bir yanından ülkeleri içeriyor. Ve bunu burada Amerika Birleşik Devletleri'nde gördünüz, New Orleans'taki saldırıda, saldırganın IŞİD'den ilham aldığını gördünüz. IŞİD nüfuz ediyor ve insanlara ulaşmanın yollarını buluyor. İster ülkelerde olsun ister sosyal medya aracılığıyla. Dolayısıyla misyonumuz ve Bakanın Türkiye ve mevkidaşı ile görüşmelerinin nasıl geliştiği sorunuza dönersek? Sanırım herkes IŞİD'in asla on yıl önce gördüğümüz haline gelmemesini sağlamada burada oynayacak bir rolü olduğunu kesinlikle anlıyor. Türkiye bunu anlıyor, biz de Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tehditleri anlıyoruz. Ancak Türkiye ile yaptığımız ve bakanın yaptığını gördüğünüz şey açık bir iletişim kurmak ve ben gelecek yönetimin ne yapmaya karar vereceğini söyleyemem. Sadece bu yönetim için konuşabilirim. Niyetimizin ve misyonumuzun IŞİD'i yenme misyonuna odaklandığını ve bu misyondaki ortağımızın Suriye Savunma Güçleri ve tabii ki Küresel Koalisyon olduğunu çok açık bir şekilde belirttik.

 

RûdawPeki, Suriye'deki ortaklarınız diğer gruplardan tehdit aldığında, onları korumak veya NATO müttefikinizle bir ateşkes için görüşmek, böylece Suriye'deki misyonunuza odaklanabilmeleri sizin çıkarınıza mı?

Sabrina Singh: İma ettiğiniz şey Kobani bölgesinde yükselen bazı gerilimler sanırım. Ve şu anda iki taraf arasında bir anlaşma veya mutabakat olduğunu görüyoruz. O bölgede bir miktar şiddetin durduğunu gördük. Bu yüzden bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Bakın, ortaklarımıza ve bölgedeki diğer güçlere yönelik diğer tehditler söz konusu olduğunda, elbette bunu ciddiye alacağız, ancak bizi misyonumuzdan da alıkoymasına izin veremeyiz, ki bu misyon IŞİD'in ABD güçlerini, bölgedeki ortaklarımızı ve müttefiklerimizi ve anavatanımızı tehdit edemeyecek şekilde yeniden yükselmemesini sağlamaktır.  Suriye'de olma nedenimiz budur.

 

RûdawŞimdi Suriye'de Şam'ı yöneten farklı unsurlar ve farklı gruplar var. Şam'daki yeni hükümetten bahsederken, yeni bir savunma sistemi var. HTŞ liderliğindeki yeni Suriye Savunma Sistemi hakkında yorumunuz nedir? Ve bu gruptaki yabancı savaşçılar konusunda herhangi bir endişeniz yok mu, ki bunların bazıları yakın zamanda yeni Suriye Savunma Bakanlığı'ndan veya yeni Suriye Savunma Sistemi'nden daha yüksek pozisyonlara terfi ettiler?

Sabrina Singh: Burada hatırlanması gereken önemli şey, Suriye halkının hükümetlerinin ve ülkelerinin nasıl yönetileceği konusunda söz sahibi olmasıdır. Bu süreçten uzaklaşmayacağız. Suriye halkı sonuçta ülkelerinin geleceğine karar verecek. Oluşmakta olan bu yeni hükümetle ilgili, vurgulamak zorundayım ki çok yeni. Biliyorsunuz, HTŞ liderleri doğru şeyler söylüyor, ancak eylemler bu sözlerle örtüşmeli. Bir ABD heyetinin gidip bu liderle görüştüğünü gördünüz. Şu anda size Suriye'nin geleceği hakkında daha net bir bilgi verebilmeyi isterdim, ancak bu hükümetin oluşumu ve bir araya gelişi konusunda hala yeniyiz. Yani sorunuzu yanıtlamak için, bu hükümetin neye benzeyeceğini bekleyip görmemiz gerekiyor, ancak sonuçta buna karar verecek olan Suriye halkı olacak.

 

RûdawPeki HTŞ'nin şimdiye kadar yaptıklarına dayanarak, bir ay oldu.

Sabrina Singh: Tam da bu. Bir ay oldu. Evet, bir ay oldu. Bu yüzden bunu hatırlamanın önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

Rûdaw: Evet, o ülkenin gelecekteki güvenliği konusunda herhangi bir endişeniz yok mu?

Sabrina Singh: Kesinlikle var.

 

RûdawHTŞ, El Nusra Cephesi'nden geliyor ve El Kaide ile de bağlantılıydılar?

Sabrina Singh: Var. Var ve çok açık bir şekilde söyledik ki Suriye'de muazzam bir fırsat ve muazzam miktarda risk var. İkisi aynı anda eşit olabilir. Demokratik bir gelecek için fırsat var ya da o gelecek neye benzeyecekse, ama buna Suriye halkı karar vermeli. Muazzam risk. Yani, IŞİD gibi grupların böyle durumlardan, net bir liderliğin olmadığı, kaos olabilecek durumlardan yararlandığını biliyoruz. Görmek istemediğimiz şey bu. Bu yüzden Suriye'deyiz ve bu yüzden Suriye'deki varlığımız, IŞİD'in Suriye halkının kendi geleceğine karar verdiği bir andan yararlanamamasını sağlamak için çok önemli ve onların bunu yapmasına izin vermemiz gerekiyor.

 

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER