Çin’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti ile başlattığı askeri tatbikat, Tayvan adasını, çevresinden izole eden bir blokaja dönüştü. Pelosi, Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai ile buluştuğu esnada bir açıklama yapan Tayvan Savunma Bakanlığı Çin’in ziyaret sonrası Tayvan etrafında yapacağını beyan ettiği askeri tatbikatı protesto etti.
Çin, bu tatbikat bünyesinde 6 bölgede güvenlik gerekçesi ile perşembeden pazara kadar gemi ve uçak trafiğinin durdurulduğunu açıkladı. Tayvan Savunma Bakanlığı sözcüsü söz konusu yasakların Tayvan için hava ve deniz yolu trafiğinin sonlanması anlamına geldiğini söyledi.
Çin’in açıkladığı tatbikat bölgelerinde Tayvan için büyük öneme haiz ticaret rotaları bulunuyor. Tayvanlı yetkililer söz konusu bölgelerin Tayvan’ın karasularını da kapsadığını belirterek, bu kararın Birleşmiş Milletler deniz anlaşmalarına aykırı olduğunu dile getiriyor. Çin’in kararının fiilen bir yasaklama olduğuna dikkat çekiyorlar.
Çin askeri yaptırımlara başlamadan ekonomik yaptırımları devreye soktu. 100’ün üzerinde ürünün Tayvan’dan ithalatını yasakladı. Tayvan’ın kendi karasularına fiili müdahale olarak nitelendirdiği askeri tatbikatlara Amerika’nın vereceği tepki de merakla bekleniyor. Pelosi’nin ziyareti ile her iki ülke de geri adım atılması zor siyasi hamleler yaptı.
Pelosi bugün Tayvan’ı terk etmeden önce Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai ile görüştü. Pelosi bu görüşmede Tayvan’ı asla yalnız bırakmayacaklarını dile getirerek “Amerika Tayvan dayanışması hiç olmadığı kadar önem taşıyor. Biz buraya bu mesajı vermeye geldik“ dedi. Tayvan Cumhurbaşkanı Tasi İng ise ülkelerine yönelik Çin askeri tehdidinin arttığını ancak geri adım atmayacaklarını dile getirdi.
Ziyaret esnasında ve sonrasına hem ABD hem Tayvan ve hem de Çin kararılılıkların dile getirdi. Pelosi’nin ayrılması ile adayı gerilimli günler bekliyor. Asya ziyareti kapsamında Güney Kore ve Japonya’yı da ziyaret edecek olan Pelosi’nin Çin tehditlerine hakkında yapacağı açıklamalar da gelişmelerin seyrinde belirleyici olacak.