PEKİN 2018 ÇİN-AFRİKA İŞ BİRLİĞİ FORMU´NA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

"Kazan-Kazan İş Birliğiyle Ortak Gelecekle Daha Güçlü Bir Topluma? temasıyla başlayan zirveye 50´den fazla Afrika ülkesi katılıyor.

PEKİN 2018 ÇİN-AFRİKA İŞ BİRLİĞİ FORMU´NA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

03. 09. 2018 Pazartesi

Çin´in başkenti Pekin, 50´den fazla Afrika ülkesinden temsilcilerin katıldığı 2018 Çin-Afrika İş Birliği Forumu Zirvesi´ne ev sahipliği yapıyor.

Ulusal Kongre Merkezi´nde başlayan 2 günlük zirve, 1,2 milyar nüfuslu Afrika kıtasıyla 1,3 milyar nüfusa sahip Çin´in liderlerini bir araya getiriyor.

Çin-Afrika İş Birliği Forumu (FOCAC), kurulduğu 2000 yılından bu yana ilki 2006´da Pekin´de, ikincisi de 2015´te Johannesburg´da olmak üzere iki kez zirve düzenledi.

Zirveye 50´den fazla Afrika ülkesinin yanı sıra Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği gibi 27 uluslararası ve bölgesel örgütten temsilciler katılıyor.

"Kazan-Kazan İş Birliğiyle Ortak Gelecekle Daha Güçlü Bir Topluma? temasıyla düzenlenen ve Çin ile Afrika ilişkileri temelinde ilerlemesi beklenen zirvede, tarihi İpek Yolu´nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen Kuşak ve Yol İnisiyatifinin (BRI) de masaya yatırılması bekleniyor.

Çin hükümetinin "önemli bir diplomatik etkinlik" olarak nitelediği zirvede, Çin ve Afrika ülkeleri arasında kapsamlı stratejik ortaklık ve iş birliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Zirve, gelecek 3 yılı kapsayacak FOCAC Pekin Eylem Planı´nın (2019-2021) açıklanması ve sonuç bildirgesinin imzalanmasıyla yarın sona erecek.

Çin-Afrika ticareti 170 milyar dolar

Çin, Afrika´da enerjiden, altyapıya, ulaşımdan eğitime birçok alana ilgi gösteriyor. FOCAC´nin kuruluşundan bu yana Çin ile Afrika ülkeleri arasında ticaret hızla artış gösterdi. Son 9 yılda Afrika´nın en büyük ticaret partneri olan Çin ile kıta ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, geçen yıl itibarıyla 170 milyar dolara yükseldi.

Çin´in 2017 itibarıyla Afrika´daki yatırımlarının hacmi de 100 milyar dolara ulaştı.

Çin´in Afrika´daki projeleri tamamlandığında 30 bin kilometre otoyol, 20 bin megavat elektrik üretim kapasitesi ve 900 bin kişilik istihdam kazandırılmış olacak.

Bu arada Çin´in yapımını üstlendiği, Kenya´nın Nairobi ve Mombasa kentlerini birleştiren 480 kilometrelik demiryolu projesi geçen yıl hizmete açıldı.

Cibuti´de 2 yıl içinde 7 milyar dolar tutarında ticarete olanak sağlayacak Serbest Ticaret Bölgesi´nin açılış töreni de temmuz ayında yapıldı. Çin´in Cibuti´de askeri üssü bulunuyor. Üs, Çin donanmasının Aden Körfezi ve Somali sularında BM Barış Gücü ve diğer ilgili taraflarla devriye, koruma, insani yardım, ortak tatbikat ve eğitim faaliyetleri düzenleyerek stratejik deniz yollarının güvenliğini sağlama amacı taşıyor.

Çin Afrika ile diplomatik temaslarını sıkı tutuyor

Afrika´da 53 ülkeyle diplomatik ilişkisi bulunan Çin, kıta ile ilişkilerini sıkı tutuyor. Çin Devlet Başkanı Şi, iktidara geldiği 2013 yılında ilk ziyaretini Afrika´ya gerçekleştirdi. 2015´ten bu yana kıtayı 3 kez ziyaret eden Şi, ziyaretler sırasında 30´a yakın Afrikalı liderle görüştü.

Çin´in Afrika´da 130 kardeş şehri bulunuyor. Her yıl bir milyondan fazla Çinli turist, Afrika´yı ziyaret ediyor. Pekin yönetiminin, 39 Afrika ülkesinde 54 Konfüçyüs Enstitüsü bulunuyor.