Pakistan Başbakanı Han: Çin´in Uygurlara yönelik tutumundan haberim yok, duymadım

Pakistan Başbakanı İmran Han kendisiyle yapılan bir röportajda Çin´de Müslüman Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerinden haberi olmadığını söyledi.

Pakistan Başbakanı Han: Çin´in Uygurlara yönelik tutumundan haberim yok, duymadım

Financial Times´tan gazeteci Stephanie Findlay ile Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim hakkında konuşan İmran Han kendisine yöneltilen Çin yönetimi tarafından toplama kamplarında tutulan Müslüman Uygurlarla ilgili soruya ´bilgisi olmadığı´ ve ´o konu hakkında bir şey duymadığı´ yanıtını verdi.

Gazetecinin "Türkiye Uygurlara yapılanları insanlık adına bir utanç olarak değerlendirdi. Siz de dünyadaki Müslümanları savunmak adına konuşmalar yapıyorsunuz" diyerek Müslüman Uygurlarla ilgili tutumunu sordu. Pakistan Başbakanı Han´ın bu soruya, "duymadım, bilgim yok" cevabını vermesi sosyal medyada eleştirilere neden oldu.

Gazeteci Findlay´ın Pakistan´da Uygurlara yönelik ihlaller nedeniyle yapılan protestoları hatırlatması da İmran Han´a çağrışım yapmadı.

Çin´in modern İpek Yolu projelerinde ´borç tuzağına sürüklediği´ ülkelerden biri de Pakistan

Çin girişimiyle başlayan ´Kuşak ve Yol´ projesi, Pakistan da dahil olmak üzere Asya ülkelerinin ödemekte zorlandığı borçlar almasına neden oldu. Çin´den alınan krediler ve borçlar projenin başarısını sorgulatırken bazı ülkeler Çin´in kendilerini borç batağına sürüklediğini iddia etti. Ülkeler projelerde Çin´in desteğiyle varlık göstermeye çalışıyor.

Pakistan da ´Modern İpek Yolu´ olarak bilinen ´Kuşak ve Yol´ projesi nedeniyle Çin´den yüklü miktarda kredi aldı. Pakistan´da Çin destekli 200´den fazla projenin devam ettiği biliniyor.

Projelerden çoğu Çin tarafından finanse ediliyor.

Kaynak: Euronews