Kentin kırsal kesiminde gerçekleştirilen temizlik operasyonunun ardından örgütün kent yapılanmasına yönelik operasyon dün gece 23:45 itibari ile başlatıldı. 14 sektöre (bölüm) ayrılan kentte operasyon ilk aşamada 4 farklı noktadan sürdürülecek. 72 saat içinde 3 farklı noktadan daha operasyona destek verilecek.
SIZMA OPERASYONU
Habertürk´ten Çetiner Çetin´in aktardığına göre, bölgedeki güvenlik kaynakları, Özel Kuvvetler´e bağlı birliklerin ilk 3 saat içinde kentin 3 noktasındaki kritik noktaların işaretlenmesi ve koordinatlarının netleşmesi için sızma operasyonu başlattı. Operasyona aşamalı olarak Özel Kuvvetler, ÖSO, JÖH, PÖH´ler destek verecek.
18 MART HARİTASI - SON DURUM
HAREKAT PLANI DÜN TAMAMLANDI
TSK tarafından ortak operasyon merkezinde son 72 saat içinde Afrin kent merkezinden alınan fiziki ve havadan görüntülerin eşleştirilmesi ile harekat planlarının akşam 18:00 sularında tamamlandığı ve Zeytin Dalı operasyonunun başladığı ilk günlerde belirlendiği şekli ile 14 parsele bölünen Afrin kent merkezine operasyon yapılacağı kaydedildi.
Operasyonun kontrol altına alınma ve temizlenme aşamalarının en az 2 ay en fazla 3 ay sürmesi beklenirken kentte olası riskler içinde operasyonel planların hazır olduğu kaydedildi.
Diğer taraftan siviller içinde 2 ayrı senaryo üzerinden çalışmaların tamamlandığı belirtiliyor.
17 MART HARİTALARI
Suriyelilere ?kentten çıkmayın´ genelgesi
Zeytin Dalı Harekat´ından iki hafta sonra Suriyeli sığınmacıların ilden ile seyahatlerine çeşitli sınırlamalar getirildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri´nin, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte terör örgütü YPG´ye karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı´ndan sonra çeşitli güvenlik önlemleri alındığı da öğrenildi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından, 20 Ocak´ta başlayan Zeytin Dalı Harekat´ından iki hafta sonra 5 Şubat´ta yayınlanan genelge ile Türkiye´nin tamamında yaşayan Suriyeli sığınmacıların ilden ile seyahatlerine çeşitli sınırlamalar getirildi.
Karar´dan Kenan Butakın´ın haberine göre, daha önce iller arası yaptıkları seyahatlerde İl Göç Müdürlük´lerine bildirimde bulunan sığınmacılar için 3 istisnai durum dışında iller arası seyahatlene geçici olarak yasak getirildi. İstisnai durumların ise sağlık, eğitim ve konsolosluk işlemleri olduğu kaydedildi.
ŞEHİT AİLESİ CENAZEYE GİDEMEDİ
Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Tarık Sülo Cevizci de, sınırlama kapsamında yaşanan bir aksaklığa dikkat çekti. İstisnai durumların bazı durumlar için genişletilmesi gerektiğini söyleyen Cevizci, ?Uygulanan sınırlama güvenlik nedeniyle alındı. Ancak bazı durumlardan dolayı bir sorun yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Afrin´in merkezinde Muhammed isimli bir ÖSO üyesi şehit oldu. Şehidin ailesi İzmir´de yaşıyordu ve ne yazık ki Çobanbey´de yapılan cenaze törenine yasaktan dolayı gidemediler? dedi.
81 İLDE 3.5 MİLYON SIĞINMACI
İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye´de 3 milyon 424 bin 237 Suriyeli yaşıyor. En fazla Suriyeli 537 bin kişiyle İstanbul´da yaşarken, Kilis´te yaşayan Suriyelilerin sayısı kent nüfusunu geçti. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl geçici koruma kapsamında Türkiye´de 1 milyon 852 bin 563´ü erkek, 1 milyon 571 bin 674´ü kadın olmak üzere 3 milyon 424 bin 237 Suriyeli yaşıyor. Veriler, Türkiye´deki Suriyelilerin yaş dağılımına ilişkin de bilgiler sunuyor. Buna göre Türkiye´de 29 yaşın altında 2 milyon 461 bin 664 Suriyeli yaşıyor. En çok 0-4 yaş aralığında bebek ve çocuk bulunuyor. Türkiye´de 10 ilde 21 geçici barınma merkezi bulunuyor. Suriyelilerin toplam 228 bin 251´i de barınma merkezlerinde hayatlarını devam ettiriyor.
´Organize trol´e ilk dava Mersin´de açıldı
İlk kez aralarında bir gazeteci ve bir emniyet müdürünün de bulunduğu trol organizasyonuna Mersin´de dava açıldı. Müştekiler ise sosyal medyada linç edilen başsavcı, emniyet müdürleri ve diğer resmi görevliler.
Mersin´de FETÖ ile mücadele eden savcılar ve polisin yaptığı operasyonlarla ilgili sosyal medyada yargısız infazlar yapan trol organizasyonuna geçtiğimiz günlered kamu davası açıldı. Mersin Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, 5 şüphelinin sosyal medya üzerinden terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği, kamu görevlilerine hakarette bulunup iftira attığı belirtildi.
Karar´ın haberine göre Mersin Başsavcısı Mustafa Ercan, Başsavcı Vekili Ömer Faruk Güngör, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne ile birlikte 8 kamu görevlisi iddianamede müşteki olarak yer aldı. 5 sanık arasında yer alan Mersin eski istihbarat şube müdürü Faruk Ufuk Solmaz ise organizasyona bilgi ve belge sağlamakla suçlandı. Gazeteci Mustafa Göktaş, Aleattin Ceylan, Bilal Gülpınar ve Ufuk Köse ile Solmaz hakkında çeşitli oranda hapis cezaları istendi.
İddianameye göre, gazeteci Mustafa Göktaş´ın, ?hilaliAhmer06´ twitter hesabından Mersin´de FETÖ ile etkin olarak mücadele eden Mersin Başsavcılığı ile İl Emniyet Müdürlüğü yöneticileri hakkında mesnetsiz iddialarda bulundu. Göktaş´ın, bazı resmi kurumlarda bulunan işbirlikçileri ve elemanları vasıtasıyla gizli bilgi ve belgeleri ele geçirdiği ardından da twitter hesabından paylaştığına dikkat çekildi. Şüpheli Faruk Ufuk Solmaz´ın da özellikle İstihbarat Müdürü sıfatıyla elde etmiş olduğu bilgileri Mustafa Göktaş´a vererek internet ortamında paylaşmasını sağladı. İdidanamede trol organizasyonunun soruşturmaları etkisizleştirmeye ve terör ile mücadele eden kamu Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri, Cumhuriyet Savcıları, İl Emniyet Müdürü, İl Emniyet Müdür Yardımcıları ve yönetici pozisyonundaki personeli hedef göstererek itibarsızlaştırmaya çalıştığı belirtildi.
İddianamede, şüphelilerle ilgili bağlantılar da ayrıntılarıyla aktarıldı. Buna göre, gazeteci Mustafa Göktaş´ın bu eyleminde diğer şüphelilerden Ufuk Öke´nin eşlik ettiği, şüpheli Bilal Gülpınar´ın da bu twittlerin yazımı konusunda Göktaş´a yardım ettiği ve internet paylaşımları ile ilgili teknik destekte bulunduğu belirtidi. Aleattin Ceylan´ın ise bilerek ve isteyerek bu twitlerin gönderilmesi için işyerinin internet hattını Göktaş´a tahsis ettiği ifade edildi. Şüpheli Solmaz´ın ise İstihbarat Müdürü sıfatıyla elde etmiş olduğu bilgileri Mustafa Göktaş´a vererek onun bu bilgileri internette paylaşmasını sağladığı belirtildi. Davanın ilk duruşması ise 23 Mayıs´ta.
Suçlamaları reddeden eski müdür Faruk Ufuk Sönmez ?´Ben Gizli Tanık Evet´ tweet hesabından Mersin´de ikamet eden birçok kişi gibi etrafımdan duyarak haberdar oldum. Bu hesabın kim veya kimler tarafından kullanıldığını bilmiyorum. Anılan şahıs bu kapsamda kendi yazılarını ve FETÖ ile ilgili çıkan haberleri duyurmak amacıyla onlarca kişiye mesaj atıp paylaşmış. Ben de ona mesleği icabı ulusal medyada çıkan FETÖ ile alakalı önemli haberleri göndermiştim. Ben, şahsa bugüne kadar herhangi bir şey yaz ya da yazma diye bir şey söylemedim? şekilinde savunma yaptı.
DELİL OLAN HAKARET MESAJLARI
Şüpheli Mustafa Göktaş´ın ?Hilaliahmer06? URL´li ?Gizli tanık #evet? kullanıcı isimli twitter mesaj dökümlerindeki mesajlar da iddianamede yer aldı. İşte o mesajlardan bazıları;
İlçeye kadın konuk evi yapıyordun ne oldu zübükkocamaz. Kocamaz gençlik bilim parkı projen ne oldu zübük. Adam adam kimin adam ama aklı kiti der çıkarsın sahte zübük hacı. Kocanaz ile FETÖ kardeşliğiniz sürüyor Reisi satıyorsunuz ahlaksızlar. Mersin KOM MASAK siz ne ayaksınız görmüyormusunuz olan biteni. Başsavcı beleş Mustafa odasında ziyafet verdi. FETÖ´cüleri finanse eden Kocamaz ve çetesi, yanına aldıgı AK Parti´deki kriptolarla emin adımlarla yürüyor. Savcısı emniyeti sessiz valisi görmez. Bizim FETÖ avcısı beleş Mustafa Ercan da beni takibe almış bunları görmezden geliyor.