Osman Atalay: Küba Müslümanları Yahya Pedro’yu unutmayacak

İmam Yahya Pedro, Küba’da İslam’ın iyi anlaşılması için ölümünden önceki güne kadar yorulmadan çalıştı. Yahya Pedro Lazo Torres, 68 yaşında, sabah saatlerinde, 31 Mart 2020’de Zamora, Marianao, Havana’da bulunan Carlos J Finlay Hastanesi’nde öldü.

Osman Atalay: Küba Müslümanları Yahya Pedro’yu unutmayacak

Yahya Pedro, işçi kökenli bir ailenin sekiz evladından ikincisi olarak 13 Mayıs 1951'de Havana'ya bağlı Zamora'da dünyaya geldi.

Fedakâr ve çalışkan annesi Carlota Torres ve disiplinli bir adam olan babası Froilán Lazo rehberliğinde yetişti.

Yahya 11 yaşındayken babası (44 yaşında) vefat etti. Yaşı henüz çok küçük olmasına rağmen kendisini babaları gibi gören kardeşleri ve annesi için çalışarak evin yükünü paylaşmaya başladı.

Babasının ölümünün ardından endüstriyel montaj teknikerliği okuluna kayıt oldu ve oradan mezun oldu. Mariel ve Santa Cruz del Norte termoelektrik santrallerinde çalışmaya başladı.

7 Mart 1981'de Dr. Marta Linares González (Fátima) ile evlendi. Bilal ve Ali isimli iki oğulları dünyaya geldi.

80'li yılların sonunda maneviyatla ilgilenmeye başladı, o dönem Gine Büyükelçisi olarak Küba'da bulunan Mohammad Lecol Diallo ve Nijer Büyükelçisi Hajj Yahaya Al Hassan aracılığıyla Kur'an-ı Kerim'in İspanyolca tercümesi eline geçti.

Daha önce kendisinin manevi arayışı çerçevesinde Hristiyan arkadaşlarıyla konuşmaları, kiliselere yaptığı ziyaretler ve İncil okumalarından edindiği bilgiler ışığında İslam dinini seçti.

Yapılan her iyiliğin, eylemlerin eğer Allah'ın rızasını, hoşnutluğunu kazanmak için yapılırsa bir ibadet olduğuna inandı ve onun dönüşümü böyle başladı.

69WNihdPxBEEPy94

1992 yılından itibaren Yahya'nın çabaları ile etrafında farklı sosyoekonomik çevrelerden bir İslam toplumu oluşmaya başladı ve “La Piedad Camii” adını verdikleri Finlay Marianao'da bulunan kendi evini bu mütevazı İslam toplumunun hizmetine sundu.

Burada vahiy, siyer ve hadis üzerine okumalar yaptılar, ibadetlerin nasıl yapıldığı ile ilgili tecrübeler edindiler.

O dönemlerde Nijerya Büyükelçisi Yahaya Al Hassan'ın koordinasyonu sayesinde cuma namazı kılmak için kullanılan “Casa de los Arebes” isimli Arap Kültür Merkezi'nde cumaya katılma imkânı buldular.

Fakat 1996 yılına kadar buraya gitmemelerinin daha uygun olduğu kararı üzerine kendi evinde oluşturmuş oldukları mescidi bu amaç için kullandılar.

1999 yılında, yasal çerçevede dini çalışmaları yapabilmek adına Küba İslam Derneği'ni kurdu. 2002'den başlayarak, Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi Din İşleri Bürosu yetkilileri ile yapılan samimi toplantılarla bu yolda mesafe kaydettiler.

Yoğun bir soruşturma, İslam'ın kaynaklarının incelenmesi ve hukuki konularda tecrübeli kişilerin tavsiyesi ile hazırlanan tüzük ile kurumları 13 Şubat 2007'de Adalet Bakanlığı'nın 89. kararı ile yasallaştı.

İslam Birliği›nin temel hedefleri arasında, Küba'da İslam dinini tercih eden herkesin bilgilenmesini teşvik etmek, Allah'ın son mesajı hakkında bilgi sahibi olmak, Kur'an'ı daha iyi anlamak için Arapça dilini öğretmek, Peygamber Efendimizin hayatını öğretmek, dernek üyelerinin manevi ve ahlaki gelişimini, hayır kurumlarını, camilerin inşasını teşvik etmek, Küba'da bulunan tüm inançlara ve dini mezheplere saygıyı teşvik etmek gibi konular bulunuyordu.

İmam Yahya Pedro, Küba'da İslam'ın iyi anlaşılması için ölümünden önceki güne kadar yorulmadan çalıştı.

2015 yılında, Havana Şehri Tarihçisi, Küba Hükümeti ve Suudi Arabistan Krallığı'nın yardımıyla, Casa de los Árabes Müzesi'nin bir uzantısı olan Abdullah Camii'nin ibadete açılmasına büyük emeği oldu.

İmam Yahya Küba İslam Birliği Başkanı olarak ABD'de kaçırılan Elián González'in geri dönüşü için yapılan mücadele, ABD'de haksız yere hapsedilen 5 Küba kahramanının serbest bırakılması, Küba'ya karşı soykırım ablukasına son verilmesi ve Filistin halkı ile dayanışma faaliyetlerinin hep içinde bulundu.

Brezilya, Türkiye, Danimarka, İspanya, Trinidad ve Tobago, İran, ABD, Katar, Abu Dabi, İngiltere'de çok sayıda uluslararası toplantıya katıldı. Bu toplantılarda Küba'daki İslam tarihi, Küba Müslüman cemaatinin gelecekteki hedefleri, ihtiyaçları ve projeleri hakkında konuştu.

darlington.cuba.muslims.cnn.640x360

2006 ve 2014 yıllarında Hac vazifesini yerine getirdi. Küba Arap Birliği tarafından Amerika'daki Arap ve İslam varlığı üzerine düzenlenen toplantılarda, konuşmalar yaptı.

Allah'a iman, adalet, saygı, ahlak, etik, sevgi, merhamet, iyi iş birliği çağrısı ve terörizme karşı çıkılması gibi konularda bilgilendirmelerde bulundu.

Her zaman tüm insanlar arasındaki barışçıl bir şekilde bir arada yaşamayı dünyayı ve çevreyi korumayı savundu.

Nisan 2018'de Türkiye'de düzenlenen Dünya İslami Azınlıklar Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, “Bugün, Küba Müslümanları ülkenin sosyal, kültürel, bilimsel ve politik yaşamının her alanında varlar” dedi.

Yahya Pedro Lazo Torres, 68 yaşında, sabah saatlerinde, 31 Mart 2020'de Zamora, Marianao, Havana'da bulunan Carlos J Finlay Hastanesi'nde öldü. Guanabacoa Mezarlığı'na defnedildi.

2007 yılının aralık ayında İHH'nın kurban vesilesi ile tanıdığım Yahya Pedro'ya Allah rahmet eylesin.