Tarih: 01.06.2018 16:30

Osman Çataklı´nın hassasiyet gösterdiği konu!

Facebook Twitter Linked-in

Prof. Y. Müh. Osman Nuri Çataklı?

Milli Görüş Lideri, Refah-Yol Hükümeti Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan´ın eniştesi?

Milli Gazete Genel Müdürü ve İmtiyaz Sahibi Ömer Yüksel Özek´in kayınpederi?

Milli Görüş camiası ile GümüşhaneviDergâhı´nın önde gelen isimlerinden? 93 yaşında ahirete irtihal etti. Fatih Camii´nde kılınan cenaze namazının ardından ebediyete dualarla uğurlandı, Edirnekapı Mezarlığı´nda aile kabristanına defnedildi.

***

Hayatından bir kesiti sizlerle paylaşmak istiyorum.

Malum, 1974-1978 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü yaptı, Osman Nuri Çataklı. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan ?Vakıflar Dergisi?nin11. sayısının önsözünü Çataklı kaleme aldı. 1978 tarihini taşıyan dergide şu cümleler merhum Prof. Çataklı´ya ait;

?Rahman ve Rahim Allah´ın adıyla;

Mülkün hakiki sahibi olan yüce Allah´a (C. C.) hamdü sena, insanlığa doğru yolu göstermek için ve âleme rahmet olarak gönderilen Hazreti Muhammed´e (S.A.V.) salâtü selâm olsun. Bugün rahmetle yâd ettiğimiz vâkıfların büyük bir ekseriyeti; (insanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır) hadis-i şerifinin ışığı altında sadaka-i cariye olarak birçok vakıf eserler tesis etmişlerdir.

 

Böylece hem bu dünyada insanlığa faydalar temin edecek hem de ahirette kendilerine sevap kazandıracak önemli bir dinî ve içtimaî vazifeyi ifa etmişlerdir. Hakikaten atalarımız inançlarını gayet iyi bilen, bildiklerini yaşayan ve yaşatmaya çalışan hakiki vatanperver, cemiyete ve insanlığa yaratılış gayesi istikametinde destek olan faziletli kimselerdi. Mesuliyet duyguları; her hizmetin devletten beklenemeyeceğini, içtimai adaletin de cemiyet mensuplarına bazı vazifeler yüklediğini anlamalarına kâfi idi.

Eserlerin yalnız muhafazasının cemiyete faydalı olamayacağı aşikârdır.

Onları gayelerine uygun halde tekrar hizmete sokmak zaruridir. Vakıf eserleri haiz oldukları sanat değerleri yönünden, sadece turistik birer abide anlayışıyla ele almak eksiklik olur. Binaenaleyh kuruluş gayeleri yönünden gereken çalışmanın da yapılması en azından kanuni bir vazife ve mesuliyettir. Vakfiye şartlarını yerine getirmek veya getirilmesini temin etmek gibi manevi ve kanuni bir mesuliyeti yüklenmiş olan müessesemiz bu ulvi gayeyi daha iyiye götürme ve mevcudu muhafaza çalışmalarını büyük bir şevkle yürütmektedir??

 

***

Vakıfların gerçek görev ve işlevi açısından sizce de, çok anlamlı ve ötelere hitap eden bir metin değil mi?

YILLARCA SONRA YİNE BİRLİKTE, BU KEZ MUSALLA TAŞINDA?

Fatih Camii´nde musalla taşında naaşları yan yana yer alan, eş zamanlı helallik alınan ve dualarla birlikte ebediyete uğurlanan Prof. Dr. Osman Nuri Çataklı ile Prof. Dr. Semavi Eyice tevafuka bakın ki, bundan yıllarca önce yukarıdaki zikrettiğim Vakıflar Dergisi´nde bir araya geldiler.

Nasıl mı?

Çataklı´nın ?önsöz?ünü yazdığı dergide bir bölüm var; ?Vakıflar Dergilerinde Makaleleri Çıkan Yazarlar.?  İşte bu bölümde Semavi Eyice´nin de adı geçiyor. Belli ki merhum Eyice, Vakıflar Dergisi´nin geçmiş sayılarında yazı/yazılar kaleme almış.

 

ÇATAKLI´NIN ATADIĞI BÜROKRAT NELER ANLATTI?

Adı, Kadir Akarkaya?

16 Kasım 1977 tarihinde, rahmetli Osman Nuri Çataklı´nın 3 isim arasından ErzincanVakıf Orta Tahsil Talebe Yurt Müdürü olarak atadığı isim? Kadir Bey o yılları ve neler yaptığını şu cümlelerle anlattı:

?Ben göreve başladığımda mescit bodrum kattaydı ve namaz kılan öğrenci çok azdı. Ben mescidi üst kata yani giriş katına çıkardım ve öğrencilerin tamamı cemaatle namaz kılmaya başladılar. Her cuma akşamı vakıf banileri için hatim okunurdu. İmam hatipli öğrenciler ağırlıkta olduğu için onların yetişmeleri açısından yurtta Cuma namazları da öğrenciler tarafından kaldırılmaya başlandı. Dinin direği namaza çok önem veriyordum. Yurtta yaşam koşullarının seviyesini yükselttim, dışarıda ne varsa onu öğrencilere yedirmeye çalıştım. Bir gün sabah kahvaltısında pastırma çıkmıştı, bazı öğrenciler adını bile duymamışlardı, çoğu yemedi. Hatta Şiranlı Neşat Çatlı diye bir öğrenci vardı, ona ben zorla yedirdim. Ramazan ayında tüm öğrencileri giydiriyorduk. Eğitime ağırlık verdik dışarıdan hoca getirip kurs verdiriyorduk, üniversite giriş seviyelerini yükselttik, üniversiteye giriş oranları %90´a çıktı. Yerel yönetimlerle görüşerek şehir içi ulaşımı ücretsiz yaptık. Tiyatrolara girişler bizim talebelere ücretsizdi. Kapalı spor salonuna haftada iki kez çalışma izni aldık??

 

***

Kadir Bey şu anda nerede mi?

Geçtiğimiz seçimlerde iktidar partisinden milletvekili aday adayı olmak için Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYGEM) Bursa İl Müdürlüğü´nden istifa etti. Seçimlerde aday gösterilmedi. Normal şartlarda seçim sonrası aynı görevine dönmesi gerekiyordu. Ama öyle olmadı. Hâlâ kızakta. Top, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu´nda?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —