Öğretmen olmak için okuyan adayların yerine işletme mezunlarının atanması ?Yoksa öğretmenleri işletiyorlar mı?´ sorularını akıllara getirdi.
Yapboza dönen eğitim sistemi, sürekli değişen sınavların ardından, şimdi bir darbe de öğretmenlere? Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre eğitim fakültelerinden mezun olan 117 bin 403 öğretmen adayı atama beklerken, öğretmen açığı uzun yıllardır ücretli öğretmenlik sistemi ile kapatılmaya çalışılıyor. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla açıklanan ücretli öğretmenlik sonuçlarına bakıldığında ise ücretli öğretmenlerin büyük bölümünün, ataması yapılan branşla ilgisiz olarak atandığı ortaya çıktı.
Hükümet tarafından yıllar önce başlatılan ücretli öğretmenlik uygulaması birçok öğretmen adayının hakkının yenmesine neden oluyor. 2018-2019 yılı eğitim dönemi için Ağustos ayı başında e-devlet üzerinden başlatılan ücretli öğretmenlik başvuruları sırasında eğitim fakültesi mezunu şartı aranmadığı için öğretmenlik ile alakası olmayan kişiler de başvuru yaptı. Başvurular sonucunda formasyonu olmayanların dahi ataması gerçekleşti.
MEB, ek ders ücreti karşılığında toplamda 2 bin 142 kişinin atamasını gerçekleştirdi. MEB tarafından gerçekleştirilen ücretli öğretmenlik atamalarında üniversitelerin kamu yönetimi bölümünden mezun olanların okul öncesi öğretmenliğine atanmış olması dikkat çekti. Ücretli okul öncesi öğretmenliği için MEB tarafından formasyon aranmıyor. Bu nedenle hangi bölümden mezun olursa olsun okul öncesi öğretmen olunabiliyor.
Atanan ücretli öğretmenler arasında dikkat çeken bir diğer nokta ise sınıf öğretmenlerinde oldu. MEB tarafından atanan sınıf öğretmenlerinin arasında sosyal hizmetler, işletme ve iktisat bölümlerinden mezunlar yer aldı. Öğretmenlik ile ilgili hiçbir bağı olmayan bu kişilerin öğretmenlik yapmalarına fırsat verilmesi Türk eğitim sisteminin giderek sorunlu hale geleceğini gösteriyor.