Öğrenci Yetimler Çalışırlarsa Maaşları Kesilir mi?

Mustafa İŞCAN - 29. 09. 2018 Cumartesi

Öğrenci Yetimler Çalışırlarsa Maaşları Kesilir mi?

29. 09. 2018 Cumartesi

Değerli okurlar, bugün sizlerden gelen ve epey biriken soruların bir bölümüne cevaplar vereceğim.

BAKIM AYLIĞI ALANA SSK ÖDENİYOR MU?

İLYAS KARPUZCU

Soru: Ben % 94 ağır engelli biriyim. Eşim bakım aylığı alıyor ama sigortalı değil. Bakıcıların sigortalarını devlet ödüyor teşvik var deniyor. Eşimi nasıl sigortalı yapabilirim? Bu teşvik ne kadar doğru, bilgi verir misiniz?

İlyas bey, bakım aylığı alan kişiler için şu an SSK ödemesi diye bir teşvik veya kanun yoktur. Bakımı yapan kişiler için bir dönem gündeme gelmişti ama şu an böyle bir kanun veya teşvik yoktur.

BABAMIN MAAŞINI ALABİLİR MİYİM?

MAVER ERDOĞAN

Soru: Ben Emekli Sandığı emeklisi bekâr bir bayanım. Babam SSK emeklisi idi. 1983 yılında vefat etti. Babamdan maaş alabilir miyim?

Maver hanım, yetim kızların maaş alabilmesi için bazı kriterler vardır, bunlar vefat eden SSK emeklisinin kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmasının yanı sıra Bağkur, SSK veya Emekli Sandıklarına tabi bir işte çalışmaması, buralardan gelir veya aylık almıyor olması gerekiyor. Emekli Sandığı´ndan aylık aldığınızdan, SSK emeklisi babanızdan yetim aylığı alabilmeniz mümkün değil. Siz SSK, babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, babanızdan yetim aylığı almanız mümkün olacaktı.

 

OKUYAN YETİMİN MAAŞI KESİLMEZ

NURİ ÖZTÜRK

Soru: Annem rahmetli babamdan emekli aylığı alıyor. Erkek kardeşim de 18 yaşında ve bu yıl okul gereği sigortalı işe başladı staj yapıyor. Kardeşim de bu sürece kadar maaş alıyordu, o kesildi ve anneme devrolmadı. Annem o kardeşimden kalan tutarı geri alamıyor mu? Ne yapılması gerekiyor?

Nuri bey, yetim aylığı alan hak sahibi çocuklardan lise ve dengi öğrenim görmesi hâlinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi hâlinde 25 yaşını doldurmayan ve öğrencilik nitelikleri devam edenlerin hizmet akdine tabi çalışmaları durumunda da yetim aylıkları kesilmez. Kardeşinizin maaşı kesilmiş ise SGM´ye müracaat ederek tekrar maaşını bağlattırabilir.

ANNE VE BABAMDAN MAAŞ ALABİLİR MİYİM?

MUHABBET HANIM

Soru: Annem 2012, babam 2013 yılında vefat etti. İkisi de SSK emeklisiydi. Ben boşanmak üzereyim. Ne kadar maaş alabilirim?

Muhabbet hanım sizin yetim maaşı alma durumunuz şu şekildedir. 5510 Sayılı Kanuna göre kız çocuklarına anne ve babadan bağlanacak aylık ;

A) Anne babanın ölümünün 30.09.2008 sonrası olması halinde,

 

B) ANNE (4A) BABA (4A) yani ikisi de SSK´lı ise yetim kız çocuğu çalışmamak ve emekli maaşı almamak kaydıyla yüksek aylığın tamamını düşük aylığında yarısını alır.

BABAMDAN YETİM MAŞI ALABİLİR MİYİM?

RANA DEMİR

Soru: Babam SSK emeklisi; 10.06.1996´da vefat etti. Ben de 10.11.2008´de eşimden ayrıldım. O zaman SSK´lı çalıştığım için babamın maaşını almadım. 2016´da ben SSK´dan emekli oldum. Babamın maaşını alabilir miyim? Annem babamdan maaş alıyor.

Rana hanım, kızların babalarından 4-a ssk ve 4-b bağkur yetim maaşı alabilmesi için ilk ve en önemli şart kendilerinin çalışmıyor veya çalışmasından dolayı emekli aylığı almamasıdır. Sizin yukarıdaki şarta göre babanız SSK, Bağkur emeklisi ise emekli aylığı alamazsınız. Ancak babanız emekli sandığı emeklisi ise bu sefer siz babanızın da emekli aylığından yetim maaşı alabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

HÜSEYİN GEDİKOĞLU

Soru: 17.08.1961 doğumluyum. 1979 SSK girişliyim, 3400 günüm var. En erken nasıl emekli olabilirim? Askerlik borçlanmasının faydası olur mu?

Hüseyin bey, ilk defa sigorta başlangıcınız 1979 yılı olduğundan dolayı 45 yaş 5000 günü tamamladığınızda hemen emekli olabilirdiniz. Prim gününüz 5000 günden az olduğu için kısmi aylık bağlanması için 60 yaş 3600 günü tamamlamanız gerekli. Bu durumda 17.08.2021 yılında tarafınıza kısmi aylık bağlanabilir. Askerden önce sigortalı olduğunuzdan dolayı sadece eksik günlerinizin tamamlanmasına faydası olur, emeklilik sürenizi erkene çekmez.