Tarih: 08.06.2020 02:00

O haber daha gelmedi

Facebook Twitter Linked-in

1 Haziran’da hayata geçirilen normalleşme adımları sonrası maske kullanma, sosyal mesafe kuralına uyma alışkanlığında da gevşeme oldu. 10 Nisan’dan bu yana 57 gün sonra ilk kez kısıtlamanın olmadığı hafta sonunda dışarıya çıkanlar, toplu alanlarda yoğunluk oluşturdu. Salgınla mücadelenin başındaki isim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla ihmalkârlığa tepki gösterdi. Koca, ilk olarak Galata Köprüsü’nde mesafesiz şekilde balık tutanları uyardı. Paylaşımında “Galata Köprüsü’nde bugün çekilen fotoğraftan anladığımıza göre, balıkçılar arasında 1,5 metre mesafe kuralına uyulmamış. Kovalar dolmuş mu, bilmiyoruz ama virüs köprüye uğramışsa eli boş dönmemiştir. Özellikle kronik hastalığı olanlar maskesiz, mesafesiz risk altındadır. Rast gelmesin” görüşüne yer verdi. Sosyal medyada yer alan Kadıköy Moda sahilinde eğlenenlere ait görüntüler de şaşkınlık yarattı. Maske takmayan ve yan yana oturanlar gece yarısına dek dans etti. Koca, tepki çeken görüntülerin yer aldığı videoya paylaşımında yer vererek “’Son vakanın tedavi edildiği, salgınla mücadelenin geride risk kalmayacak şekilde başarıya ulaştığı haberini alan vatandaşlarımız kutlamalara başladı.’ Bu habere daha var. Çok fazla normalleşmeyelim. Maske ve mesafe kuralına moda olarak uyalım” çağrısında bulundu.

MERSİN’DE YAZLIKÇI PİKİ

Öte yandan Sağlık Bakanlığı bölgesel verileri açıklamasa da bazı kentlerde vakalar tırmanışa geçti. Deutsche Welle’nin aktardığına göre salgının baştan beri düşük seyir izlediği Mersin, Diyarbakır ve Gaziantep’te son haftalarda vaka sayılarında artış yaşandı. Diyarbakır, Mersin ve Gaziantep tabip odalarının verdiği bilgiye göre, bu illerde Mart ayından beri görülmeyen düzeyde pozitif vaka var. Artışın sebebi illere göre farklılık gösterirken bazı ortak noktalar da var. Örneğin Mersin’de yazlıkçıların gelmeye başlaması etkili oldu. Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen “14 Mayıs’ta 248 vaka, 8 ölüm vardı. Mart’ta başladığını düşününce bununla çok övünülüyordu. İbadethaneler ve AVM’ler açıldı, şehre giriş çıkış yasağı kalktı, yazlıkçılar gelmeye başladı. 27 Mayıs’ta bir bilgi geldi ki, 25 ölü. Biz şoke olduk. ‘Acaba daha önceki vakalar mı, onlar mı ölümle sonuçlandı?’ dedik ama öyle değilmiş. Son 12-13 günde 116 yeni vaka tespit edildi” dedi. Antmen, özellikle Gaziantep ve İstanbul’dan gelen yazlıkçıların bulunduğu sitelerde vakaların arttığını, buralara ziyarete gidenlerin de enfekte olduğunu söyledi. Antmen’e göre hastanelerde yer sıkıntısı başladı ancak hastalık hafif seyrettiği için yoğun bakıma kaldırılma oranı düşük aldı.

ANTEP’TE SANAYİ VAKALARI

Gaziantep Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Doğan Eroğulları ise artışın sebebinin organize sanayi bölgesindeki vakalar olduğunu belirtti. Eroğulları “İşçi servisleri yarı oranda gidecek, maske takılacak diye kural vardı ama öyle olmadı. Fabrikaların giyinme soyunma odalarında yeterince tedbir alınmadı. 2-3 hafta öncesine göre Antep’te vakalar 6-7 kat arttı. İftar davetleri ve ardından bayram ziyaretleri de virüsün yayılmasına yol açan nedenlerden” diye konuştu. Sadece 65 yaş üstü etkileniyormuş gibi bir algı oluştuğunu söyleyen Eroğulları, bunun farkına varılamadığına dikkat çekti. Salgın bitmiş gibi bir algı olduğunu ifade eden Eroğulları, “Normalleşmeyi toplum olarak anormalleştirdik” dedi. Eroğulları “İl pandemi kurullarında tabip odaları yok. Halbuki bu süreç hekimleri ilgilendiriyor, daha ziyade halk sağlığı uzmanlarını. Kendi gözlemlerimizi, ulaşabildiğimiz verileri paylaşıyoruz. Çünkü elimizde veri yok. Salgının başından beri şeffaf paylaşılmasını istedik” diye konuştu.

DİYARBAKIR’DA BÜYÜK ARTIŞ

Diyarbakır’da da son on gündür hasta sayılarında ciddi oranda artış var. Tabip Odası Başkanı Dr. Şerif Demir, normalleşme adımlarının rehavet getirdiğini savundu. Demir “15 Mayıs’a kadar hastanede takip edilen vaka sayısı 60-70’lere kadar düşmüştü. Fakat şu anda 200’lerin üzerine çıktı” dedi. Organize sanayi bölgesinde toplu enfekte hastalar olduğu bilgisini veren Demir “Salgın işçi sınıfı için yok sayıldı. Yoksul kesim, çalışan kesim hep çalışmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi de bir açıklama yaparak gelişmelerin kaygı verici olduğunu kaydetti. 

‘VAKA SAYISINDA BEKLELEN AZALMAYI YAKALAYAMADIK'

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sokakta sosyal mesafeyi hiçe sayanlara tepki göstererek “Koronavirüs vaka sayısında artış yok ama beklenen azalmayı da yakalayamadık. Sebebi işte sokaklardaki bu görüntüler” dedi. Ceyhan “Haftalardır koruduğumuz, evde izole ettiğimiz 65 yaş sokağa çıkıyor. Bunların sokaktaki görüntülerle karşılaşması ciddi bir risk oluşturabilir. 65 yaş kurallara uydu, problem onların karşılaşacakları insanlar” diye konuştu.

ASKER UĞURLAMADA VİRÜS İHMALİ

İstanbul’da yakınlarını ve arkadaşlarını askere uğurlamak isteyenler, Bayrampaşa’daki İstanbul Otogarı ve Eyüpsultan’daki Alibeyköy Otogarı’na gitti. Kalabalık grup, askere giden arkadaşlarını sosyal mesafeye uymadan uğurladı.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün 23 kişinin Kovid-19’dan hasta hayatını kaybettiğini ve 914 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Kurallara uyulması çağrısını tekrarlayan Koca, bir ilimizde hasta ziyaretinde 190 kişiye bir başka ilimizde ise asker uğurlamasında 58 kişiye virüs bulaştığını tespit ettiklerini açıkladı ve “Tedbir azaldıkça tehdit artıyor” dedi.

BALIKÇILAR UYARIYI DİKKATE ALMADI 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal mesafe uyarısı karşılık bulmadı. Cumartesi günkü kalabalığa tepki gösteren Koca’nın mesajından saatler sonra balık tutkunları yine Galata Köprüsü’ne akın etti. Çok az kişide maske vardı, sosyal mesafe hiçe sayıldı. Sarayburnu’nda da kalabalık bir grup denize girdi. Florya’daki Menekşe halk plajında ise yoğunluk vardı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —