AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Azerbaycan'da siyasi gündem konularını Milliyet’ten Abdullah Karakuş'a değerlendirdi.
Yeni anayasa çalışmalarında son bir iki rötuş kaldığını belirten Kurtulmuş, "Eğer Türkiye bunu bu sefer topyekûn bir anayasa yapmayı başarırsa aynı zamanda Türkiye’deki hala bir köşelerde saklanmış olan darbeci zihniyeti de tamamıyla tasfiye etmiş olur" diyor. Barajın yüzde 5’e indirilmesinin Türkiye şartlarında makul göründüğünü belirten Kurtulmuş İslam ülkelerine de demokrasi çağrısı yaptı.
Yeni anayasa çalışması
Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
"Cumhurbaşkanımızın da katıldığı toplantılarla belli bir noktaya kadar geldi. Nihai noktada anayasa sadece AK Parti'nin tek başına yapabileceği bir iş değildir, hiçbir partinin anayasası olmaz, partilerin anayasa teklifleri olur. Ben şahsen Türkiye’nin siyasi tecrübesini göz önünde bulundurduğumuzda tam da zamanın şimdi uygun bir zaman olduğu kanaatindeyim. Darbelerden bahsediyoruz, ama maalesef hala Türkiye’nin 82 Anayasasının darbenin gölgesindedir. Yani o kadar haksızlığın, siyasi suikastların, idamların, siyasi idamların bu darbenin gölgesi vardır, Bundan Türkiye’nin kurtulması lazım. Sivil, demokrat, daha iyi, daha katılımcı, toplumun büyük kesimlerinin, yani hiç kimseyi, yüzde 100 herkesi memnun edemezsiniz, ama çok büyük bir kitlenin, ‘tamam böyle oldu, bu daha iyi oldu’ diyebileceği bir anayasa çalışmasını yapmamız gerekir. Biz istiyoruz ki Türkiye sivil, demokrat, katılımcı, çağdaş bir anayasasını yine sivil olarak yapsın. İlla anayasa yapmak için darbeyi beklemek ve darbelerden sonra mı anayasa yapmamız lazım? Eğer Türkiye bunu bu sefer topyekûn bir anayasa yapmayı başarırsa aynı zamanda Türkiye’deki hala bir köşelerde saklanmış olan darbeci zihniyeti de tamamıyla tasfiye etmiş olur"
"Seçim barajı yüksek"
Seçim yasasında yapılacak değişiklik ve seçim barajının düşürülmesi hakkında da konuşan Numan Kurtulmuş, "Şu anda Parlamentoda 11 parti var, başka partilerin listesinden ittifaklar içerisinden seçime girebiliyor. Zaten partilerin kendi kimliklerini koruyarak ittifak yapabilmelerinin önünü açıldı, bunun yasal zemini oluşturuldu. Dolayısıyla benim de şahsi kanaatim, bu barajın yüzde 5’e indirilmesi Türkiye şartlarında makul görünüyor. Tabi nihayetinde bunu da yine en geniş mutabakatla yapmanın uygun olacağı kanaatindeyim" dedi.
İslam dünyasına demokrasi çağrısı
"Tunus’ta yapılan darbeye İslam dünyasından gelen desteği nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da yanıt veren Kurtulmuş, "Bir kere biz bütün bölge halklarına, İslam ülkelerine şunu söyleriz: Demokrasiden, insanların fikirlerini açıkça söylemelerinden kimse çekinmesin. Hiç kimsenin rejimi, hiç kimsenin yönetimi insanlar farklılık içerisinde, çok seslilik içerisinde oldular diye değişmez, düşmez. Tam tersi, zorla, baskıyla susturulan kitleler ülkelerin rejimlerine ve yönetimlerine tehlikeli oluştururlar. Bunu artık anlamış olması lazım bütün bölge ülkelerinin, bütün İslam ülkelerinin. Bu anlamda Tunus önemli ve başarılı bir tecrübeyi ortaya koyuyordu. Tunus’a bu anlamda dışarıdan müdahale edenler de aslında Tunus halkına büyük zarar veriyorlar, bunu da görüyoruz. Ümit ederiz kısa süre içerisinde bu darbe sonuçlarıyla birlikte de geriye püskürtülmüş olur" şeklinde konuştu.
Kaynak: İndependent Türkçe