Gazete Duvar’dan, Nergis Demirkaya’nın, “konu ile ilgili” haberi…
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın örgüte “silah bırakma ve kendini feshetme” çağrısının ardından “Süreç nasıl işleyecek?” sorusuna yanıt aranıyor.
DEM Partili yöneticiler sürece dair yol haritasının çıkması için iktidarın ve devletin rol üstlenmesi gerektiğini ifade ediyor. İlk etapta Öcalan’ın silah bırakma kararının alınacağı PKK kongresinde rol alması için çalışma ortamı sağlanması isteniyor. İkinci olarak kaçınılmaz olduğu ifade edilen siyasi ve hukuki düzenlemeler için Meclis’te bulunan tüm partilerin katıldığı bir çalışma grubu ya da komisyon kurulması gerektiği ifade ediliyor.
Sorunu bir demokratikleşme sorunu olarak tanımlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de partisinin grup toplantısında Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’u inisiyatif almaya çağırdı, “Samimi şekilde bu ülkenin demokratikleşmesi için adımlar atılacaksa Cumhuriyet Halk Partisi olması gereken yerde olacak, uzatması gereken eli uzatacak, kaldırması gereken eli kaldıracaklar” dedi.
AK Parti ise bu tartışmayı çok erken buluyor. Silah bırakma süreci için güvenlik kaynakları ve istihbarat örgütleri işaret ediliyor, “En başından bu yana ‘terör eylemleri son bulacak, silahlar şartsız bırakılacak, kongre toplanıp örgüt kendini feshedecek’ dedik. Yapılan çağrı olumlu. Silah bırakma süreci teknik bir konu. Süreç güvenlik ve istihbarat kurumları tarafından izlenir. Önce kongre toplansın, örgüt kendini feshetsin, görelim” deniliyor.
AK Parti’nin bu sürece dair Meclis’te komisyon kurulması yönünde bir gündeminin kesinlikle olmadığını açıklayan kurmaylar, “Bu süreç tamamlanmadan komisyon kurulsa ne yapacak? Öncelik silah bırakma sürecinin tamamlanması. Bunu izleyeceğiz. Yasal düzenlemeler kapsamında önümüzdeki zaman diliminde ihtiyaç olursa Meclis gündemine gelebilir. Ama bugün ihtiyacımız olan şartsız silah bırakma süreci yaşanırken dilimizi, alışkanlıklarımızı, toplumsal bakışımızı değiştirmek. Herkes ülkeye dair kaygılarda ortaklaşmalı. Sen-ben, şartlar-koşullar değil, “biz” kavramı üzerinden empati geliştirmeye çalışmalıyız. Eski dönem davranışlarıyla bu işi yorumlarsak doğru yapmayız” değerlendirmesi yapıyor.
ERDOĞAN’DAN İSTİSMAR UYARISI
Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta başında yapılan AK Parti MYK toplantısının başında da bu konuda kısa bir değerlendirme yaptı. Sürece herkesin olumlu katkı sağlayacak davranış içinde olmasını istedi “Bu süreci arzu etmeyen kimi yapılar farklı yönlere çekebilir. Süreci istismar etmek isteyenler olabilir. O nedenle herkes sözlerine, duruşuna dikkat etsin” uyarısı yaptı.
AK Partili kurmaylar sürecin hassasiyetine dikkat çekerek, bu uyarının hem iktidar hem de muhalefete yönelik olduğunu ifade ediyor. Partililer, “Herkes sorumluluk üstlenmeli ve katkı sağlamalı. Geçmiş dönemde provokasyon ve istismarlar oldu. İçeride, dışarıda sabote edecek, ağırdan alacak veya zarar verecek şeyler yaşanabilir. Yılların tutumunu, duruşunu, dilini birdenbire çevirmek mümkün değil. Bu açıdan kolay bir süreç değil” diyor.
AF GÜNDEMDE YOK
PKK’nin silah bırakması kararı ile birlikte bir af sürecinin de gündeme gelmesi gerektiğini dile getirenler var. Ancak AK Parti bu konuda da çok net, “Af beklentisi varsa da bizim gündemimizde yok” diyor. İlk etapta örgütün silah bırakma kararı ile birlikte örgüt yöneticileri başta olmak üzere örgütün dağ kadrosundan aşağı doğru çeşitli silahlı gruplardan oluşan yapının nasıl dağıtılacağı konusunun çözülmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu konuda çözümler üretilmeden, şu an ceza almış, cezaevinde bulunan kişilerle ilgili bir affın konuşulamayacağı vurgulanıyor. Yapılacak, yapılması gereken birçok iş olduğuna dikkat çeken parti kaynakları bu nedenle af gündemi için “en son konuşulacak konulardan biri, belki 50. sırada yer alabilir” diyor.
AF DEĞİL YENİDEN YARGILAMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce gündeme gelen af tartışmalarında çok net karşı bir tutum aldığına dikkat çeken bir başka parti kurmayı ise af değil, iadei muhakeme, yani yeniden yargılama yollarının gündeme gelebileceğini söylüyor. Yargılamanın yenilenmesi, hüküm verilmiş davalarda tekrar inceleme ve yeniden yargılama yapılması için tanınan olağanüstü bir kanun yolu. Bu süreci AİHM ihlal kararları, yeni delil ve olaylar başlatabilir.
Kaynak: Gazete Duvar