Mustafa İşcan: Milli Gazete yazıyor hükümet düzeltiyor!

Sosyal güvenlik uzmanı Mustafa İşcan, ?Milli Gazete yazıyor hükümet düzeltiyor´ başlıklı yazısı ile emekli aylıkları sorununu ve 7143 sayılı yapılandırmanın ödenemeyen ilk iki taksitlerinden dolayı yaşanan mağduriyetlerin, gazetede dşle getirilmesi sonucu

Mustafa İşcan: Milli Gazete yazıyor hükümet düzeltiyor!

Değerli okurlar, bugünkü yazım düşük bağlanan emekli aylıkları sorununu ve 7143 sayılı yapılandırmanın ödenemeyen ilk iki taksitlerinden dolayı yaşanan mağduriyetlerin yazımız üzerine düzeltilmesindeki son durumdan bahsedeceğim.

Bildiğiniz gibi konuyu ilk defa Sayın Cumhurbaşkanının emeklilere verdiği iftarda söylediği sözler üzerine kaleme alıp gündeme getirdim ve bu yazım ses getirerek cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucu kurulan ilk hükümetin 100 günlük icraatların sosyal güvenlik bölümünde 1. sıradaki vaadidir.

ESKİ EMEKLİLERE ZAM YAPILIRKEN YENİ EMEKLİLER UNUTULDU

Cumhurbaşkanımızın Külliye´de emeklilere vermiş olduğu iftar yemeğindeki konuşmanın üstüne, evet Sayın Cumhurbaşkanım sizin döneminizden önce bağlanan emekli aylıklarına güzel zamlar verilerek neredeyse asgari ücretin altında emekli aylığı alan kalmamıştı. Ancak işin garip olan tarafı da burada başlıyor. Kendi dönemlerinizde bağlanan emekli aylıkları 634-700 TL civarlarına düştüğünü belirttim ve bunun kendisine aksettirilmediğini düşündüğümü beyan etmiştim. Oysa Milli Görüş iktidarında yapılan zamlar halen emekliler, işçiler ve memurlar tarafından takdir ile dile getiriliyor.

 

 

 

10 AYLIK ERBAKAN HÜKÜMETİ EMEKLİ ZAMMI BİR BAŞKAYDI

10 aylık Refah-Yol Hükümeti´nin emekliye verdiği zam ile 16 yıllık hükümetin verdiği zamlar arasında dağlar gibi farklar var. O yıllarda koalisyon ortağı olduğu halde önce diğer hükümetlerce zam dönemlerinde unutulan, ezilen ve dışlanan emeklilerimiz cennetmekân Erbakan Hoca başbakanlığının 10 aylık hükümet döneminde, yıllardır almadıkları zammı almışlardır. Hatta bu konu ile ilgili bankada şahit olduğum bir diyalogu da yine bu köşede 10.03.2015 tarihindeki bir yazımda da paylaşmıştım.

1000 TL´DEN AZ AYLIK BAĞLANMAYACAK

TBMM´ye sunulan aşağıdaki kanun teklifi ilgili komisyonlarda görüşülmüş olup ayrıca Meclis Genel Kurulu´na görüşülüp onaylanmak üzere havale edilmiştir. Önümüzdeki günlerde genel kurulda görüşülüp onaylanacaktır. İşte TBMM´ye sunulan teklifin ilgili maddesi:

MADDE 43- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

?EK MADDE 19- Bu Kanun veya bu Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile birlikte her ay itibariyle yapılan ödemeler toplamı dosya bazında, 8/2/2006 tarihli ve 5454 sayılı Kanunun 1 inci maddesi uyarınca yapılacak ek ödeme dâhil 1.000 TL den az olamaz. Ölüm sigortasından yapılan ödemeler toplamı ise, bu tutarın hak sahiplerinin hisseleri oranı esas alınarak tespit olunacak tutarından az olamaz.

Bu Kanun kapsamında hesaplanan aylıklar, bu madde ile belirlenen tutardan düşükse aradaki fark Hazineden tahsil edilir. Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmeleri gereğince bağlanan kısmi aylıklar için bu madde hükümleri uygulanmaz.?

MADDE 43-Madde ile, yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emeklilerimize ve hak sahiplerine ödenen aylıklar ile her ay itibarıyla aylıkları ile birlikte yapılan ödemeler toplamı için 1.000 TL´lik alt sınır belirlenmektedir.

YAPILANDIRMANIN TAKSİTLERİNİ ÖDEYEMEYENE YENİ 1 HAK

Diğer bir düzenleme ise 17 Kasım 2018 tarihindeki yazımda belirtmiş olduğum 7143 sayılı kanunla SGK ve vergi borçları yapılandırması yapıp 1 ve 2 taksitlerini ödeyemeyenler için 2019/Ocak ayı sonuna kadar verilen ek süreden ibarettir.

DÖVİZ KURLARININ YÜKSELMESİ ÖDEMELERİ AKSATTI

7143 sayılı kanuna göre, yapılandırma hakkının kaybedilmemesi için vergi ve prim borcuna ilişkin ilk iki taksit ile peşin ödeneceği belirtilen borçların süresinde ödenmesi, yıl içinde tahakkuk eden vergi ve prim yükümlülüklerinin ise iki aydan fazla aksatılmaması gerekmektedir. Borçları yapılandırma yasası çıktıktan hemen sonra kurlarda yaşanan hızlı yükselme, birçok mükellefi zor durumda bırakınca hem cari, hem de yapılandırma taksiti ödemeleri aksadı. Bu aksamadan dolayı da vatandaşların yapılandırmaları bozularak ödenmez hale düştüler.

7143 SAYILI YAPILANDIRMANIN MÜRACAAT VE İPTAL İSTATİstiKLERİ

7143 sayılı kanun ile borçlarını yapılandırmak için Maliye Bakanlığı´na bağlı vergi dairelerine 5 milyon 950 bin 136, Sosyal Güvenlik Kurumu´na da 1 milyon 270 bin 402 kişi başvurdu. Maliye´de 2 milyon 459 bin 214 kişi, SGK´da ise 562 bin kişi süresinde ödeme yapamadığı için yapılandırma hakkını kaybetti.

Maliye´de 70 milyar lira, SGK´da ise 43.4 milyar lira borç yapılandırıldı. Yapılandırılan borçlardan Maliye 13.3 milyar lira, SGK ise 3.2 milyar lira tahsil etti.

BOZULAN DİĞER YAPILANDIRMALARA DA BİR HAK VERİLMELİ

Buradan başta Sayın Cumhurbaşkanı´na, Aile ve Çalışma Bakanı, Hazine ve Maliye bakanları ile tüm milletvekillerine açık çağrımdır. 6736 sayılı kanun ve 7020 sayılı kanunlarla yapılandırılan borçlarında bir defaya mahsus olmak üzere ister daha önce çeşitli nedenlerle ödenememesinden ister son dönemdeki döviz kurlarının yükselmesinden ödenemeyen yapılandırma taksitlerinin iptal olmasından dolayı 2019/Ocak veya Şubat ayları sonuna kadar veya ilgili kanunun yapılandırmasının son taksidinin ödeme süresinin sonunda ödenebilme hakkı verilmesi borcu olanlara büyük kolaylık olmuş olur ve taraflarına uygulanan hacizlerin de kalkmasını sağlayarak rahat bir nefes aldırır.