Muhammed Mursi´nin Haziran hikâyesi, 23-24 Mayıs 2012 tarihlerinde, 13 adayın katılımıyla yapılan Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan sonuç alınamaması sonrası, Muhammed Mursi ile Ahmed Şefik arasında geçen ikinci turun sonunda, Cumhurbaşkanı seçilmesiyle başladı.
Muhammed Mursi´nin Haziran 2012´den bu yana yaşadığı öne çıkan tarihsel süreçler söyle:
Mısır Anayasa Mahkemesi, ?seçimlerin yapıldığı yasanın, Anayasa hükümlerine aykırı olduğunu? iddia ederek Halk Meclisini feshetmeye karar verdi.
Mısır´daki Silahlı Kuvvetler Yüksek Kurulu, iki Parlamento´dan biri olan Halk Meclisi´nin, Cumhurbaşkanlığı ikinci turunun başlamasıyla birlikte, Müslüman Kardeşler´e ve Mursi´ye karşı adeta savaş açtı.
O zamanlar, Halk Meclisinin başkanı, Müslüman Kardeşler´in üyesi olan Dr. Mohammad Saad el-Katatni, kararı anayasaya aykırı olarak reddetti.
Askeri cunta, Yüksek Anayasa Mahkemesi´nin 14 Haziran´da Halk Meclisini feshetmesine karar vermesi üzerine geniş yetkiler vererek ve mevzuatın gücünü tekrar alarak kendisini destekleyen bir anayasa bildirgesi yayınladı.
4) 24 Haziran Pazar:
16 ve 17 Haziran´da yapılan seçimlerde Mısır Cumhuriyeti´nin Cumhurbaşkanılığını kazananı Dr. Muhammed Mursi İsa el-Ayyat´tı.
5) 29 Haziran 2012 Cuma:
Mursi, Mısır halkına Ocak 2011 devriminin ve Mübarek rejiminin çöküşünün sembolü olarak kabul edilen yerden bir konuşma yapmak için Tahrir meydanına geldi.
6) 30 Haziran 2012 Cumartesi:
Mısır Cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi, Kahire Yüksek Anayasa Mahkemesi önünde yemin etti.
7) 30 Haziran 2013 Pazar:
Cumhurbaşkanı olarak seçilen Muhammed Mursi´ye karşı başlayan gösteriler, 3 Temmuz´da Savunma Bakanı General Abdülfettah el-Sisi liderliğinde "askeri darbe" ile sona erdi.
8) 17 Haziran 2019
Mısır´da seçilmiş Cumhurbaşkanı´na yapılan darbeden sonra Mısır zindanlarına atılan Muhammed Mursi, toplantıya katılan avukatı Abdel Moneim Abdel-Maqsoud´a göre, 5-7 dakika süren bir konuşmanın ardından, fenalaşarak şehit oldu.