01.11.2018 Perşembe
Salı günü Çekmeköy Milli Eğitim Müdürlüğü´nün organize ettiği eğitim programına katıldım. ?En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) ve Eğitim Metotları? konulu tebliğimi takdim ettim. Öğretmenler, okullarda yeni bir nesil ile karşı karşıya olduklarını, ?deist? düşünceli öğrencilerle karşılaştıklarını söylediler.
Sohbet sırasında Müslümanın deist olamayacağını, şüpheleri olabileceğini, onları aydınlatmamız gerektiğini ifade ettim. ?Allah beni yarattı, işlerime karışmaz? düşüncesi İslamî bir anlayış değil çünkü Allah insanı çok özel yaratmış, dünyaya imtihan için göndermiş.
İnsan çok özel, çok önemli bir varlık, yeryüzü halifesi ve biricik, çok önemli sorumlulukları var. Allah´ın insana önem verdiğini, değer verdiğini, özel olarak yarattığını, bu sebeple sorumluluklar verdiğini anlatmak gerekir.
Her çocuk çok yetenekli dünyaya gelir, der Prof. Gerald Hüter, Jedes Kind Hochbegabt isimli kitabında. Allah, dünyaya gelirken her çocuğa 120 milyar nörondan meydana gelen çok özel bir beyin hediye ediyor.
Beyin bir mucize, özel hücrelerden meydana geliyor ve çok yetenekli. Sadece insan okur, öğrenir, düşünür, düşündüklerini planlar ve yapar. Beyin vücut organları ile bağlantılıdır, organlarımızın nasıl kullanılacağına karar verir, onları yönetir.
Beyin problemleri görür, çözer; riskleri fark eder, ona uygun davranış geliştirir. Beş duyu yoluyla bilgiyi alır, hafızaya yerleştirir, çok önemli olanları DNA´lara işler; önemsiz bilgileri geçici hafızaya kaydeder, ne kadar orada tutacağına karar verir, sonra arşive gönderir.
Bebek 4 aylıkken yabancı dili fark eder.İki aylıkken iyiyi kötüyü birbirinden ayırır. Zamanla bilinçli davranışlar sergilemeye başlar, nasıl davranacağına karar verir. İlgisini çeken şeyleri öğrenir, önemli şeyleri nöronlar arasına sinaptik bağlantı (dosya) hâlinde kaydeder.
Çocuk oyun döneminde yeteneklerini daha iyi geliştirir, neler yapacağına karar verir, düşünür, tartar, yeteneklerini kullanır.
Bilgi, beyin hücreleri arasına dosya bağlantıları şeklinde kaydedilir. İlim öğrendikçe bağlantılar çoğalır, öğrendikçe zekâ gelişir.
Allah beynimizi öğrenme programlı yaratmış. Kitap göndermiş, oku, buyurmuş.
Kedilere ve ağaçlara kitap göndermemiş, ilim öğrenip ibadet etmelerini istememiş.
Allah kafatasımızın içine dana beyni koysaydı hiçbirimiz okuyamazdık, okula değil, çimenliğe koşardık.
Proteinlerden meydana gelen nöronlara okuma, anlama, düşünme, düşündüklerini hayata geçirme ve uygulama, bilgiyi önemli önemsiz ayırabilme, önemli bilgileri DNA´lara kaydetme, bunları genetik olarak gelecek nesillere aktarma kabiliyetini kim verdi? Bu madde öteki kabiliyeti sinir hücrelerine öğreten kim?
Beyin harikulâde yeteneklerle donatan Allah, insanı başıboş bırakır mı?
Prof. Manfred Spritzer, her beyin ve beyindeki her hücrenin özel olduğunu söyler. Birbirine benzeyen, fabrikasyon hücre yok.
Prof. Stuart Hamerof her nöronun içinde 100 milyon mikrotübül olduğunu keşfetti, proteinlerden meydana gelen hücrelere bilinç kazandıran varlıklar bunlar. Atomdan 25 defa küçükler. Mikrotübüllerin faaliyetleri insanı şaşırtıyor. Prof. Hamerof bu hârikulâde faaliyetleri şöyle sıralar:
1. İnsan beyni mikrotübüllerin faaliyeti sayesinde bilinç kazanır;okur, anlar, düşünür, yorumlar ve fikir üretir.
2. Beş duyu yoluyla beyne gelen bilgileri mikrotübüller önemli ve önemsiz olmak üzere ayırır, önemli bilgileri DNA´ya kaydeder.
3. İnsan, bilgi üzerine düşünür, beyindeki benzer bilgilerle karşılaştırır, analiz ve sentez yapar, fikir üretir.
4. Beyin mikrotübüller vasıtasıyla hayal kurar, keşif, icat ve buluş yapar.
5. İnsana mahsus özellikleri mikrotübüller DNA´lara kaydeder ve bu bilgileri anne ve babadan çocuklarına iletir.
6. Her dakika iki şekil alır, son derece sanatlı şekilleri var, hücreye sekizgen şeklini verirler, hücreye girecek gıdaları seçip alırlar. Hücre duvarlarını örer.
7. Mikrotübüller her saniye 1000 milyar hesaplama yapar.
8. Hücre çoğalmasına karar verir, kromozomları tam ortasından bölerler. Kromozomlar tam ortasından bölünmezse kanserli hücre ortaya çıkar.
9. Her saniye helezonik ve çok güzel şekil alırlar, harika güzellikte biçimleri var.
10. Dentrit ve aksonların bağlantılarını yapar, hücre hafızasını ve arşivini oluştururlar.
Atom altı varlıklara bu mucize eylemleri yaptıran Allah, yeryüzü halifesi insanı başıboş bırakır mı? İnsana özel bir yüz, özel bir parmak izi, özel avuç içi, özel göz retinası, özel beyin, her beyne özel 120 milyar nöron veren Yüce Mevla onu imtihan için dünyaya göndermiş, kitap ve peygamberlerle bilgilendirmiş: ?İnsanları ve cinleri sadece bana ibadet etsinler diye yarattım? buyurmuş.
Ağacı diken meyvesini toplamayı ihmal etmez, tarlayı eken mahsulü tarlada bırakmaz, hasat eder.
Bizi yoktan var eden Rabbimiz, öldükten sonra yeniden diriltecek, iyi-kötü her davranışımızın hesabını soracak; iyileri cennetle mükâfatlandırıp kötüleri cehennemde cezalandıracak. Akıl bu gerçeği anlamak için verilmiş.
Tebrik ve Teşekkür: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin yavrularımıza daha faydalı olmaları için programlar düzenleyen Din Eğitim Genel Müdürü Nazif Yılmaz,Çekmeköy´de programı organize eden Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aktaş, Şube Müdürü Şakir Gülder ve mihmandarım Erdem Çakı, bizlere ev sahipliği yapan Derya Öncü Koleji Müdürü Gökhan Melikoğlu´na teşekkür ederim. Düzenledikleri fevkalade faydalı ve verimli programlar sebebiyle tebriklerimi sunarım.
En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) ve Eğitim Metotları isimli eseri okuyucularıma tavsiye ederim.