Mısır'da Sisi rejimi, uzun süren yargılama ve hapis sürecinden sonra 12 akademisyen ve aydın hakkında idam cezalarını onayladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, onaylanan bu kararın kesinlikle doğru olmadığını dile getirerek "Mısır'daki yöneticilere seslenmek isterim, Türkiye'de de geçmişte siyasi idamlar oldu, başbakan asıldı, bakanlar idam edildi, gencecik filinta gibi evlatlarımızı dar ağacında ölüme yolladık, ne oldu? Şimdi hepimiz üzülüyoruz." dedi.
"SİYASİ İDAMLARA HER ZAMAN KARŞI ÇIKTIK, ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Mısır'da gündeme gelen siyasi idamlar hakkında Türkiye üzerinden örnek vererek konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin ihvan konusundaki tutumunu bütün dünya bilir. Biz inançların siyasete alet edilmesini asla istemeyiz. Mısır'daki değişime de saygı duyduk her zaman. Mısır'daki kardeşlerimize de saygı duyduk her zaman ancak siyasi idamlar doğru değil. Eğriye eğri doğruya doğru. Mısır'daki yöneticilere seslenmek isterim, Türkiye'de de geçmişte siyasi idamlar oldu, başbakan asıldı, bakanlar idam edildi, gencecik filinta gibi evlatlarımızı dar ağacında ölüme yolladık, ne oldu? Şimdi hepimiz üzülüyoruz. Astığımız insanlar için havaalanları yapıyoruz, üniversitelere adlarını veriyoruz, okullara adını veriyoruz. Siyasi idam doğru değildir, siyasi idamlara her zaman karşı çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz."
Kararla ilgili olarak görüş belirten diğer bir isimse Eski Türkiye Diyanet İşleri Başkanı, İslami Düşünce Enstitüsü başkanı Profesör Mehmet Görmez olmuştu. Görmez, Ezher Şeyhi Dr. Ahmed Al-Tayib'e ve Mısır Müftüsü Şevki Allam'a video mesajı göndererek idam kararlarının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
Görmez mesajında, 'bu idamların infaz edilmesinin siyasi ve dini düzeyde tüm İslam milletine zarar vereceği, ihtilafı artıracağı ve Mısır halkı içindeki uçurumu genişleteceği'ni belirtti ve "Kim bu idamlara fetva verir ve imzalarsa, bu kararın cezasını çekecektir" açıklamasını yaptı.
Ne olmuştu?
Mısır'da yaşanan askeri darbe sonrası birçok insan işkence görmüş, avukat yardımı alamadan askeri mahkemelerde sivil insanlar tarafından yargılanarak cezalar almıştı. Hatta bu konuda bazı kişiler de idam cezasına çarptırılmıştı.