MİMSAN GRUP CEO´SU AHMET İLHAN;ÇÖP ENERJİYE İKİ YENİ SANTRAL

Malatya´da şehir çöpünden enerji elde eden santral kuran ve Afyon´da yeni bir atıktan enerji santrali kurmaya hazırlanan Mimsan Grup CEO´su Ahmet İlhan, Türkiye´de yılda 200 milyon ton atık ortaya çıktığını söyledi. Bu atıkların 5 milyar dolarlık katma de

MİMSAN GRUP CEO´SU AHMET İLHAN;ÇÖP ENERJİYE İKİ YENİ SANTRAL
 
 
 

Mimsan Grup Türkiye´nin şehir çöpünden termik yöntemle enerji üreten ilk santralini ?Yap-işlet devret? modeliyle Malatya´da kurdu. Mimsan´ın kurduğu santralle yaklaşık 40 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak. Türkiye´de belediyeler çöp bertarafında genellikle vahşi depolama yöntemini kullanıyorlar. Bazı şehirlerde, çöpten çıkan metan gazından enerji üretilirken Mimsan, Malatya´da evsel atıkları yakarak enerji elde ediyor. Malatya´daki santral, bu niteliğiyle Türkiye´de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Mimsan, Malatya´daki santralin yanı sıra Afyon´da da atıktan enerji elde edecek yeni bir biyokütle enerji tesisi kurmaya da hazırlanıyor. Mimsan Grup CEO´su Hacı Ahmet İlhan, tamamlandığında 25 MW kurulu güce sahip olacak santralin, biyokütle yakmada Türkiye´nin en büyüğü unvanını kazanacağını belirtiyor.

CARİ AÇIĞA İLAÇ OLACAK

Biyokütle enerjisinin yerli ve milli bir kaynak olduğu için cari açık sorunun azaltılmasına da ciddi katkılar yapacağına dikkat çeken Hacı Ahmet İlhan, Türkiye´nin 

atıktan elektrik enerjisinde 5 milyar dolarlık potansiyele sahip olduğunu belirtiyor. İlhan, bu konuda şunları söylüyor: ?Ülkemizde yılda 200 milyon ton atık ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Bu rakamın tamamının enerji olarak değerlendirilmesi durumunda üretilecek elektriğin yılda 100 milyar kWh´ye ulaşacağı hesaplanıyor. Orta vadede bu atığın yaklaşık yarısının değerlendirmeye alınabileceğini düşünsek bile, atıktan yılda 5 milyar dolarlık katma değer elde etmenin mümkün olabileceğini görebiliyoruz.?

 

 

 
 
Ahmet İlhan

 

ANIZ RİSKİNİ ÖNLÜYOR

Biyokütlenin dikkat çekici özelliklerinden biri de, zirai atıkların bertarafı için kullanılan anız yakmanın meydana getirdiği çevresel riskleri engellemesi. Ülkemizde her yıl yaz aylarında anız yakma sebebiyle orman yangınları çıktığını belirten Hacı Ahmet İlhan, şunları söylüyor: ?Evet, bu bir çevre cinayetidir ama çiftçi hasattan sonraki zirai atıkları bertaraf etmeden yeni ekim yapamıyor. Çiftçinin bir derdi var. Bu sorunun çözümü zirai atıkları enerjiye dönüştürmekten geçiyor. Atıklardan enerji elde edilmesi, emisyonu, bacası denetim altında olan bir yanma şeklinde gerçekleşiyor. Bu sayede anız yakılmıyor, çevre katliamı olmuyor. Mikroorganizmalar, böcekler, kuşlar zarar görmüyor.?

BÜYÜK DESTEK VAR

Biyokütleden enerji üretimi şu anda devlet tarafından YEKDEM kapsamında, çok özel bir fiyat stratejisiyle destekleniyor. Mevcut destekleme programı, biyokütle yatırımcılarının MW başına 133 dolar gelir elde etmesini sağlıyor. Yerli ekipman teşviki kapsamında, kazan grubu için MW başına 8 dolar destek de veriliyor. Her bir ekipmanın yerli firmalardan tedarik edilmesi ile toplam destek 165 dolara kadar çıkabiliyor. Hacı Ahmet İlhan, bu teşvik uygulamasının atıklardan enerji santrallerini çok kârlı yatırım haline getirdiğini belirterek, ?Mimsan Grup olarak, milli firma kimliğimizle, yerli ekipman desteğinin gerektirdiği şartları başarıyla sağlıyoruz? diye konuştu.