Tarih: 05.03.2018 15:27

Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları

Facebook Twitter Linked-in

Bu haftaki eserler, Ötüken Yayınları´ndan.

İlk eser Prof. Dr. Sadri Maksudi Arsal´ın yazdığı, ?Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları? ismini taşıyor.

Sadri Maksudi, Kazan Türklerindendir ve Kazan´da başlayan hayatı, çok büyük mücadeleler içerisinde geçmiş bir düşünür ve fikir adamıdır.

Çetin mücadelelerle geçen hayatının tecrübelerini, gözlemlerini, okumalarını, araştırmalarını, düşünce-fikir dağarcığından imbik imbik süzerek kaleme aldığı bu eser, onun insanlığa bir armağanıdır.

Sadri Maksudi Arsal milliyet kavramını, hukuk tarihi ve sosyoloji alanlarında kabul görmüş bilimsel esaslar çerçevesinde, tümüyle objektif bir görüş açısıyla ele almış.

Milliyet kavramını sosyolojik açıdan ele alan bu denli kapsamlı ve geniş bir bibliyografyaya dayanarak araştırılmış başka bir eser bulunmamaktadır.

Sadri Maksudi´nin kızı Adile Ayda; babasının ?Ömrü boyunca rehberlik etmiş bir his ve idealin, ilmî temeller üzerine oturtulmuş abidesi? telâkki ettiği bu kitabını, henüz sahasında aşan bir eser olmadığını söylemektedir.

?

Ötüken´den çıkan ikinci eser; ?Açık Kitap: Dede Korkut? ismini taşıyor.

?Açık Kitap: Dede Korkut? bu sefer Azerbaycan diyarından. Prof. Dr. Kamran Aliyev´in, Azerbaycan Türkçesiyle yazdığı eseri, günümüz Türkçesine Rabia Işıkaktarmış.

Dede Korkut Kitabı sadece edebî bir şaheser olmadığı gibi yalnızca orijinal bir dil metni de değildir. Aynı zamanda Türklerin, Oğuzların mitolojik anlayışlarının, efsanevî ve destanî hayatlarının aynasıdır.

Mitolojiden efsaneye, efsaneden destana, destandan tarihî hayata geçişin izlerini sürmektedir. Dede Korkut bu özelliğiyle asırlardır, birçok bilim dalının inceleme sahasında bulunmaktadır ve halen de devam etmektedir.

Dede Korkut araştırmaları Azerbaycan´da ?Korkutşinaslık? (Korkut Bilimi) olarak anılmakta ve üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Kamran Aliyev´in bu eseri sadece Korkutşinasların değil, Dede Korkut üzerinde fazla durmamış edebiyat bilimcilerin de ilgisini çekecek niteliktedir.

Sözü Dede Korkut´a bırakalım:

?Yerli kara dağımız yıkılmasın/ Gölgelice kaba ağacımız kesilmesin/ Kamın akan görklü suyumuz kurumasın/ Kanatlarımızın ucu kırılmasın/ Kadir Tanrı bizi namerde muhtaç etmesin/ Allah´ın verdiği ümidimiz bitmesin!?

?

Üçüncü eser ise ?Hayatın Dinamiklerinden Yazınsal Metne? üst başlığıyla ?Tanzimat Romanı? ismini taşıyor.

Yazar Tamer Kütükçü eserinde, ondokuzuncu asrın ikinci yarısındaki İstanbul´un toplumsal panoramasını çizmiş, edebiyat tarihinin sınırlarını, kültür tarihçiliği ve sosyolojik bir bakış açısıyla incelemiş.

Tamer Kütükçü´nün Tanzimat dönemine ait ele aldığı ve incelediği romanlar şöyle:

?Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat? Şemsettin Sami. ?İntibah? Namık Kemal. ?Felatun Bey İle Râkım Efendi? Ahmet Mithat. ?Henüz On Yedi Yaşında? Ahmet Mithat. ?Bahtiyarlık? Ahmet Mithat. ?Udi? Fatma Aliye. ?Sergüzeşt? Samipaşazade Sezai. ?Zehra? Nabizade Nazım. ?Turfanda mı Yoksa Turfa mı? Mizancı Murat.?Araba Sevdası? Recaizade Mahmut Ekrem.

Eserler hakkında: 

Ötüken Yayınları 0212-251 03 50




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —