Tarih: 05.12.2018 13:01

Milat Gazetesi´nden Gözde Altıntaş ?Dünya Helal Zirvesi 2018 ve 6. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı´nı yazdı

Facebook Twitter Linked-in

Müslüman nüfus, dünyadaki en büyük ikinci nüfus iken 2030´a kadar dünya nüfusunun yüzde 26,4´ünü oluşturması bekleniyor. Buna paralel olarak helal ürün ve hizmet pazarı dünya çapında her geçen yıl daha fazla dikkat çekiyor.

Hacmi 4 trilyon doları aşan ve önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık yüzde 5-10 oranında artması beklenen pazarın 2 trilyon dolarını finans, 1 trilyon dolarını gıda ve içecek, 250 milyar dolarını turizm, 750 milyar dolarını da diğer sektörler(ambalaj, kozmetik ve kişisel bakım, ilaç ve eczacılık ürünleri, sağlık turizmi, İslami tekstil ve mütevazı moda, franchise, eğitim, lojistik ve yayıncılık) oluşturuyor.

Helal Expo Fuarı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü, (SMIIC) İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ve Discover Events işbirliğinde gerçekleşen Dünya Helal Zirvesi 2018 ve 6. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı, birçok sektörden 250´yi aşkın ulusal ve uluslararası firmayı ağırlıyor.

Uluslararası katılımcı ülke sayısının her geçen gün arttığı 6. İİT Helal Expo´nun yüzde 40´ını yabancı katılımcılar oluşturuyor. Bu ülkeler Afganistan, Ürdün, Arnavutluk, Endonezya, İran, Pakistan, Bangladeş, Hırvatistan, Cezayir, Fas, Filistin, Katar, Lübnan, Kosova, Malezya, Nijerya, Libya, İspanya, Hindistan, Güney Kore, Belçika, Hollanda, Avusturya, Fransa, İngiltere, Tayland ve Suudi Arabistan.

Tablo biraz farklı

İlk gün uğradığım fuarda birkaç yabancı katılımcıyla konuşma fırsatım oldu. Özellikle dış ticaret yapan yabancıların ülkemiz hakkında ne düşündüğünü merak ediyordum. Yabancı basında çıkan haberler çoğu zaman Türkiye´nin aleyhinde oluyor ne yazık ki. Çünkü olumlu bir şey yazdıklarında haber değeri taşımıyor veya dikkat çekmiyor. Ama gördüm ki tablo öyle değil.

Sudanlı süt üreticisi

Örneğin uzun süredir İngiltere´de yaşayan Sudan asıllı bir süt üreticisinin söylediğini aynen aktarıyorum: ?Türkiye ekonomisi son 10 yıldır büyüyor. Avrupa piyasasında Türk malı ürünlerinin sayısı, çeşidi ve kalitesi giderek artıyor.?

Banka sekrörünüz güçlü

Finans sektöründe faaliyette bulunan Avrupalı bir katılımcı ise ?Türkiye´nin banka ve finans sektörü oldukça güçlü, müşterilerinizi koruyan kanunlarınız güven verici? dedi. Bunların dışında tekstil, kozmetik, ambalaj ve turizm de ülkemizin dış piyasada revaçta olduğu diğer sektörlerin başında geliyor.

Yeni pazarlar aranıyor

Ülkemizde iş insanlarının kurduğu sivil toplum örgütleri, dernekler devletimizin de teşviki ile sıklıkla yurt dışına heyetler gönderiyor, fuarlara katılıyor, yeni pazarlar arıyor. Bunun meyvelerini de yavaş yavaş topluyoruz. Ancak iki büyük eksiğimiz var. Birincisi yeterli katma değerli ürün üretemememiz diğeri ise marka değeri yaratamamamız. Bu da zamanla olacaktır.

Özetle şunu söyleyebilirim ki, Müslüman nüfusun ağırlıklı olduğu ülkeler arasında Türkiye, helal sektöründe son derece yüksek bir potansiyele sahip.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —