Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Sheraton Ankara Otel´de "Enflasyon Raporu 2019-I" konusunda bilgilendirme toplantısını gerçekleştiriyor.
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya´nın konuşmasından notlar;
* Geçen yıl ABD ve İngiltere´de büyüme olumlu seyretse de Euro Bölgesi´nde yavaşlama belirgin hale geldi. Küresel enflasyon son çeyrekte geriledi. Finansal piyasalarda oynaklık tüketim talepli daraldı. Tüketici fiyatları üzerinde maliyet baskıları hissedildi.
* Gelişmekte olan ülkelere portföy akımı eylül ile birlikte toparlama sergiledi. TL´deki reel değerlenme, kredi faizlerinde gerileme bir önceki çeyreğe göre finansal koşullardaki sıklık azaldı. Yurt içi talep tüketim ve yatırım kaynaklı olarak daraldı.
* Artan Korumacılık eğilimlerinin küresel büyümeye yavaşlatıcı etkisi olacağını görüyoruz. Gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımları eylülden itibaren toparlanma eğilimi sergiledi.
* Enflasyonun öngörülenin altında kalmasında büyük ölçüde TL´deki değerlenme, petroldeki düşüşe bağlı olarak TL cinsiinden ithalat fiyatlarındaki gerileme, belirli dayanıklı tüketim mallarına yönelik vergi indirimleri etkili oldu.
* 2018´in son çeyreğinde yıllık enflasyonun azalmasında başlıca sürükleyici olarak temel mal ve enerji grupları öne çıktı. Gıda grubunda yıllık enflasyon yüksek seyrini korudu
* 2018 yılının 3.çeyreğinde iktisadi faaliyetteki dengelenme süreci belirginleşti. İktisadi faaliyetteki yavaşlama ve reel kur gelişmelerinin etkisiyle cari işlemler dengesindeki iyileşme devam etmektedir.
* 2020 yıl sonu gıda enflasyon tahmini yüzde 10. Enflasyon 2019 yıl sonunda yüzde 14,6, 2020´de yüzde 8,2´ye, 2021´de ise yüzde 5,4 olacağını ön görüyoruz.
YIL ALT ORTA ÜST
2019 11,9 14,6 17,3
2020 5,1 8,2 11,3