Mehmed Şevket Eygi Kimdir?

86 yaşında ahirete irtihal eden Mehmed Şevket Eygi, 1991 yılından bu yana Milli Gazete´de günlük yazılar yazdı. Eygi´nin başarı ve nezaketle geçen hayatı...

Mehmed Şevket Eygi Kimdir?

Mehmet Şevket Eygi, 7 Şubat 1933´te Zonguldak´ta doğdu. Eğitim hayatına Galatasaray Lisesi´nin ilkokulunda başlayan Eygi, lise döneminde ise Abdi İpekçi ve Mümtaz Soysal gibi isimlerle birlikte okudu. Enver Tekand, Orhan Şaik Gökyay, Nihat Sami Banarlı ve Ahmet Kutsi Tecer gibi isimlerden dersler aldı.

Galatasaray Lisesi´nden sonra burslu olarak kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi´nde lisans derecesinde eğitim gördü.

Eygi, öğrencilik yıllarında çevirmen olarak Fransız Kültür Merkezi´nde çalıştı. 1956 yılında SBF´nin Uluslararası İlişkiler Bölümü´nden mezun oldu. Dışişleri Bakanlığı´nda çalışmak üzere girdiği sınavı kazandı ancak ataması yapılmadığı için Diyanet İşleri Başkanlığı´nda açık bulunan mütercimlik kadrosunda işe başladı.

Burada çalışırken, 1957 yılında "İslam" dergisini çıkardı. Askerliğini yedek subay olarak tamamladıktan (1958-59) kısa bir süre sonra 27 Mayıs 1960 ihtilali oldu. O dönemde İstanbul´dan, Mahir İz Hoca´dan bir mektup alarak yönetimine getirildiği haftalık "Yeni İstiklal" gazetesiyle gazeteciliğe başladı. Eygi´nin yönetiminde yoluna devam eden "Yeni İstiklal" gazetesi (1960-67), o dönemin şartlarında iyi bir okur kitlesi buldu, 35 binlere varan bir satış rakamı yakaladı.

Mehmed Şevket Eygi, 1966 yılında ise "Bugün" gazetesinde çalışmaya başladı. Beş yıl yönettiği "Bugün" gazetesi, 100 bin civarında tirajları gördü. Eygi, "Bugün"deki yazılarıyla o günlerin sabah namazlarında çok büyük kalabalıkların toplanmasını sağladı. "Bugün" gazetesinde yaptığı çağrıya uyarak yüz binlerce insan sabah namazlarını büyük cemaatlerle kılıyor; bu cami mitinglerinde vaiz ya da imam, halka komünizmin Türkiye ve İslâm dini için tehlikelerini olduğunu anlatıyordu.

1976´da haftalık "Büyük Gazete"yi çıkardı. 1986´da "Günaydın" gazetesince bir süre çıkarılan "Yeni Haber" gazetesinde günlük yazılar yazdıktan ve kısa bir süre de "Zaman" gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Eygi, birkaç ay da "Hürriyet" grubunun çıkardığı "Son" "Çağrı"da yazdı.

EYGİ´YE HAPİS, MİLLİ GAZETE´YE KAPATMA

1991 yılından itibaren "Milli Gazete"de yazmaya başlayan Eygi, "Din Düşmanlığı Terörü" başlıklı yazısından dolayı 9 Ekim 2002´de bir yıl sekiz ay hapis cezasına mahkûm edildi. Milli Gazete de üç gün süreyle kapatıldı.

1984-85´te yazdığı üç ayrı yazıdan 28 ay hapis cezası aldı. 2006 yılında bir yazsısında "halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettiği" iddiasıyla TCK´nın 216. maddesi ve 1. fıkrası uyarınca bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Son yıllarda dindar kesimin bazı hatalarını düzeltmesi konularında özeleştirisel uyarı yazıları yazdı. Eygi, yazılarında Müslümanlara yönelik eleştirileri kadar Sabetaycılık konusunu da işledi.

Türkiye Yazarlar Birliği 1995 Yılı Basın / Fıkra Dalı Ödülünün sahibi olan Eygi´nin eserleri şöyle:

DÜŞÜNCE-ARAŞTIRMA:

Müslüman Kardeşim Uyan, Müslümanın Yüz Vazifesi, Gıybet İlleti, Bir Kaç Yazı, Namazı Dosdoğru Kılmak, Ehl-i Sünnet´i Savunuyorum.

İslâmî Konular (1994), Yahudi Türkler yahut Sabetaycılar (2000), Yakın Tarihimizde Cami Kıyımı (2003), Çareler Çözümler Teklifler Tenkidler, Resmi Tarih Yalanları (İlber Ortaylı, Mete Tunçay, Yavuz Bahadıroğlu vd. ile, 2010)

SADELEŞTİRME:

Namazı Dosdoğru Kılmak (Necmeddin Kübra´dan sadeleştirme, 1976).