Mavi Balina ölüm saçmaya devam ediyor!

Milat Gazetesi köşe yazarı, Doç. Dr. Ali Murat Kırık, ?Mavi Balina ölüm saçmaya devam ediyor!! Başlıklı yazısında, Dünya genelinde birçok çocuğun ölümüne neden olan Mavi Balina isimli oyundan dolayı, ölüm hadiselerini analiz ediyor.

Mavi Balina ölüm saçmaya devam ediyor!

Dünya genelinde birçok çocuğun ölümüne neden olan Mavi Balina isimli oyun ölüm saçmaya devam ediyor. Bilindiği üzere; oyuna katılan çocuklardan daha çok şiddet ağırlıklı 50 talimatı yerine getirmesi bekleniyor. Buraya kadar her şey normal gözüküyor. Fakat; talimatlar arasında neler yok ki! El, kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre zarfında kimseyle iletişim kurulmaması, yemek yenmemesi, kulakları sağır edecek ölçüde müzik dinlenmesi bu talimatlar arasında yer alıyor. 50. günün sonunda ise gerçek anlamda olanlar oluyor. Son aşamadan sonra ?yüksekten atlayarak ya da kendini asarak intihar etme? komutu veriliyor ve tabiri caizse çocuk kendi sonunu bile bile hazırlamış oluyor. Çocukların tamamen kendilerine zarar vermesi üzerine kurulu olan Mavi Balina´ya masumane bir oyun diyebilmek imkansız? 

Oyun bağımlılığına dikkat! 

Teknolojinin gelişim göstermesiyle birlikte ortaya çıkan akıllı telefon, tablet ve oyun bağımlılığı toplumun geniş bir kesimini etkilemeye devam etmekte, ruhsal ve psikolojik bir takım sorunlara da sebebiyet vermektedir. Uzun süre bilgisayar ya da cep telefonu aracılığıyla sağlıksız ve istem dışı bir şekilde oyun oynamasıyla ortaya çıkan bu hastalık aynı zamanda psikolojik bir sorundur. Gerek Türkiye´yi, gerekse de dünyayı tehdit eder nitelikte olan oyun bağımlılığı zaman içerisinde dijital ortama evrilmeye başlamıştır. Dijital dönüşümün artıları olduğu kadar eksikleri de mevcuttur. Bu eksilerin başında ise kontrolsüzlük gelmektedir. Nitekim sanal ortamdaki kontrolsüzlük ?Mavi Balina? gibi oyunları potansiyel bir tehdit durumuna getirmektedir. 

Küçük Emirhan, Mavi Balina kurbanı mı? 

Türkiye´de sürekli üzerinde durulan ve çocukların adeta geleceğiyle oynayan Mavi Balina oyununun son kurbanı ise Bursa´nın Gemlik ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki küçük Emirhan oldu. Emirhan´ın odasında atletlerini birleştirerek yaptığı ip ile kendisini doğalgaz borusuna atarak intihar ettiği görüldü. Olayla ilgili soruşturma başlatan emniyet güçleri ölüm nedeninin Mavi Balina olabileceği şüphesiyle küçük çocuğun bilgisayarına incelemek üzere el koydu. Gazi İlkokulu 7. sınıf öğrencisiolan Emirhan´dan uzun bir süre haber alamayan ailesi çocuklarının odasına girdiklerinde o istenmeyen manzara ile karşılaştı. Derhal sağlık ekiplerine haber veren aile sinir krizleri geçirdi. Küçük Emirhan´ın cansız bedeni incelendikten sonra Adli Tıp morguna kaldırıldı. 

?Sürekli oyun oynuyorsun? serzenişi doğru mu? 

Emirhan´ın ailesiyle oyun yüzünden sürekli tartıştığı ve problemler yaşadığı ifade ediliyor. Bu ne kadar doğrudur, bilinmez ama çocuklara sürekli baskı yaparak; ?yapma?, ?etme?, ?oynama? demek hiç doğru değil! Yasakçı zihniyetle hiçbir noktaya varılamaz. Zaten ne geliyorsa başımıza o keskin yasaklardan geliyor. Ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişki çok hassas olmalıdır. Hele hele ilgi ve alakadan yoksunluk çocuğun daha farklı ortam ve çevrelere yönelmesine zemin hazırlamaktadır. Anne ve babalar çocuklarıyla arkadaş olmalı, otoriteyi baskıyla değil sevgiye sağlamalıdır. Çünkü Mavi Balina sanıldığı gibi yazılımsal bir oyun değildir. Challenge yani meydan okumaya dayalı bir oyundur. Bütün talimatları yaparak en iyi olmak gayesi çocukları ne yazık ki ölüme sürüklemektedir.

Sanal ölüm tuzağı!

Mavi Balina´da yönetici konumunda olan kişiler önce çocukların kişisel bilgilerini ele geçiriyorlar, sonra da kurbanlarını şantaj yoluyla oyunda kalmaya zorluyorlar. Whatsapp ve benzeri anlık mesaj uygulamaları üzerinden kurbanlarını arayan yöneticiler, gönderdikleri linkin tıklanmasıyla birlikte kişisel bilgilere erişim sağlıyor ve her şey bu dakikadan sonra başlıyor. Gece yarısı gerçekleştirilen talimatları yerine getiren çocuk adım adım ölüme sürükleniyor. Ebeveynler aman dikkat! Çocukların sanal ortamda kimlerle iletişim sağladığı çok çok önemli. ?Benim çocuğum yapmaz, oynamaz? asla demeyin. Uzaktan da olsa çocuğunuzu kontrol edin. Aksi takdirde bu ölümlerle daha çok karşılaşırız?