MASAL KİTABI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Eğitimci yazar  ve masal terepisti Seyit Ahmet Uzun'un masal kitapları ile ilgili görüşlerini, öğrenci ve velilerle paylaşıyor.

MASAL KİTABI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Masallar çocukların hayal dünyasını renklendiren, onların dikkatini çeken unsurlarla desteklenmiş olağanüstü olay ve kahramanları konu aldığı gibi gerçekten esinlenen olay ve kişileri de konu alabilen öğüt verici, öğretici, eğlendirici, kişilik özellikleri kazandırıcı bir edebiyat türüdür.

Bundan dolayı çocuklar için seçilen masallara çok ama çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü okunan masallar çocukların küçük dünyalarında büyük etkiler bırakabilmektedir. Farkında olmadan ciddi travmalara da neden olabilir. Pinokyo'yu okuyan bir çocuk annesine gelip; anne benim burnum uzamış mı? Diyerek aslında söylediği yalanı bizimle paylaşmaktadır. Ancak  masaldan aldığı mesaj, yalan söyleyenlerin burnunun uzamasıdır. Fakat yalan söylediğinde burnu uzamayan çocuk bu sefer okuduğu kitabın kendisine yalan söylediği şeklinde bir sonuca ulaşacaktır. Bu da okuduğu kitaba ve kendisine bunun güzel olduğunu söyleyen büyüklere olan güvenini sarsacaktır. Bu sadece bir örnekti. 

Kahramanların hiçbir emek sarf etmeden amaçlarına ulaştıkları sihirli, büyülü dünyalar çocukların zihinlerinde emek, mücadele, kararlılık, inanç gibi duyguları canlandırmak yerine hedefine kolaydan ulaşabileceği hileli bir düşün dünyası hayal etmelerine neden olacaktır. Bu da emekçi, kararlı, zorluklarla mücadeleci bir kişiliğin alt yapısını değil de rahatına düşkün bir kişiliğin alt yapısını oluşturmaya neden olacaktır.

Şiddet, cinsellik, korku, karamsarlık, terk edilmişlik duygusu içeren masallardan olabildiğince kaçınmak gerekir. Bunun için masal okuyacak yetişkinlerin mutlaka masalı ilk önce kendilerini okumalıdır. Okumadıkları masalları çocuklarla paylaşmamalıdır.

Çünkü okurken farkına vardığımız olmaması gereken ifadeleri gizlemeye çalıştığımızda çocukta merak duygusu uyandırarak o konuyu bilinçaltına atarak araştırmasına eden olunacaktır.

Bunun için onun masum dünyasını bulandıracak kurguları olan masallardan onu olabildiğince uzak tutabilmek gerekir.

Bununla birlikte çocuğumuzun kişilik özelliklerini tanıyıp zayıf olduğunu düşündüğümüz yönlerini güçlendirici masallar seçmeye özen göstermeliyiz.

Bencilliği yüksekse, paylaşımcı

Kıskanç ise, farklılıkların önemini

Her şeye öfkeleniyorsa sabırlı olmanın kazanımlarını

Tembel ise, çalışkanlığın insanı ulaştıracağı noktaları

Yemek yemiyorsa sağlıklı olmak için yemenin önemini anlatan masalları seçerek onun zayıf yönlerinin farkına varmasını ve onlardan uzaklaşmasını sağlayabiliriz. Çünkü çocuk, masallarda kendisini gördüğü zaman onunla bütünleşip kendisini gözden geçirebilecektir.

Masal terapisi dediğimiz alanda burada karşımıza çıkarak bize bir yol göstermektedir. Yani çocuğun kendisinin farkına vararak, sorunlarıyla yüzleşmesini sağlayıp onların üstesinden gelebilmesine yardımcı olmaktadır.

İbni Rüştün dediği gibi; Yumurtayı dıştan kırarsanız bir hayata son verirsiniz, ama yumurta içten kırılırsa yeni bir hayat başlar.

İşte seçeceğimiz masal kitapları çocuğumuzun kabuğunu içten kırarak yeni bir hayata başlatacak türden olmasına özen göstermeliyiz.

Çocuklarımızın yeteneklerinin, özelliklerinin farkında olarak onları kendi dinamikleriyle hayata hazırlayacağımız günler dileğiyle…