AL Jazeera´nin Ayfer Mallı ve Fazlı Şahan´ın haberine göre; AK Parti ile CHP arasındaki istikşafi görüşmelerin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu´nun biraraya geldiği görüşmede koalisyon için farklı seçenekler konuşuldu.
ANLAŞMAZLIKLAR GİDERİLEMEDİ
Yeni anayasa, siyasi partiler kanununda değişiklik, seçim barajının düşürülmesi, yargı reformu, çözüm süreci, demokratikleşme gibi konularda uzlaşılırken, Suriye ve Mısır başta olmak üzere, eğitimde farklı model talebi, Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi ve ekonomi konusundaki anlaşmazlıklar giderilemedi.
Üç dönemde rötuş sinyali
AK Parti´de bir yandan da 7 Haziran sonrası hazırlanan raporlar, anketler ve kanaat önderlerinin tavsiyeleri ışığında çalışma yapılıyor. Koalisyon kurulsa bile, mevcut tablo ışığında söylemler güncellenecek. Eğer erken seçim gündeme gelirse, 7 Haziran´da başarısız olunan illerdeki listeler güncellenecek. Muhtemel bir erken seçimde, üç döneme takılan 70 isimle ilgili ?tüzük? engeli kalkacak ve bu isimler tekrar aday olabilecek. Buna karşın, üç kez seçilen ve aynı kurala takılan 27 isim için bir rötuş yapılabileceği ifade ediliyor.
4 YILLIK HÜKÜMET
*Davutoğlu, kurulacak hükümetin, bundan önceki AK Parti hükümetleri gibi icraat ve çözüm odaklı olması, ülkenin kazanımları ve istikrarın korunması ve daha da öteye taşıması üzerinde hassasiyetle duruyor. Bunun için Davutoğlu, geniş tabanlı ve uzun soluklu, icraatı dört yıla yayacak bir reform hükümeti üzerinde duruyor.
CHP LİDERİ KABİNE DIŞI
*Kılıçdaroğlu, CHP ile koalisyonun 4 yıllık güçlü bir hükümet olmasını istiyor. Davutoğlu ise koalisyonun ucunun açık olmasını istiyor. Kılıçdaroğlu´un bu isteğine sıcak bakmıyor. Yine Kılıçdaroğlu´nun bir başka önceliği, kendisinin kabine dışında olduğu 2 yıllık hükümet.
SEÇİM TARİHLİ REFORM HÜKÜMETİ
*En fazla bir yıllık süreli ´Reform ittifakı´ başlığı ile hazırlanacak ve seçim tarihinin de yer alacağı bir protokolle bütün ilkelerin belirlendiği bir formül de bir diğer seçenek. AK Parti, her ayrıntının protokolle belirlendiği bir reform ittifakı üzerinde duruyor. Bu formülde, seçim barajı, siyasi etik yasası, ekonomik ve sosyal adımlar (Emekliler, taşeron işçiler vs.) gibi konularda hükümetin atacağı bütün adımlar önceden belirlenen protokolle sınırlı olacak ve protokolün dışına çıkılmayacağı liderlerin imzalarıyla garanti altına alınacak.
AZINLIK HÜKÜMETİ
*Türkiye´nin daha fazla hükümetsiz kalmaması ve belirsizliğin son bulması için Kasım veya Mart ya da Nisan döneminde seçime gidilmesi şartıyla CHP´nin dışarıdan desteklediği AK Parti azınlık hükümeti bir diğer formül olarak masada duruyor.
RESTORASYON HÜKÜMETİ
*CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, restorasyon hükümeti söylemi doğrultusunda, AK Parti´den dış politikada, eğitim ve yargı alanlarında köklü değişiklikler talep etti. Bunları gerçekleştirmek için Dışişleri, Milli Eğitim, Adalet ve İçişleri Bakanlığı
CHP tarafından istendi.