Tarih: 20.12.2018 02:54

Marifet ve fazilet kazandıran eğitim ve geleceğin inşası

Facebook Twitter Linked-in

Bir hafta boyunca Konya´daki okullarda başarı, motivasyon ve zekâ gelişimi seminerleri verdim. Oldukça iyi bir eğitim kadrosu ve çok iyi bir eğitim atmosferi gördüm. 

Okullardaki eğitim akademik zekâyı kullanmaya bağlı. Herkes 100 milyar nörondan oluşan bir beyne sahip. Beyin, bilgilerin sinaptik bağlantılar hâlinde nöronlar arasına kaydeder, her türlü bilgi zihinsel zekâyı güçlendirir. Nöron sayısı bakımından Hans ile Hasan, Abraham ile İbrahim, Eva ile Havva, Meryem ile Marya arasında fark yoktur. İsterse Hasan, İbrahim, Havva ve Meryem; daha çok çalışıp daha fazla beyin ağları örerek Hans, Abraham, Havva ve Meryem´i geçebilir; Türkiye yeniden şahlanıp dünyanın en gelişmiş ülkesi olabilir. Öğrencilerden Hans, Abraham, Josef, Elizabet ve Marya´yı  geçme kararı almalarını istedim ve onları geçme sözü aldım. 

Ziyaret ettiğim Mustafa İlboğa Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin tamamı hafız. Böyle bir imam hatip lisesini yeni keşfettim. Öğrenciler son derece edepli, ahlaklı ve çalışkan. Zayıfı olan öğrenci yok, okulda hiçbir disiplin olayı söz konusu değil. Not ortalaması 93 küsur olan öğrenciler var. Okul Müdürü Ahmet Erol son derece kibar, çalışkan, nazik ve fedakâr bir insan. Öğrencileri ile gece gündüz ilgileniyor. Okul, Diyanet ile anlaşmış, Diyanet hafız hocalar görevlendirmiş, hafızlıklarını kaybetmemeleri için öğrencileri sabah akşam dinliyorlar. Kur´an, hadis, fıkıh, siyer derslerinin yanı sıra matematik, fizik, kimya, biyolojiyi iyi bilen gençler yetişiyor. Hem din hem fen ilimlerini çok iyi öğreniyorlar. 

Tahir Büyükkörükçü İmam Hatip Lisesi´nde öğrencilere hitap ettim, konuşmamı büyük bir ilgi ile dinlediler. Geleceğe hazırlanma sözü verdiler. Arapça ağırlıklı bir okul. Hazırlık sınıfı var, öğrenciler hazırlıkta Arapça öğreniyor ve yurtdışında pratik yapıyor; alanlarında çok iyi yetişiyorlar. Okul; erdemli ve bilgili gençler yetiştiriyor.

?Çünkü milletlerin ikbali için evladım,

Marifet bir de fazilet? İki kudret lazım? der Mehmet Akif Ersoy.

Kâinatın Efendisi Hz. Muhammed (sav), İslam güzel ahlaktır, ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim, buyurur. 

Eğitim ahlakı, edebi, terbiyeyi, nezaketi, teşekkürü, Allah´a ibadeti öğretmeli. Faziletten anladığımız ahlak ve terbiyedir.

Fizik, kimya, biyoloji, astronomi, coğrafya, matematik, geometri dersleri; kâinat kitabını okumayı ve tefekkür sanatını öğretmeli. Marifetten anladığımız sanat ve meslek becerisidir.

Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesi´nde zekâyı geliştirme metotları ve beyni verimli kullanma sanatını anlattım. Öğrenciler dikkatle dinlediler. Arkasından beni soru yağmuruna tuttular. Meğer Başarıya Götüren Yol kitabımı didik etmişler, içinden bir düzine soru çıkarmışlar. Soruları cevaplarken hamama girmiş gibi terledim.

Ünlü hikâyeci ve romancı Duran Çetin okulun öğretmenlerinden biri. Okulun çok zengin bir kütüphanesi var, okuma kültürü yerleşmiş. Gençler okuyor ve yazıyorlar. Konferanstan sonra okul dergisi için benimle röportaj yaptılar.  

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy okul okul geziyor, okullardaki okuma saatlerine katılıyor, kitap okuma kültürünü zihinlere yerleştirmek için ter döküyor. Osman Nuri Hekimoğlu Lisesi´ndeki okuma saati sonrası öğrencilere hitap etti. Son derece önemli tavsiyelerde bulundu:

?Gençler okumayı en büyük erdem bilin, çok okuyun! Derslerinizi ihmal etmeyin. Notlarınız gibi ahlakınız da güzel olsun. Güzel ahlak sahibi bir Peygamberin (sav) ümmeti olduğunuzu asla unutmayın! Kendinizi geleceğe hazırlayın. Yarınları inşa edecek olan sizlersiniz. Ahlak ve karakter âbidesiolun! İlim sizden sorulsun, erdemli insanlar olun. Fen ve sanatta dünya ile yarışın! Ahlak ve erdemlerde dünyaya örnek olun! Ölürseniz yer beğensin, kalırsanız el beğensin! Yarınların fethi sizden sorulmalı, geleceği inşa edecek sizlersiniz!?

Meram Konya Lisesi´nde zekâyı geliştirme metotlarını anlattım. Öğrenciler büyük bir dikkat ve ilgiyle dinlediler. Bir dizi soru yönelttiler; Hans, Abraham, Eva, Marya ve Meryem´i geçmeye kararlı olduklarını gösterdiler.

Konya Lisesi´nde başarı prensipleri anlattım. Mezun olduğum lisenin yeni kuşağı beni dikkatle dinlendi. Edebiyat Öğretmeni Raşit Keskin, okul kütüphanesini edebiyat atölyesine dönüştürmüş; âdeta yazarlar kulübü kurmuş; öğrencileriyle kitap okuyor, yazarları ağırlıyorlar. Kütüphane fikir kulübü gibi çalışıyor. Harf ve Hayal isimli oldukça hacimli ve zengin bir dergi çıkarmışlar. Öğrenciler birbirinden güzel şiirler, denemeler, gezi ve araştırma yazıları kaleme alıp yayınlamışlar. İmrendim. 

Bozkırlılar Vakfı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şems-i Tebrizi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mevlana Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, 23 Nisan İmam Hatip Ortaokulu, Hocacihan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine hitap ettim. Öğrencilerin başarma tutkusu, çalışma azmi, kitaba ilgisi geleceğimiz adına beni ümitlendirdi. Öğretmenlerimiz zihin teri ve göz nuru dökerek bir nesli yoğuruyorlar. Türkiye istikbalin fethine hazırlanıyor. 

Gençlerin zihnine şu hadisleri iyi nakşetmeli:

?İki günü eşit olan ziyandadır. Beşikten mezara ilim tahsil ediniz.?

Sonrası kolay. Akif´in dediği gibi:

?Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz;

Bu yol ki Hak yoludur, dönme bilmeyiz, yürürüz!?

Eğitim kalite kazanıyor, gençlerimiz geleceğe iyi hazırlanıyor. İstikbal, geçmişe göre daha kâmil insanlar görecek inşallah. 

Tebrik ve Teşekkür: Okuma kültürünü yaygınlaştırmak ve eğitime kalite kazandırmak için gayret eden İl Milli Eğitim Müdürü Mukkadder Gürsoy ve ekibine, Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Büyükmanav, okul müdürleri Ahmet Erol, Mehmet Avcı, Ahmet Ali Çiftçi, Mehmet Emin Karataş, Bekir Karabıyık, Yusuf Nazlı, Mustafa Akbak, Şaban Yavuz, İsmail Kol; konferansları organize eden hikâyeci ve romancı DuranÇetin, CengizSoysal ve eğitimci dostlarıma bin teşekkür ediyor, yeni bir nesil inşa etmek için gösterdikleri çabayı can-ı gönülden alkışlıyorum.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —