Bakanlar listesini ilk gördüğümde gözlerime inanamamıştım: 20 isimden 10'u Arnavut ismi.
Birinci Başbakan Yardımcısı ve Topluluklar Arası İlişkiler Bakanı: Artan Grubi
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı: Fatmir Bütüçi
Dışişleri Bakanı: Buyar Osmani
Eğitim ve Bilim Bakanı: Yeton Şakiri
Maliye Bakanı: Fatmir Besimi
Ekonomi Bakanı: Kreşnik Bekteşi
Sağlık Bakanı: Bekim Sali
Enformasyon Bakanı: Admirim Aliti
Çevre Bakanı: Naser Nuredini
Diasporadan Sorumlu Devlet Bakanı: Cemail Çupi
Kuzey Makedonya’nın yeni koalisyon hükümetinde başbakan yardımcıları dahil 20 bakanın yarısı Arnavut olabilir miydi gerçekten? Dışişleri bakanlığının bile Arnavutlara verilmesi mümkün müydü?
Bütün dünyaya yayılmış resmi bir bilgi olduğu halde Üsküp’teki bir Arnavut dostumu arayıp sorma gereğini duydum.
“Vallahi öyle” dedi.
Çok mutlu ama biraz da tedirgindi, Makedon milliyetçileri etnik huzursuzluk çıkarabilir diye.
“Türk bakanın olmaması eksiklik” şerhini de düştü. (Her hükümette Türklere bir bakanlık verme geleneği 2020’de bozulmuştu.)
Neyse ki yeni hükümette Arnavutlarla beraber diğer Makedonya Müslümanlarını (Türkleri, Boşnakları, Romanları…) da hakkıyla temsil kabiliyetini haiz kimseler var; ilahiyatçı ve siyaset bilimci Cemail Çupi gibi.
Bundan önceki hükümette 7 Arnavut bakanın yer alması bir rekordu. Bakanlık sayısının 26’dan 20’ye düştüğü yeni hükümette 10 Arnavut bakanın yer alması ise rekor ötesi bir şey. Adeta devrim.
Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM), Arnavutların en büyük partisi Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ), 2019’da kurulan ve kuruluş töreninde Arnavutluk’la beraber Türkiye’ye de mahsus selam gönderen Arnavut partisi “Alternativa” (adı üstünde alternatif) ve Liberal Demokratik Parti’nin (LDP) oluşturduğu koalisyon hükümetinde Arnavut bakanların 6'sı BDİ, 3'ü "Alternativa", 1'i SDSM mensubu.
10 Arnavut bakanın ötesi de var: Koalisyon protokolüne göre Başbakan -SDSM lideri- Dimitar Kovaçevski, hükümetin görev süresinin dolmasına 100 gün kala başbakanlığı BDİ’den bir milletvekiline devredecek. Böylece BDİ’nin 2020 seçimlerindeki “İlk Arnavut Başbakan” sloganı da gerçekleşmiş olacak.
Resmiyette Makedonya nüfusunun yüzde 25,2’sini oluşturan, bazı tahminlere göre ise yüzde 30-35’i bulan Arnavutların hükümette yüzde 50 oranında temsil edilmesi tabii ki siyasi dengelerle, meclis aritmetiğiyle, ana akım Makedon partileri arasındaki derin anlaşmazlıklarla ilgili bir durum ama ben bunu Makedon şovenizminin geçmişte Arnavutlara -her konuda olduğu gibi siyasi temsil konusunda da- çektirdiği büyük sıkıntıları ‘ziyadesiyle’ telafiye ve Arnavutların Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'ne aidiyet duygusunu güçlendirmeye matuf bir inisiyatif olarak da okumak eğilimindeyim.
Dün meclisten güvenoyu alan yeni hükümet bütün Makedonyalılara hayırlı olsun.