Lübnan'daki gösterilerle ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Rukız, Başbakan Saad Hariri'nin sunduğu reform paketinin yeterli olmadığını savunarak, yönetimin üzerindeki sokak baskısının ülkeyi yeni bir yere taşımak için fırsat olduğunu söyledi.
Rukız, "Devrim, vatandaşın maruz kaldığı haksızlık ve Lübnan halkının içinde bulunduğu zor durum sebebiyle ortaya çıkmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
Ülkedeki durumun halihazırdaki gibi gitmesi durumunda daha fazla ekonomik durgunlukla karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulunan Rukız, "Çözümün mevcut hükümeti değiştirmekte yattığına ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın toplumun taleplerini karşılayan bir hükümet kurmak için devrimi yanına alması gerektiğine inanıyorum" görüşünü paylaştı.
Lübnanlılar, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim'de protestolara başlamıştı.
İletişim Bakanı Muhammed Şukayr'ın, WhatsApp uygulamasına yönelik vergi kararından vazgeçildiğini açıklamasına rağmen ülkenin dört bir yanına yayılan eylemler dinmedi.
Lübnan'da 2015'te çöp krizi nedeniyle patlak veren protestolardan sonra ilk defa bu çapta gösteriler düzenlendiği belirtiliyor.
Başbakan Hariri de ülkesinde devam eden protestoların gölgesinde ekonomik krizi hafifletmek amacıyla bazı kararlar alındığını açıklamış ancak bu kararlar da göstericiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Banka hesabı gizliliği ve dokunulmazlığın kalkmasını destekleyen Lübnan Cumhurbaşkanı: Protestocularla görüşmeye hazırım
Lübnan'da yolsuzluk ve kötü yönetimin üzerine ekonomik krizin binmesiyle patlak veren protestolar ikinci haftasına girerken, hükümet, başbakan ve cumhurbaşkanının istifası ve sistemin değişmesi talebiyle sokakları terk etmeyen yüz binler ülke çapında yolları bloke ediyor.
Bu manzara karşısında, Cumhurbaşkanı Mişel Aun, protestoların başlamasından beri ilk halka seslenişini yaptı.
Ekrandaki 'canlı yayın' ibaresine rağmen, arka plandaki değişiklikler nedeniyle sosyal medyada konuşmanın edit edilerek banttan yayımlandığına dair paylaşımlar yapıldı.
Saad Hariri'nin başbakanlığındaki hükümetin açıkladığı ekonomik reform paketinin protestocuların taleplerine yer vermesi, eylemler durdurmaya yetmezken, Aun hükümet içinde değişikliğe gidilebileceğinin işaretini verdi.
© AFP 2019 / PATRICK BAZ
'YOLSUZLUK YEDİ BİTİRDİ'
Lübnan Cumhurbaşkanı, TV'de banttan yayımlanan konuşmasında, görevdeki hükümeti gözden geçirme gerekliliğinden söz ederken, değişimin sadece devlet kurumları eliyle gelebileceği mesajını da verdi.
Protestocularla dayanışma pozisyonu alan Aun, "Yolsuzluk etimizi kemiğimizi yedi" derken sokaklardaki kitlelere "Feryatlarınız boşa gitmeyecek" diye hitap etti.
'TASARI GELSİN, DESTEKLEYEYİM'
Protestocuların yolsuzlukla mücadele talebini yerine getirmeyi vaat eden Aun, şu sözleri verdi:
"Bakanlar, milletvekilleri ve devlet yetkililerinin banka hesapları üzerindeki gizliliğin ve cumhurbaşkanı, bakan, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması da dahil olmak üzere, yolsuzlukla mücadele için sunulacak tasarıları destekleyeceğim".
'ÇALANLARA HESAP SORULACAK'
"Kim çaldıysa bağlı olduğu gruba veya mezhebe bakılmaksızın hesaba çekilecek. Çalınan tüm paralar geri gelecek."
'SİZİ BEKLİYORUM'
© REUTERS / MOHAMED AZAKIR
Diğer yandan Hariri'nin reform paketini 'Lübnan'ı ekonomik çöküşten kurtarma yolunda ilk adım' diye sunan Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:
"Göstericilere çağrım şudur: Sizin endişelerinizi taşıyan temsilcilerinizle görüşmeye ve sizin özel taleplerinizi dinlemeye hazırım. Mali çöküşe dair korkularımız konusunda bizden açıklamalar geldiğini duyacaksınız."
"Çöküş ve kaosa mahal vermeden sizin hedeflerinizi gerçekleştirebilmek için birlikte ne yapabileceğimizi konuşacağız."
"Yapıcı sonuçlara yol açabilecek yapıcı bir diyalog başlatacağız ve en iyi sonuçlara götürebilecek seçenekleri belirleyeceğiz."
'Lübnan'da asıl sıkıntı siyasi ve ekonomik yolsuzlukları besleyen mezhep ayrımına dayalı sistem'
"Diyalog her zaman en iyi kurtuluş yoludur. Sizi bekliyorum."
'YOLLARI AÇIN'
Ulaşım ve seyahat özgürlüğüne saygı gösterilmesi çağrısı eşliğinde yol kapatmaların sona erdirilmesini de talep eden Aun, "Sahalar gösterilere her zaman açık ve açık kalacak ama hareket özgürlüğü de vatandaşın hakkıdır. Yollar açılmalı ve korunmalı" dedi.