İndependent Türkçe´nin sağlık muhabiri Alex Matthews-King´in haberi...
Son 50 yılda iklim değişikliği, dünyanın en yoksul ülkelerini ?önemli ölçüde? fakirleştirirken havayı en çok kirleten zengin bazı ülkelerini ise daha da zenginleştirdi.
Bilim insanları artan küresel sıcaklıkların gelecekte doğal afet, kuraklık ve kıtlığa sebep olacağını ve milyonlarca insanı göçe zorlayabilecek kadar tehlikeli bir hale getireceğini öngörüyor.
Ancak ABD´li araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmaya göre küresel ısınma uzun yıllardır dünyadaki eşitsizliğin artmasına yol açıyor.
ABD´deki Stanford Üniversitesi öncülüğündeki araştırma, 1961-2010 yıllarında dünyanın en yoksul ülkelerinde kişi başına düşen servetin küresel ısınma yüzünden olması gerekenden yüzde 17 ila 30 daha düşük olduğunu gösterdi.
Afrika, Asya ve Güney Amerika´daki ekvator kuşağı ülkeler sıcak iklimden en çok zararı görürken, bunun aksine Kanada ve Norveç gibi daha kuzeydeki enlemlerde bulunan ülkelerin ekonomileri 3´te 1 oranında büyüdü.
İnsan kaynaklı küresel ısınmadan en kötü etkilenen ülke yüzde 36´lık küçülmeyle Sudan oldu.
Yer sistem bilimleri üzerine çalışan ve araştırmanın yazarı Dr. Marshall Burke, ?Tarihsel veriler çok sıcak ya da çok soğuk olmayan havalarda tarım ürünlerinin daha verimli, insanların daha sağlıklı ve daha üretken olduğunu açıkça gösteriyor. Buna göre soğuk ülkeler için biraz ısınma daha iyi olabilir. Zaten sıcak yerlerdeyse tam tersi geçerli? dedi.
Kaynak: .independentturkish.com