OECD´nin ?2018 Ekonomik Görünüm Raporu´nun? ikincisi yayımlandı. Raporda, dünya ekonomisi için eylül ayında yayınlanan ara rapordaki yüzde 3.7´lik 2018 büyüme tahmini korunurken, 2019´a ilişkin büyüme tahminini 0.2 puan düşürülerek yüzde 3.5´e çekildi. Kuruluş, dünya ekonomisi için 2020 büyüme tahminini de yine yüzde 3.5 olarak açıkladı. Euro Bölgesi, Japonya, Çin ve Hindistan´a yönelik tahminlerin aşağı yönlü revize edildiği belirtilen raporda, ABD ekonomisi için bu yıl yüzde 2.9 ve gelecek yıl için yüzde 2.7 büyüme tahmininde değişikliğe gidilmedi.
OECD, G20´ye ilişkin büyüme tahminini aşağı çekerken, bu yıl yüzde 3.8 gelecek yıl ise yüzde 3.7 oranında büyüme öngördü. Raporda, politika yapıcılarına uluslararası diyalog ve kurumlarda güven ortamını yeniden sağlama çağrısı yapılarak, küresel ticaret ihtilaflarına ilişkin G20 seviyesinde somut adımlar atılması da istendi. OECD Başekonomisti Laurence Boone ?Küresel ekonomi kaba dalgalı denizlerde geziniyor? ifadesini kullanarak, küresel büyümenin güçlü olduğunu, zirveye ulaştığını belirtti. Küresel ticaretin ve yatırımların karşılıklı gümrük tarifeleri ile yavaşlamaya başladığını belirten Boone, gelişmekte olan piyasaların da sermaye çıkışları ve para birimlerinin zayıflamasıyla karşı karşıya kaldığını kaydetti.
Boone ?2018´de yüzde 3,7 olan öngörülen küresel büyümenin yavaşlayarak 2019 ve 2020´de yüzde 3.5´e düşmesiyle birlikte küresel ekonomi yumuşak bir inişe hazır görünüyor. Bununla birlikte, aşağı yönlü riskler çok ve politika yapıcılar ekonomilerini daha yavaş olsa da sürdürülebilir büyümeye doğru yönlendirmek zorunda kalacak? dedi. Ekonomilerde yumuşak inişlerin her zaman ?hassaslık? gerektirdiğine işaret eden Boone, özellikle yumuşak inişlerin merkez bankalarının artan oranda gereğine uygun bir şekilde likiditesini azalttığı, piyasaların bazı varlık fiyatlarındaki gerileme ile riskleri yeniden fiyatlamaya başladığı bugünlerde ?daha zor? olduğunu vurguladı.