“Kur’an’ın her bir ayeti bunu (Öztürk’ün sözlerini) reddeder!”

İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Mehmet Görmez, Habertürk canlı yayınında Mustafa Öztürk’ün sözleri üzerinden başlayan ‘tarihselcilik’ tartışmalarına değiniyor. Kaynak: “Kur’an’ın her bir ayeti bunu (Öztürk’ün sözlerini) reddeder!”

“Kur’an’ın her bir ayeti bunu (Öztürk’ün sözlerini) reddeder!”

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Hoca, Habertürk canlı yayınında önemli bir program gerçekleştirdi. Müslümanların yaşadıkları sorunlara yönelik kıymetli hatırlatmalarda bulunan Görmez, konuşmasının bir bölümünü ise ilahiyatçı yazar Mustafa Öztürk’ün tartışmalara sebep olan sözlerine ayırdı.

“İlmen, ahlaken, üslup olarak kabul edilemeyecek sözler”

Mustafa Öztürk’ün sözlerinin cımbızlanarak aktarılmasının doğru olmadığını belirten Mehmet Görmez, kabulü mümkün olmayan sözlerin ardından linçe varan ifadelerin de hoş görüşemeyeceğini kaydetti. Mustafa Öztürk’ün sözleri hakkında ise, “ilmen, ahlaken, üslup olarak doğru olmayan bu sözler İslam medeniyeti tarihinde ilk defa bir tefsir hocası tarafından dile getiriliyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Ancak Müslümanlar Kur’an’ı savunacakları zaman onun ahlakına bağlı kalırlar.” Görmez, Müslümanların çok fazla kıymet gösterdikleri konular hakkında söylenen haksız sözlere karşı öfkelenmeleri anlaşılabilse de Kur’an ahlakından uzaklaşmalarının da onlara yakışmayan bir davranış olacağını kaydetti.

“Kur’an zaman, mekan, coğrafya ile mukayyet kabul edilemez!”

Öztürk’ün sözleriyle Kur’an’ın lafzen ilahi olmayacağını zira Velid bin Muğire üzerinden anlatılan ‘zenim’ bahsinin Allah’a yakışmayacağını kastetmesini “Kur’an’ın her bir ayeti bunu reddeder” diyerek değerlendiren Mehmet Görmez Kur’an’ın zaman, mekan ve coğrafya ile sınırlandırılamayacağını ifade etti. “Kur’an’ı Kerim kadrajını Velid bin Muğire üzerine kurmuş olan bir kitap değildir. Kur’an Arapçasına vakıf bir insan zenim kelimesini kullanmaz. Çok anlamlı birden fazla kelimeler vardır. Kur’an’ı Kerim içerisinde onun ne manaya geldiği siyakına ve sibakına bakılarak çok güzel bir şekilde ifade edilir.” Kur’an’ın belirli bir zamanda belirli bir coğrafya ve mekana indiğini belirten Mehmet Görmez, herkesin bunu bilmesine rağmen onu bunların hiçbirisiyle sınırlandırmamızın mümkün olmadığını kaydetti.

“Modern zamanlarda ortaya çıkan bir tez olarak tarihselciliğin hiçbir versiyonuna katılmıyorum”

Kur’an’ın usulü üzerine de önemli sözler sarf eden Mehmet Görmez Hoca, Kitabı Kerim’in tikel hadiselerden ziyade karakterle uğraştığını belirterek bunun sebebin ise kıyamete kadar yaşayacak olan bütün insanlığa indirilmiş bir kitap olmasından kaynaklandığını aktarıyor. Tarihselcilik yaklaşımına da bu bağlamda hiçbir şekilde hak vermediğini ifade eden Görmez, Öztürk’ün sözlerinin tarihselcilik içinde bile bir karşılığı olmadığının kaydediyor. “Tarihselcilik çalışmalarını ilk ortaya çıktığı dönemden beri takip etmeye çalışan birisi olarak tarihselcilik içerisinde bildiğim kadarıyla ‘Kur’an, Allah kelamı değil Peygamber sözüdür ve onun öfkesini, indi görüşlerini ifade eder’  şeklinde bir yaklaşıma sahip olanı duymadım.” Öztürk’ün kendisini refere ettiği Suyuti gibi alimlere de iftira ettiğini ve ilmi emanete riayet etmediğini belirten Mehmet Görmez, Suyuti’nin bu tarz yaklaşım sahiplerini reddettiğini söylüyor.