Bir kimsenin izini sürmek, ardınca gitmek; bir kimseye bir haber veya söz bildirmek anlamına gelen kıssa, birtakım olayların adım adım takip edilerek anlatılması anlamına gelir. Kıssayla hikâye terimleri arasındaki fark bu tanımda netlik kazanır. Hikâye gerçek ya da hayal ürünü olabilmesine rağmen kıssalar Allah kelamı olması hesabıyla, adım adım izlenebilecek türde, yani hidayet kaynağı olmaları, doğru ve gerçekçi mesajlar sunmaları ile Kuranda birçok ayette kendisiyle hakikatin sunulduğu edebi kalıplar ya da formatlardır. Bunun için İslam kültür ve medeniye- tinde insanların anlattıklarıyla Yüce Yaradanın Kur’;an-ı Kerim’de anlattığı hikâyeleri ayırt etmek için Kur’andakilere kıssa adı verilmiştir. Anlatıcı Yüce Allah olduğundan, kıssalardaki gerçeklik, ilahi bir boyut kazanır. Bu ilahi boyutun vurgulanması için Kur’an’da anlatılan peygamber hayatlarına, tarihi olaylara, eski kavimlere ait ibretlik hikâyelere en özel anlamıyla kıssa denilir.
Kur’an-ı Kerim’in önemli bir bölümü kıssalardan oluşmuştur. Peygamberlerin hayatlarına, tevhit mücadelelerine ve imtihanla- rina dair kıssalara, Peygamber efendimizin hayatı ve mücadelesiyle ilgili ayetler de eklenince, yaklaşık olarak Kur’an ayetlerinin üçte birlik bir kısmının kıssalardan oluştuğu belirginlik kazanıyor.
Bu kitap, okurlarını Kur’an’ın üçte biri hacmindeki olayların hikmet dehlizlerinde heyecan ve ibretle gezdirirken bütün kıssaların temel hedefi olan tevhidi akidenin sarsılmaz gerçekliği ve bir örümcek ağı kadar zayıf olan şirkin karanlık ve sahtekår yüzüyle yüzleştirecek. Kur’an’da beyan olunan tevhid ve şirk mücadelesine okurlarını şahitler kılacaktır…