Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), 23 Haziran-23 Temmuz tarihli son raporunu BM Güvenlik Konseyi´ne sundu.
BM Güvenlik Konseyi´nin kapalı oturumunda görüşülen raporda Suriye´de rejimin kimyasal silah beyanındaki ´´sorunlara´´ işaret edildi.
"Suriye´de rejiminin kimyasal silah beyanında hala eksiklikler, tutarsızlıklar, ve çelişkiler var´´ ifadesine yer verilen raporda, rejimin sağladığı bilgilerle sorunların giderilemediği belirtildi ve ´´tam bir iş birliği´´ yapılması çağrısında bulunuldu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de raporla birlikte BM Güvenlik Konseyi´ne ilettiği mektupta, kimyasal silah kullanımının ´´kabul edilemez´´ olduğunu yineleyerek, uluslararası hukuk ihlallerinin çözümsüz kalmasının daha fazla devam edemeyeceğini ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini vurguladı.
Esed rejimi, 21 Ağustos 2013´te Şam´ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanmış, bin 400´ün üzerinde sivilin hayatını kaybetmesine, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda sivilin de yoğun şekilde etkilenmesine yol açmıştı.
Bunun üzerine ABD´nin daha önce ilan ettiği "kırmızı çizgi" gereğince Suriye´ye müdahale etmesi beklentisi doğarken Rusya rejimin tüm kimyasal silah stoğunu imha etmesi teklifini getirerek müdahaleyi engellemişti.
Taraflar, 15 Eylül 2013´te anlaşmış, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü´nün (KSYÖ) devreye girdiği süreçte imha işlemi başlatılmıştı. Örgüt, işlemin 19 Ağustos 2014´te tamamlandığını duyurmuştu.
Tüm bunlara karşın örgütün tün imha ettiği stok, rejimin bildirdiği envanterle sınırlı kalmıştı.