Tarih: 12.03.2020 12:54

Koronavirüs'te bilim insanlarının çözümleyemediği 6 sır!

Facebook Twitter Linked-in

Ülkemiz dahil 115 ülkede görülen Koronavirüs şuana kadar 4 bin 284 kişinin ölümüne neden oldu. Virüs tüm  hızıyla yayılmaya devam ederken salgınla ilgili çoğu şey hala bilim insanları tarafından çözülemedi. Ülkemizi de yakından ilglendiren Koronavirüs hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.

1) Koronavirüs neden çocukları değil de yaşlıları öldürüyor?

Çin'de yapılan araştırmaya göre şuana kadar salgından ölenlerin sadece yüzde 1'inden azının, 10 yaş altı çocuklardan oluştuğu ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütüne göre ise Koronavirüs hastalığına kapılan 10 yaş altı çocuk oranı ise yüzde 2.4. Şuana kadar bilim insanları hastalığın neden çocukları etkilemediğinin bir sır olduğunu açıklayarak henüz çözümlenemediğini duyurdu.

2) İklimin virüs üzerinde etkisi olacak mı?

Trump havaların ısınmasıyla Koronavirüs etkisinin düşeceğini iddia etmişti. ABD Başkanı'nın bu açıklamasına karşı, birçok bilim insanı 'bekleyip göreceğiz' diyerek, henüz bunun kesin olarak bilinemediğini duyurdu.

3) Aşı ne zaman hazır olur?

Ölümler devam ederken insanları en çok tedirgin eden unsurlardan biri ise henüz ilaç ve aşı bulunamaması.  Birçok ilaç firması bu konuda yarışıyor. Ebola ve HIV virüsünde kullanılan ilaçlar üzerinde çalışmalar yapılıyor ve gönüllüler  üzerinde deneniyor.

4) Vakaların ölüm oranı ne?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre şuana kadar hastalığa yakalananların ölüm oranı yüzde 3.4. Bazı sağlık kuruluşlarına göre bu oran daha düşük olduğu yönünde.

5)Koronavirüs yüzeylerde ne kadar süre canlı kalıyor?

En çok merak edilenlerden biri de eşya üzerinde virüsün ne kadar süre yaşayabildiği. Dünya Sağlık Örgütü metal tutamaç, cam masa ya da kredi kartlarında virüsün ne kadar kalacağının belirsiz olduğunu duyurdu.

22 farklı çalışmayı inceleyen bir kuruluşa göre ise virüs, bu yüzeylerde 2 saat ila 9 güne kadar kalabiliyor.

6) Virüs insanlara nasıl bulaştı?

Dünya Sağlık Örgütü ve diğer büyük sağlık kuruluşları virüsün yarasadan geçtiği kanaatinde. Ancak insana nasıl geçtiği konusunda henüz net bir bilgi yok.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —