Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve yüzlerce insanın ölümüne sebep olan koronavirüs paniği tüm dünyayı sağlık açısından tehdit etmeye devam ediyor. Çin ekonomisinin büyük risk altında olduğu ise son dönem istatistikleri çerçevesinde açık bir şekilde görülüyor.
Çin’de ekonomik krize karşı uyarı!
Çinʹde hali hazırda koronavirüs riski taşıyan kişilerin hiçbir şekilde dışarı çıkmamaları, evlerinde kalmaları; hatta sağlık görevlilerine hastalıkları ile ilgili bilgi vermeleri isteniyor. Ekonomistler; Çin’in bu krizden olumsuz bir şekilde etkileneceği ve yüzbinlerce küçük ölçekli iş yerinin önümüzdeki periyotlarda kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ise bu konuya dikkat çekerek mahallî yönetimleri uyardı. Xi Jinping; “Büyük ölçekli işten çıkarmaları engelleyin” uyarısında bulundu. Hatırlanacağı üzere Çin merkez bankası, piyasalara geçen hafta 77 milyar dolar daha enjekte etmiş ve bir takım vergi indirimleri gerçekleştirmişti. Salgın sebebiyle birçok ürünün fiyatının daha da arttığı belirtiliyor.
Çin’in önemli bir teknoloji ülkesi olması da bu krizde birtakım farklı mobil uygulamaların geliştirilmesini sağladı. Çinli yazılımcılar, virüslü mahalleler konusunda vatandaşları bilgilendirmek ve uyarmak amacıyla virüs izleyici uygulamalar geliştirmeye başladı. Özellikle Wuhan’da yaşayanlar, Koronavirüs enfeksiyonu olan mahallelerden kaçınmak ve karşılaştıkları tehlikelere karşı önlemler almak için mobil harita uygulamaları ve seyahat programları kullanmaya başladılar. QuantUrban isimli veri haritalama şirketi virüs vakalarına sahip olan mahalleler hakkında resmi bilgi alan, bunları haritalayan, ayrıca virüs bulaşmış noktalara ne derecede yakın olduklarını ölçebilecek mobil uygulama geliştirdi ve kullanıcılara sundu.
Koronavirüse karşı mobil önlem!
"YiKuang" veya “Salgın Durum” adıyla WeChat üzerinden sunulan bu uygulama giderek tüm Çin genelini kapsamaya başlayacak. Böylece kullanıcılar mevcut koşullar altında bir nebze de olsa psikolojik olarak rahatlayacak. Çin devleti bilgileri günlük olarak yayınladığı için uygulama güncelleniyor, böylece veriler kesintisiz bir şekilde işlenmiş oluyor.
Çin'de hastalığın yayılmasını engellemek için 'Close Contact Detector' ismi verilen yeni bir sistem devreye girdi. Zira Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 10 Şubat sonu itibariyle toplam 428.438 kişinin koronavirüsten dolayı enfekte olmuş hastalarla yakın temasta bulunduğunu belirlemişti. Bu uygulama Çin devleti, China Electronics Technology Group Corporation (CETC), sağlık ve ulaştırma sistemlerinden gelen veriler yardımıyla kullanıma sunulmuştur. Kullanıcıların, virüs bulaşmış bir hastayla yakın temas içinde olup olmadıklarını kontrol etmek için telefon numaralarını, adlarını ve kimlik numaralarını girerek bilgilere ulaşabileceği ifade edilmiştir. İlerleyen günlerde bu tür mobil uygulamaların sayısının artacağı tahmin edilmektedir.
Mobil Dünya Kongresi 2020 iptal edildi!
İnsanların hayatlarını kaybetmesine neden olan koronavirüs her yıl düzenli olarak Barselona’da yapılan büyük teknoloji fuarı Mobil Dünya Kongresi'nin (MWC 2020) iptal edilmesine sebep oldu. Mobil Dünya Kongresi'ni düzenleyen GSMA'nın (GSM Birliği) CEO'su John Hoffman'ın açıklamasına göre 24 - 27 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilmesi beklenen etkinlik iptal edildi. Aynı şekilde koronavirüs salgınının Çin ile yapılan her türlü ticari faaliyeti etkilediğini söyleyebilmek mümkün. Bakalım ilerleyen günlerde bizleri neler bekliyor olacak?