KİSSİNGER’DEN “KÜRESEL SİSTEM” UYARISI

Virüsün neden olduğu siyasi ve ekonomik çalkantılar bir kaç kuşak boyu sürebileceğini açıkladı.

KİSSİNGER’DEN “KÜRESEL SİSTEM” UYARISI

Köklü Değişim Medya'nın Haberi

ABD Eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Wall Street Journal'daki bir makalede korona salgınının küresel sistemi sonsuza kadar değiştireceğini öngördüğünü yazdı.

Kissinger, yeni koronavirüs salgınının sağlığa verdiği zararın geçici olabileceğini, ancak neden olduğu siyasi ve ekonomik çalkantılar bir kaç kuşak boyu sürebileceğini açıkladı.

Açıklamada; “Bu ölümcül salgın nedeniyle dünyanın yaşadığı sıra dışı koşulların, 1944'ün sonlarında piyade er olarak katıldığı II. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı duyguları aklına getirdiğini belirtmektedir. Nitekim şimdi belirli bir çevreyi hedeflemeyen yakın bir tehlike duygusu mevcut olduğunu dahası herkesi rastgele ve yıkıcı bir şekilde hedeflemiş durumda olduğunu beyan etmektedir.” dedi.

Kissinger, o yıllar ile bugün yaşadıklarımız durum arasındaki benzerliklere rağmen, Amerikalıların o zamanki dayanıklılığının yanı sıra büyük bir ulusal hedef peşinde olmasıyla bugün arasında önemli bir farkın mevcut olduğuna dikkat çekerek “ABD, bugün yaşanan siyasi bölünmenin gölgesinde, salgının yayılmasından kaynaklanan uluslararası boyut ve küresel ölçekte benzeri görülmemiş engellerin üstesinden gelmek için etkili ve vizyon sahibi bir hükümete ihtiyaç duymaktadır.” dedi.

Korona'dan Sonrasına Hazırlık

Kissinger, dünya liderlerinin salgının neden olduğu krizle tamamen ulusal düzeyde uğraştıklarına, bununla birlikte virüsün patlak vermesinden kaynaklanan toplumsal parçalanmanın yankılarının sınırlar tanımadığını ifade ederek “salgının yayılmasıyla başa çıkma çabalarının, büyüklüğüne ve aciliyetine rağmen, dünya liderlerini diğer bir acil görevden uzaklaştırmaması gerektiğini, bu acil görevin “korona sonrası düzene geçmek için paralel bir proje başlatmaktır” uyarısında bulundu.

Kissinger ayrıca, “ABD dâhil hiçbir ülkenin bu salgını ulusal bir çaba ile tamamen aşamayacağını, ortaya çıkan ihtiyaçlarla başa çıkmak ve krize karşı koymak için uluslararası işbirliği içinde bir program belirlenerek eşlik etmesi gerektiğini vurguladı. İki program üzerinde aynı anda çalışmamasının kötü sonuçlara yol açabileceği” konusunda uyarmaktadır.

Başarısızlık Dünyayı Tutuşturabilir

Kissinger, ABD yönetimini salgının yerel ve küresel sonuçlarını ele almak için üç ana alana odaklanmaya çağırıyor:

Birincisi, “bilimsel araştırmaların geliştirilmesi yoluyla dünyanın bulaşıcı hastalıklarla mücadele etme yeteneğini arttırmak.”

İkincisi, “hız ve kapsam açısından insanlığın daha önce hiç görmediği bu salgının patlak vermesiyle küresel ekonomiye verilen zararı ele almak üzere acımasız bir çaba harcayıp takip etmek.”

Üçüncü olarak, “ABD yönetimini liberal küresel düzenin ilkelerini korumaya odaklanmaya çağırmaktadır.”

Kissinger son olarak, “bugün dünya liderlerinin karşılaştığı tarihsel zorluk, anyı anda hem krizi yönetmek ve hem de geleceği inşa etmektir. Gerçek şu ki; bu mücadeledeki başarısızlık dünyayı tutuşturabilir.” ifadelerine yer verdi.

(Tercüme: Mustafa Küçük)