Kırım´da İşgal şovu

2014´te dünyanın seyretmekle yetindiği harekatla Kırım´ı işgal eden Rusya ?zaferinin´ 5´inci yılında şov yaptı. Moskova ve Yalta´da gösterişli törenler düzenlendi. Kırım´a giden Rusya lideri Putin, yarım adayı Rusya´ya bağımlı kılan yeni yatırımların açıl

Kırım´da İşgal şovu

Rusya 2014´te, dünyanın tepkisiz kaldığı harekatla Ukrayna toprağı olan Kırım´ı işgal eden Moskova ?ilhakın´ 5´inci yılında şov yaptı. Mosokva ve Yafta´da görkemli törenler düzenlendi. Rusya lideri Putin, Kırım´a giderek yarım adayı Rusya´ya bağımlı kılan yeni yatırımların açılışlarını yaparak dünyaya meydan okudu. Şu ana kadar Kırım´a 15 savaş gemisi gönderen Moskova önümüzdeki 5 yıl içinde 20 gemi ve denizaltı daha göndereceğini duyurdu. Moskova zafer şovu ile dünyaya meydan okurken NATO ve Avrupa Birliği ise Rusya´ya çağrısını yineledi: Rusya Kırım´ı Ukrayna´ya iade etmeden ilişkiler normalleşmez.

Kerç Boğazı´nda Ukrayna´ya ait savaş gemilerini hedef alıp Kiev´in askerlerini tutuklayan Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya´nın Kırım´ı ilhak ettiği 5. yıldönümü nedeniyle ziyaret ettiği yarım adada Moskova´nın kalıcılğını pekiştirmek için Sivastopol kentinde Rus devlet şirketi Rostec tarafından geliştirilen Balaklavskaya termik santralinin açılışını yaptı. Rus lider yarımadanın başkenti Simferopol´deki Tavriçeskaya santralinin açılışınaysa video konferans ile katıldı. Rusya Yarımadayı kara´dan da kendine bağlamak için devasa köprünün inşaatına ise dünyanın tepkisine rağmen devam ediyor. Öte yandan Putin´in Kırım´a gidişi nedeniyle Moskova düzenlediği karşılama törenleriyle Batı´ya gözadağı verdi. Bu arada Putin geçen yıl yayınlanan bir belgeselde, ?Rusya´nın herhangi bir şekilde Kırım´dan vazgeçmesi ihtimalinin olup olmadığı´ sorusu karşısında ?Ne? Aklınızı mı kaçırdınız?? deyip şöyle devam etmişti: ?Böyle bir şeyin ihtimali yok, hiçbir zaman da olmayacak.?

Bu arada Rusya´nın, 5 yıl önce Ukrayna´nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını ilhak etmesi, uluslararası kamuoyundan büyük tepkiler aldı ancak bugüne dek Rusya, bu konuda geri adım atmadı. 18 Mart 2014 tarihinde Putin, Kırım´da düzenlenen ve uluslararası kamuoyu tarafından geçerli kabul edilmeyen referandumun ardından Kırım´ın, yeniden Rusya topraklarına katılmasını öngören anlaşmayı imzalamıştı. Kırım´ın ilhakı Rusya´ya yönelik yaptırımların devreye sokulmasına neden olmuştu ancak söz konusu adım o dönemde Putin´in ülkesi içerisindeki popülaritesini zirveye ulaştırmıştı.

TÜRKİYE: FİİLİ DURUMU TANIMIYORUZ

İşgalin yıldönümünde Ankara´dan da sert bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Kırım´ın Rusya tarafından uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhak edildiği hatırlattı. Bakanlık açıklamasında, ?Meydana gelen fiili durumu tanımadığımızı yineliyor ve Ukrayna´nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz desteği teyit ediyoruz? denildi. Ayrıca, Kırım´ın yerli halkı Kırım Tatar Türklerinin durumunun Türkiye için öncelikli yerini korumaya devam edeceğinin altı çizildi.

NATO: İŞGAL BİTMEDEN NORMALLEŞME OLMAZ

NATO´nun 29 üyesi Rusya´nın Kırım´ı yasa dışı ilhakını tanımadığını belirterek, Kırım´ın Ukrayna´ya iade edilmesi çağrısında bulundu. Yapılan ortak açıklamada, ?Rusya uluslararası hukuka ve yükümlülüklerine uymadığı müddetçe ilişkilerde normalleşme gerçekleşemez? uyarısı yapıldı.

AB: UKRAYNA´YA DESTEĞİMİZ SÜRÜYOR

Rusya´nın Kırım´ı ilhakının beşinci yıl dönümünde Avrupa Birliği ve NATO, Kırım´ın Rusya ile birleşmesini tanımadığını yineledi ve Kırım´ın Ukrayna´ya iade edilmesi çağrısında bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ?Birliğin Ukrayna´nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne güçlü desteğinin sürdüğüne vurgu yaptı. Mogherini ayrıca Azak Denizi´nin Kerç Boğazı bölgesindeki tehlikeli gerginlik artışından çok ciddi endişe duyduklarını belirtti. Mogherini, Rusya´nın koşulsuz bir şekilde ve acilen alıkoyduğu Ukraynalı gemi ve mürettebatları serbest bırakması gerektiğini belirtti. Mogherini, güç kullanımının kabul edilemez olduğunu ifade etti.