Tarih: 05.02.2018 14:57

??Kimlik Siyaseti ve Azınlık Sorunu?´´ Kitap Tahlili?

Facebook Twitter Linked-in

Sentez Yayınlarından Aralık 2017´de çıkan ??Kimlik Siyaseti ve Azınlık Sorunu, Felsefi Sorgulamalar´´ adlı eser son dönemde güncelliğini arttıran tartışmalı kavramaları ele alarak, özellikle Ortadoğu coğrafyasını şekillendiren kavramların önümüze sorun olarak çıkan nüvelerini tahlil etmektedir.

Eserin editörlüğünü üstlenen akademisyen ve bizatihi tedrisi rahlesinden geçtiğim, devlet bürokrasisi terbiyesi ve tecrübesini içselleştiren Yrd. Doç. Dr. Hüdayi SAYIN ve bir diğer değerli hocamız Eray YAĞANAK beylere, literatüre kattıkları bu özel eserden ötürü teşekkürlerimi sunarım. Eserin satır aralarında kitaba adını veren kavramları işlerken, kendisinden ders aldığım hocanın duruşu, hitabeti ve birikimi vasıtasıyla eserde geçen çalışmanın satır aralarını okuma imkânına ererek kendime ziyadesiyle pay çıkardım.

dönem dünya siyasetini meşgul eden ?kimlik ve azınlık´ gibi kavramların aslında hangi sosyolojik komplikasyonlar neticesiyle vuku bulduğunu ve önümüze sorun olarak servis edildiğini anlamanın feyzine, mevcut eser vasıtasıyla ulaşmak zor değildir.

??Kimlik Siyaseti ve Azınlık Sorunu?´´ konularını işlerken sığ, yüzeysel bakış açısının kolaycılığına kaçmadan, felsefik doktrinler ve öğretici metaforlarla zihin bulanıklığını gideren bir eğitici eser okuyucuyu karşılamaktadır.

Kwame Anthony Appiah´ın ??Kimlik siyaseti insanı belli bir kimliğe hapseder´´ sözüyle başlayan eser; ?göç olgusu´nu tasvir ederek, ??Çok Kültürel Çalışmalar´´ kapsamında ??Çok Kültürcü Felsefe, Çok Kültürlü Sorunlar, Ulusal Göçmenlik Sorunu, İstemli-İstemsiz Göç Sorunu, Yasal Göç Sorunu, Azınlık İçindeki- Azınlıklar Sorunu´´ gibi çalışmalarla konunun adeta ruh tahliline ışık tutmuştur.

Eray YAĞANAK hocamızın eserde ??Ben ve Ötesi´´ çalışmasıyla ilginç noktalara dikkatimizi çekmektedir. Kimlik sorunu içerisinde ?biz´i soran, ?biz´i kim diye sorgulayan bakış açısıyla konunun anlam derinliğinde bilgiler sermektedir. ??Kendi olmak ve kendilik´´ gibi kavramların derununda ulaştığınız cümle şu çarpıcılıkla sizi ikna etmektedir: ??Herkes diğer herkesten bir kendilik (kimlik ve benlik) sahibi olmakla ayrılır.

Eserde altını çize çize, sindire sindire okuduğum bir diğer bölüm ??Dost ya da Düşman: Göçmen Üzerinden Siyasal Kimliğin Tanımlanması´´dır. ??Siyasal özne olarak göçmeni´´ irdeleyerek, Huxley´in: ??Dünya Devleti´´ ??ütopyasını ??cemaat, özdeşlik, istikrar´´ gibi tanımlamalarla bir yere yerleştirir. Saygıdeğer hocamız Hüdayi beyin burada yazamayacağım kadar ilgimi çeken tahlillerinden birkaçına temas etmekte yarar görüyorum. Özellikle ??Siyasal Düşmanın İnşası: ??Yeni Barbarlar´´ ya da ??Şeytan´´ın Doğuşu´´ kısmında yapılan çarpıcı analizler dünya devletlerinin ??öteki´´ yüzünü ifşa teşebbüsüyle enteresan pasajlar okuyabileceksiniz. Kitaba ve bahse konu olan kavramlar üzerindeki analizlere bir burç olarak sayacağım şu cümleyle yazımı sonlandırmalıyım: ??Sömüren, inşa ettiği katmerli kötülüğün sonuçlarından kendini koruyamaz.´´. Daha bir çok kışkırtıcı analizle çalışmasını sürdüren sayın SAYIN´ın editör ortaklığını üstlendiği bu kitabı konuyla alakası olanların ilgilerine dikkat çekmek istiyorum.

Literatüre kazandırılan bu esere yepyeni çalışmaların eklenmesini diliyor ve bekliyorum. Ve hocalarıma tebriklerimi ve hürmetlerimi sunmayı vazife sayarım?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —