Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın "konuya dair" haberi...
Kamu çalışanlarının iki yıllık zam oranlarının belli olacağı 6’ncı dönem toplu sözleşme süreci başladı. 4 milyona yakın kamu çalışanını ve 2 milyona yakın emekliyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci için hükümet temsilcileri ile Türk-İş ve Hak-İş, 2 Ağustos’ta masaya oturacak.
Toplu İş Sözleşmesi (TİS) için taleplerini Çalışma Bakanlığı’na ileten Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.
KILIÇDAROĞLU BİRDEN FAZLA MAAŞ ALAN BÜROKRATLARI HATIRLATTI
KESK heyetinde, Eş Genel Başkan Mehmet Bozgeyik, Eş Genel Sekreter Şenol Köksal ve Mali Sekreter Gönül Kural Şimşek yer aldı. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de yarım saat süren görüşmeye katıldı.
Edinilen bilgiye göre KESK heyeti ile Kılıçdaroğlu’nun görüşmesinde, ekonomik kriz, giderek artan işsizlik, yüksek enflasyon, derinleşen yoksullukla birlikte hem işçilerin hem de kamu çalışanlarının yaşadığı zorluklar masaya yatırıldı. Ekonomik olarak zor bir dönemden geçildiğini ifade eden CHP lideri, özellikle esnafın pandemi döneminde gelir güvencesinin olmaması nedeniyle yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
2022 için tüm kamu çalışanlarının maaşlarında yansımalarla birlikte yüzde 43,5 artış yapılmasını talep eden KESK, toplu iş sözleşmesi sürecine ilişkin de Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi.
KESK’in zam taleplerinin yerinde olduğunu belirten CHP lideri, son dönemde sıkça gündeme gelen AK Partili bürokratların birden fazla kurumdan aldıkları maaşlara atıf yaptı. Kamuda 4-5 yerden maaş alan bürokratların olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, toplu sözleşme sürecine ilişkin, “Benim önerim siz de iki maaş talep edin” dedi.
Öte yandan CHP lideri, Türk-İş ve Hak-İş’in yürüttükleri toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak sonucu merakla beklediklerini de ifade etti.
'TOPLU SÖZLEŞME YASASI ANTİDEMOKRATİK'
Görüşmede, kamu emekçilerinin koşullarının iyileştirilmesi adına ve sendikalaşma sürecine dair atılması gereken adımlar da masaya yatırıldı. KESK heyeti, 4688 sayılı toplu sözleşme yasasının değiştirilerek demokratik, katılımcı ve grev hakkı önündeki engellerin kaldırıldığı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Yasanın antidemokratik olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu ise toplu sözleşme sürecini yürüten hakem kurulunun yapısı ve kararlarına itiraz edilememesinin sorun teşkil ettiğini söyledi. CHP lideri yeni bir düzenleme önerisi için gerekli çalışmayı yapacaklarını da belirtti.
KESK’İN ZİYARETLERİ DEVAM EDECEK
TİS sürecine dair Hak-İş ve Türk-İş’i ziyaret ederek taleplerini ileten KESK yönetimi, 4688 sayılı toplu iş sözleşmesi kanunun değiştirilmesi için TTB ve DİSK’in de aralarında bulunduğu meslek örgütleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi.
CHP’nin ardından 30 Temmuz Cuma günü HDP ile de görüşme gerçekleştirecek olan KESK, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve Türkiye İşçi Partisi temsilcileriyle de önümüzdeki hafta bir araya gelerek kamu çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesi adına atılması gereken adımlara dair taleplerini sıralayacak.