Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kılıçdaroğlu´ndan İmamoğlu iddialarına cevap: 1989 travması yaşamak istemiyoruz

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İBB seçimlerini kazanan İmamoğlu´nun Cumhurbaşkanı adayı olması ihtimalinin konuşulmasının yıpratıcı olduğunu söyledi ve 1989 seçimlerini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu´ndan İmamoğlu iddialarına cevap: 1989 travması yaşamak istemiyoruz

Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul seçimlerinin ardından ilk kez bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

1989 TRAVMASINI HATIRLATTI

CHP lideri, Sosyal Demokrat Halkçı Parti´nin (SHP) 1989 yerel seçimlerinde kazandığı büyük başarıya rağmen, bir sonraki seçimlerde bunu sürdürememesini kastederek, "Belirlediğimiz 7 kurala belediye başkanları uyacak, biz de Genel Merkez´den takip edeceğiz. 1989 travmasını yaşamak istemiyoruz" dedi.

İMAMOĞLU CUMHURBAŞKANI ADAYI OLUR MU?

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu´nun cumhurbaşkanı adaylığının şimdiden konuşulmaya başlanmasını "yıpratacağı" gerekçesiyle doğru bulmadığını ifade etti.

"Hayır, hayır onlar şimdi hiç konuşulmaz, bugünden konuşmak onu yıpratır, hiç gerek yok."

İSTANBUL BAŞARISININ NEDENİ

İstanbul´da İmamoğlu´nu, dolayısıyla partisini başarıya götüren stratejiyi anlatan Kılıçdaroğlu, başta İstanbul olmak üzere, partili belediyelerin bu başarıyı ´sürdürebilir kılmaları´ için izleyecekleri yol haritasının da ipuçlarını verdi:

Oy farkını bu kadar yukarıya çeken ne oldu?" sorusuna cevap veren Kılıçdaroğlu, haksızlık duygusunun etkin olduğunu söyledi.

"Haksızlık duygusu. ´Bir kişiye haksızlık yapılıyor´ duygusunu gittiğim her yerde duydum. Ki biz kanaat önderleri ağırlıklı, hemen hemen tüm hemşehri dernekleriyle toplantılar yaptık. Onların kullandıkları ilk cümle, "Bir haksızlık yapıldı". Bu önemli bir şey."

BELEDİYELERE 7 MADDELİK İLKE

Kılıçdaroğlu´nun grup toplantısında açıkladığı ´halkçı belediyecilik´ olarak adlandırdığı 7 temel ilke, "ayrımsız hizmet, fakir mahallere pozitif ayrımcılık, şeffaflık, liyakat, adaletle yönetim" başlıklarını içeriyor ve partili belediyelerin bu ilkelere uygun bir yönetim anlayışı sergilemeleri isteniyor.

 

"Size oy veren seçmeni nasıl tutacaksınız? Yüzde 54 parti oyunuzun iki katı. Önümüzdeki süreçte nasıl bir politika izleyeceksiniz?" sorusu üzerine şunları söyledi:

Şimdi bunu sürdürülebilir kılmamız lazım. Bugün 7 madde açıkladım. Bu 7 madde gerçekten çok kritik. Biz ona halkçı belediyeciliğin temel kuralları diyoruz. Gerçekten işi ehline verecek. O konuda işte, "Bu geçen dönemki belediye başkanlığından kaldı, bunu hemen sürelim" değil. Gerçekten, bu kişi görevini çok iyi yapıyorsa, o görevde tutmak lazım, kalsın, zaten o işi yapıyor. Buna benzer, yoksul mahallelere hizmet götürme gibi, belirlediğimiz 7 kurala belediye başkanları uyacak, biz de Genel Merkez´den takip edeceğiz. Yani bir 89 travmasını yaşamak istemiyoruz.

ERKEN SEÇİM TALEBİMİZ YOK

Erken seçim görüşümüz değişmedi, bir seçim isteğimiz, talebimiz yok. Ülkenin gerçekten çok ciddi sorunları var. Dış politikada da var, Türkiye ilk kez bu kadar yalnızlaşıyor, tarihinde hiç bu kadar yalnızlaşmadı. Siz Mısır´la ilişkiyi nasıl bozarsınız? Akdeniz´in bu tarafında Türkiye var, öbür tarafında Mısır var, ikisi de güçlü devlet. Fakat bakın şuraya, Mısır´ı, İsrail´i, Katar´ı, Yunanistan´ı bir arada, sadece dışlanan Türkiye var burada.

1989 SEÇİMLERİNDE NE OLDU?

26 Mart 1989 günü yapılan yerel seçimlere Erdal İnönü liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SHP),Süleyman Demirel liderliğindeki Doğru Yol Partisi (DYP),Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi (ANAP),Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi (RP),Bülent Ecevit liderliğinde Demokratik Sol Parti (DSP) ve Alparslan Türkeş liderliğindeki Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ile bağımsız adaylar katılmıştı. 1989 yerel seçimlerinin sonucunda İl Genel Meclisi seçimleri baz alındığında % 28.71 oy alan SHP birinci parti olmuştu. SHP, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 39 ilin belediye başkanlıklarını kazandı. Bunu 16 ille DYP, 5 ille Refah Partisi, 3´er ille (Bitlis, Elâzığ, Erzincan, Hakkâri, Malatya, Yozgat) ANAP ile MÇP ve 1 ilde (Tunceli) bağımsız aday izledi.

1989 yerel seçimlerinde büyük bir başarı yakalayan SHP için travma 1991 genel seçimde yaşandı.

1991 GENEL SEÇİMDE ŞOK YAŞANDI

1989 yerel seçimlerinde 39 ilin belediye başkanlığını kazanan SHP, 1991 genel seçimine gelindiğinde beklenen başarıyı gösteremedi. 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan ve TBMM 19. dönem milletvekillerinin belirlendiği seçimde, Doğru Yol Partisi (DYP) Meclis´te 178 sandalye kazanarak birinci parti konumuna geldi. Böylece DYP´nin lideri Süleyman Demirel´de başbakanlık koltuğuna yeniden oturdu. 1991 yılının ikinci partisi Anavatan Partisi (ANAP) olmuş. 1989 yılındaki yerel seçimlerde büyük başarı kazanan Sosyal Demokrat Parti (SHP) ise 88 sandalye ile Meclis´e ancak 3. parti olarak girmişti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER