Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kelle paça ve sarımsak koronavirüsten korur mu?

Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 ile alakalı aklınıza gelebilecek ya da kulağınıza gelen sorulara cevap verdi

Kelle paça ve sarımsak koronavirüsten korur mu?

Koronavirüs Covid-19 salgınının iki ay gibi kısa sürede tüm dünyaya hızla yayılması her ülkede bir panik havası oluşturdu. Bu durum, ölümcül virüs hakkında birçok doğru ve yanlış bilginin de salgın kadar hızlı yayılmasına neden oldu.

Örneğin, koronavise karşı en büyük silah sarımsak ya da kelle paça mı? Veya salgın evcil hayvanlarınızdan size bulaşabilir mi? Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 ile alakalı aklınıza gelebilecek ya da kulağınıza gelen sorulara cevap verdi. İşte 11 başlıkta koronavirüs hakkında doğru ve yanlışlar!..

Koronavirüs sadece ileri yaşlı insanları mı etkiliyor yoksa gençler de virüs dolayısıyla hayatını kaybedebilir mi?

Sanılanın aksine koronavirüs sadece yaşlı kişilere değil her yaştan insana bulaşabiliyor. Fakat yaşı ileri kişilerde özellikle de geçmişlerinde astım, diyabet ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar geçirmişler ise virüsün etkili olma ihtimali kuvvetleniyor. Şu ana kadar hayatını kaybedenlerin 60 yaş ve üstü olması, hastalığın daha genç insanlara bulaşmasına rağmen ölümcül olmayacağı yönündeki kanıyı kuvvetlendiriyor.

Koronavirüsü önlemek ya da tedavi etmek için bir ilaç veya tedavi var mı?

Şu ana kadar virüse karşı bir ilaç ya da tedavi geliştirilebilmiş değil. Salgına yakalanan kişiler yoğun bakıma alınıyor ve hastalığın gidişatı yakından takip ediliyor.

Koronavirüse karşı sarımsak yemek çözüm olabilir mi?

Sarımsağın mikroplara karşı bünyenin korunmasında etkili olduğu bliniyor. Bununla birlikte şu ana kadar yapılan çalışmalar koronavirüse karşı etkili olduğu yönünde bir sonuç vermiş değil.

Kelle paça yemek koronavirüsten korur mu?

Prof. Dr. Canan Karatay’ın koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylemesi kelle paçanın koronavirüsün ilacı olduğu inancını artırdı. Bununla birlikte gribe ve virüslere karşı direnç sağladığına inanılan bu yemek hakkında Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi bir araştırması bulunmuyor.

Antibiyotikler koronavirüse karşı etkili mi?

Hayır, bakterileri yok edebilen antibiyotikler virüslere karşı etkili değil. Koronanın da bir virüs olmasından dolayı tedavilerde antibiyotik kullanılmıyor. Bununla birlikte eğer koronavirüsten dolayı hastaneye kaldırıldıysanız, orada bakteri kapmamanız için reçetenize antibiyotik tedavisi yazılabilir.

Koronavirüs evcil hayvanlardan geçebilir mi?

Evinizde beslediğiniz köpek ya da kedi gibi evcil hayvanların koronavirüs bulaştırdığına dair şu ana kadar hiçbir kanıt bulunmuyor. Bu hayvanlarda virüsün görülmesi size bulaşacağı anlamına da gelmiyor. Bununla birlikte böyle bir evcil hayvanla her temas sonrası ellerin her ihtimale karşı su ve sabunla yıkanması öneriliyor.

Tuvaletlerde yıkanan elleri kurutmak için kullanılan sıcak hava üfleyiciler koronavirüs’ü öldürüyor mu?

Yanıt hayır. El kurutma makinelerinin böyle bir özelliği bulunmuyor. Yeni tip virüse karşı kendinizi korumak için alkol bazlı temizleyiciler, sabun ve su ile ellerinizi sıklıkla yıkamanız gerekiyor. Ardından da ellerinizi tek kullanımlık kağıt havlu ile iyice kurulamanız öneriliyor.

Koronavirüs bulaşmış bir kişinin tespitinde termal tarayıclar ne kadar etkili?

Bu sorunun yanıtı hastalığın evrelerine göre değişiyor. Termal tarayıcılar koronavirüsten dolayı ateşi çıkan kişileri tespit etmekte başarılı oluyor. Bununla birlikte ateş vakalarda hastalığın bulaşmasından 2 ya da 3 gün sonra ortaya çıkıyor. Bu evrede termal kontrolden geçen bir kişi hasta olduğu halde ateşi olmadığı için tarayıcılarda fark edilemiyor.

Çin’den gelen koli ya da mektuplardan koronavirüs bulaşabilir mi?

Hayır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı analizler Çin’den gönderilen koli ya da mektupların koronavirüs riski taşımadığını gösteriyor. Bunun başlıca sebebi virüsün eşyalar üzerinde uzun süre hayatta kalamaması.

Zatürre aşısı koronavirüse karşı da etkili mi?

Hayır. Bu tür aşılar koronavirüse karşı işe yaramıyor. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları Covid-19’a karşı aşı geliştirmek için hummalı bir çalışma yürütüyor. Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü solunum yolu hastalıklarına karşı korunmak için aşı olunmasını öneriyor.

Hastalığın bulaşmasını istemiyorsanız neler yapmamalısınız?

Sigara içilmemeli
Geleneksel bitkisel tedaviler resmi olarak kanıtlanana dek uygulanmamalı
Üst üste maske takılmamalı
Doktor izin vermeden antibiyotik kullanmaya başlanmamalı

Kaynak: Euronews



Anahtar Kelimeler: Kelle sarımsak koronavirüsten korur ?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER