KAŞIKÇI CİNAYETİNDE BİR YIL GERİDE KALDI. İŞTE GÜN GÜN GELİŞMELER...

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim 2018'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti.

KAŞIKÇI CİNAYETİNDE BİR YIL GERİDE KALDI. İŞTE GÜN GÜN GELİŞMELER...

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, vatandaşı olduğu Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda vahşi yöntemlerle katledilmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, cinayetin failleri ve sorumlularının kimler olduğuna ve bu kişilerin akıbetlerine dair hala kayda değer bir gelişme yaşanmaması, uluslararası kamuoyunun vicdanını yaralamaya devam ediyor.

Dünyaca ünlü Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın, bir Suudi diplomatik mülkünde öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçti ancak ne Kaşıkçı'nın cenazesinin nerede olduğu, ne de işlenen korkunç cinayette kimlerin parmağı olduğu soruları yanıt buldu.

Aradan geçen bu sürede neredeyse tüm dünya liderleri, farklı birçok platformda cinayeti kınadı. Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde açılan soruşturmada ise Suudi Arabistan, Kaşıkçı'yı taammüden öldürmekten sorumlu tutuldu.

Bütün bunlara rağmen, Kaşıkçı cinayeti hala tüm yönleriyle aydınlatılmayı, uluslararası toplum ise cinayetin azmettiricilerinin ve faillerinin şeffaf bir süreçte yargılanıp ceza almasını bekliyor.

- Cinayete giden süreç

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ilk günden itibaren kamuoyuna yansıyan olaylar şöyle gelişti:

Suudi gazeteci Kaşıkçı, 28 Eylül Cuma günü saat 11.50'de evlilik işlemleri için konsolosluk binasına gitti. Burada Kaşıkçı'ya 2 Ekim'e randevu verilerek, cinayet planı devreye sokuldu.

İstanbul'a 1 Ekim'de saat 16.30'da tarifeli seferle gelen 3 kişilik bir ekip, otele yerleştikten sonra Başkonsolosluğa gitti. Bu sırada Başkonsolosluktan bir başka ekip de Belgrad Ormanı ve Yalova'da keşif çalışmaları yaptı.

Saat 01.45'te 3 kişilik ikinci ekip, tarifeli seferle İstanbul'a gelip, otele yerleşti. Aralarında generallerin de bulunduğu 9 kişilik üçüncü ekip ise özel uçakla havalimanına inip, bir başka otele hareket etti.

Toplam 15 kişiden oluşan ekip, sabah 09.50 ile 11.00 arasında ayrı ayrı gelip Başkonsoloslukta buluştu. Önce Başkonsolosluğun kamera sistemindeki hard disk söküldü, saat 11.50'de de Cemal Kaşıkçı telefonla aranıp, o günkü randevusu teyit edildi.

Aynı gün erken saatlerde Londra'dan İstanbul'a dönen Kaşıkçı'dan, saat 13.08'de konsolosluk binasına yaya olarak girdikten sonra bir daha haber alınamadı.

Kaşıkçı'nın buradan çıkmaması üzerine kendisini bekleyen nişanlısı Hatice Cengiz, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ve gazeteci Turan Kışlakçı'yı aradı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı'nın "ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğunda alıkonulduğuna" dair iddiayla ilgili soruşturma başlattı.

Farklı uçaklarla Türkiye'ye gelen ve aralarında güvenlikçi, istihbaratçı ile adli tıp uzmanının bulunduğu 15 kişilik Suudi heyet, iki ayrı uçakla akşam saatlerinde Türkiye'den ayrıldı.

Devamı >>>