Karma Eğitim Pedagojik Ham Ölü, Kabataş Erkek Lisesi

Ali Erkan KAVAKLI - 20 09. 2018 Perşembe

Karma Eğitim Pedagojik Ham Ölü, Kabataş Erkek Lisesi

20 09. 2018 Perşembe

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kabataş Erkek Lisesi´nde 2018-2019 Eğitim Öğretim yılının açılışını yaptı. Eğitim alanında yaptıkları reformları anlattı, eğitimi demokratikleştirdiklerini, teknik alt yapıyı inşa ettiklerini, 600 binin üzerinde öğretmen atadıklarını, sınıf mevcutlarını 70-80´lerden 30´lara çektiklerini, imam hatip ortaokullarını açtıklarını anlattı. 

Milli Güvenlik dersini kaldırdıklarını, okulları kışla düzeninden kurtardıklarını, hafızlık yapmak isteyen imam hatip ortaokulu ve lisesi öğrencilerine fırsat sunduklarını, seçmeli de olsa Kur´an, siyer ve temel dini bilgiler dersi koyduklarını söylemedi. 

PEDAGOJİK HAM ÖLÜ

Hele ?Karma eğitim pedagojik ham ölü, yüzyılın pedagojik yanlışı, hem kız hem de erkeklerin yeteneklerini geliştirmelerini engelliyor, cinsel tacizlere yol açıyor, zemin hazırlıyor? diyen ve çocuğuna ayrı eğitim aldırmak isteyen velilere bu hakkı veremediklerini hiç söylemedi.

?Eğitim öğretimin milletin kadim değerleri, talepleri ve ihtiyaçlarıyla barışmasına en güçlü tepkiyi eğitimi, öğretimi tekellerinde gören? ve yaptıkları güzel icraatlara karşı çıkan çevreleri eleştirdi.

Recep Tayyip Erdoğan bir imam hatipli. 28 Şubat sürecini Eyüp İmam Hatip Lisesi´nde öğretmen olarak yaşayan bir eğitimci olarak imam hatip lisesinde uygulanan başörtüsü zulmünü görmüş ve yaşamış biri olarak, beş bin mevcutlu okulda 50 öğrenci kaldığını gören biri olarak kendisine minnet ve teşekkür borçluyum.

Başörtüsü zulmünü kaldırdı.

Milli Güvenlik dersi öğretmenlerinin tuttuğu raporlara istinaden başörtüsü zulmü başladı o dönem. Başörtüsü yasağına karşı çıktığım için okuldaki derslerime son verildi, okuldan ayrılmak zorunda kaldım.

Milli Güvenlik derslerini kaldırdığı için müteşekkirim.

Kamudan başörtüsü yasağını kaldırdığı için bin teşekkür ediyorum.

Hele bütün okullara seçmeli Kur´an, siyer ve temel dini bilgiler dersi koydurduğu için tebrik ediyorum.

KARMA EĞİTİM, ANAYASA´NIN 

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Anayasa´nın 10. Maddesinde herkesin din, dil, ırk, mezhep, dünya görüşü farkı gözetilmeksizin eşit olduğunu ve eşit haklara sahip olduğu yazılı.

Sayın Cumhurbaşkanımızdan istirhamım şu:

Çocuğuna karma eğitim aldırmak isteyene devlet imkân sunuyor. Ayrı eğitim aldırmak isteyene de aynı fırsat sunulsun.

Ayrı eğitim hakkı neden yok?

Almanya´da çıkan Der Spiegel dergisi, 6.05.1996 tarihli sayısında şu manşeti attı:

?KIZ OKULUNA DÖNÜŞ, 

KADINLARA DAHA FAZLA ŞANS?

Dergi şu tespiti yaptı:

?60´lı yılların sonuna doğru bütün derslerde kız-erkek karma eğitim uygulaması büyük reform olarak kutlanmış, manşetler atılmıştı. O zaman öğretmenler, politikacılar, öğretmenler karma eğitimin otomatik olarak kadın erkek eşitliğini sağlayacağına inanmışlardı. 

Artık daha iyi anlaşılıyor ki reformcuların fikirleri yüz yılın en büyük pedagojik yanlışı idi. Kızlar daha fazla şans elde etmek, daha iyi bir eğitim almak yerine dezavantajlı hâle geldiler. Sanki kadın-erkek eşitliği tartışması hiç yapılmamış gibi toplumda klasik kadın rolü devam ediyor. 

Birlikte eğitimde erkekler sınıfa hükmediyor, kızlar dersten zevk alamıyorlar. Notları düşüyor, şöyle mırıldanıyorlar: ?Bu ders benim için değil.? (06.05.1996 s. 113)

Karma eğitim üzerine ilk araştırmaları feministler yaptı. Toplumda kadın-erkek eşitliğinin sağlanmadığını tespit ettiler. Bir nesil 20 senedir, 20 yıl sonra proje hedefine ulaşmamışsa gözden geçirilmesi, eleştiriye tabi tutulması gerekir. 

Sonra anlaşıldı ki projenin kendisi yanlış. Karma eğitim, kızların erkek hegemonyasında yaşamasına yol açıyor. 

Karma eğitim, önlenemez bir şekilde kızların sözlü ve fiili tacizlere uğramasına zemin hazırlıyor. 

Almanya´da yönetmelikler değiştirildi, karma eğitimden vazgeçme trendi başladı. Kilise okulları zaten kız-erkek ayrı eğitim yapıyordu. Kız okulları öğrenci akınına uğradı. Devlet okullarında kızların ve erkeklerin yetenekli olduğu dersleri ayrı yapma uygulamaları başlatıldı. 

17 Mayıs 2014 tarihli Der Spiegel´den öğreniyoruz ki karma eğitim erkeklere de zarar veriyor. Kızların beyinlerindeki duygusal, sözel, dil zekâsı bölümü erkeklerden % 11 daha büyük. Bu sebeple dil, tarih, coğrafya, sosyoloji, biyoloji gibi derslerde kızlar erkeklere yetişemiyor. 

Karma sınıflarda stres var. Kızlar güler diye erkek soru soramıyor. Dolayısıyla öğrenemiyor, başarısız oluyor ve okulu terk ediyor.

Sosyolog Heike Diefenbach şöyle diyor:

?Almanya´da erkekler, kızlara göre daha dezavantajlı.? (Der Spiegel, s.84)

Erkeklerin favori olduğu fizik, kimya, matematik, bilgisayar, spor derslerinde kızlar utanıyor, geri çekiliyor, yeteneklerini geliştiremiyor.

Bu dersler ayrı yapıldığında iki taraf da kazanıyor. Bu sebeple Prof. Thomas Schafer şu tespiti yaptı:

?Karma eğitim pedagojik ham ölü. İstenmeyen karma eğitim zarar veriyor. Karma eğitim kızlara hiçbir şey kazandırmadı.?

Kabataş Erkek Lisesi yazan tişörtler giymişti öğrenciler. Kızların giydiği tişörtlerde de Kabataş Erkek Lisesi yazıyordu. 

Erkek lisesinde kızların ne işi var diye kimse sormadı galiba.

Ben 1971 yılında Konya Erkek Lisesinden mezun oldum. Kimse karma eğitim laiklik, Atatürkçülük ile irtibatlandırıp tabuya dönüştürmesin. Atatürk zamanında da klasik erkek ve kız liseleri vardı. 

Kabataş Erkek Lisesi, Çemberlitaş Kız Lisesi gibi. Bu okullar, DSP´li Metin Bostancıoğlu zamanında ideolojik körlükle karma yapıldı.

Anayasanın emrettiği eşitliği istiyoruz. İsteyene ayrı eğitim alma hakkı verilsin.

Reformcu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´dan bu hakkın verilmesini talep ediyorum.