Tarih: 15.04.2019 12:02

Kamu personel reformu

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından zaman zaman gündeme getirilen ?Kamu Personel Reformu?nda maalesef netice alınmış değil. Erdoğan, kendisinin çok arzulamasına rağmen Anayasa değişikliği gerektiğinden ?maalesef çok az mesafe aldım? dediği bu değişiklik, belki de sendikaların konuya yeteri kadar sahip çıkmamasından çözüme kavuşmamış gibi görünüyor. Ancak, kamuda çalışanların sorunlarının bir kısmı geniş çaplı personel reformu yapılmadan da kolayca çözülelebilir.

?Üniversite mezunu kadrolu işçiler, 4 C´liyken 4 B statüsüne geçirilenler, vekil imamlar, taşerona kadro aşamasında bakanlıklardaki gibi kamu işçisi değil de belediye iştiraklerine kaydırılan ile sözleşmelilerin memur yapılmasından sonra onların yerlerine alınan 4 B´liler? sorunlarının çözülmesini bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Başbakanlık döneminde gündeme getirdiği Kamu Personel Reformu´ndan sonra önceki Başbakanlar Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım´ın ?üniversiteli işçilerin? statü değişikliği taleplerinin çözümüne yönelik açıklamalarının yanı sıra 23 Ağustos 2015 tarihindeki 3. dönem Toplu İş Sözleşmesi´nde dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından imzalanan 36´ıncı madde de üniversiteli işçiler ve 4 C´lerin memuriyet kadrolarına geçirilmesi konusu gündeme getirilmesi mağdurları umutlandırmıştı. Bu iki maddeden, 4 C´lilerin memuriyete geçirilmesi konusu, bu kardeşlerimizin 4 B´li statüsüne geçirilmesiyle neticelendi. Ancak 4 C´liyken 4 B sözleşmeli memur kadrosuna atananlar hallerinden memnun değil. Kendilerine üvey evlat muamelesi yapıldığını belirten 4 C´liler memuriyet bekliyor.

Toplu İş Sözleşmesi ve KPDK´larda çözüm getirileceğine dair karar alınan ?üniversiteli işçiler?in statü değişikliğiyle memur kadrolarına atanması ise henüz çözüme ulaşmış değil. Sosyal medya üzerinden örgütlenen üniversiteli işçiler, kamuda memurlarla aynı işi yapmalarına rağmen, memurların sahip olduğu tayin, terfi, maaş ve sosyal haklardan mahrum olduklarını belirterek sorunlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan´a ulaştırmak istiyor.

Bizim kanaatimize göre gerek bakanlıklar, gerek belediyeler, üniversiteler ve diğer kamu kurumlarında çalışan üniversite mezunu hatta yüksek lisans ve doktora yapmış kalifiye işçiler, memur işi yapmalarına rağmen memurlar gibi görevde yükselme ve terfi hakkından mahrumlar. Yapılması gereken üniversiteli işçilerin, statü değişikliğiyle boş olan memur kadrolarına atamak ve tayin ve terfi hakkına kavuşturmaktır. Ya da daha önce bir defaya mahsus yapıldığı gibi işçi ve memur arasında serbest geçiş hakkı vermektir. Çıkartılacak kanun hükmünde kararnameyle bu iş çözülebilir ve isteyen işçi ve memurlar karşılıklı geçiş hakkını pekâlâ elde edebilir. Böylece kamuya yük getirmeden iki taraf karşılıklı geçiş hakkına kavuşur, isteyen geçiş yapar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın gerek İETT´de görev yaptığı günlerde gerekse İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı makamında bulunduğu hengâmda etrafında bulunan çalışanların sorunlarıyla karşılaşmış olduğunu zannediyorum. Sayın Erdoğan´ın ?Kamu Personel Reformu? ve işçi-memur ayrımını ortadan kaldırmaya yönelik beyanları, sorunun çözümü noktasında duyarlı olduğunu göstermektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —