Kambur balinadan esinlendiler

Yeni nesil rüzgar türbini kanat tasarımı 1.lik getirdi

Kambur balinadan esinlendiler

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya ve proje ekibi öğrencileri, kambur balinadan esinlenerek tasarladıkları tüberküllü rüzgar türbin kanat projesi ile "TÜBİTAK 2241 Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması" ürün geliştirme kategorisinde birincilik ödülü almanın gururunu yaşıyor. 

SAÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ümit Gedik, Ali Rıza Görüm, Lütfi Kardeş ve Furkan Çakar´ın danışman hocaları Doç.Dr. Ekrem Büyükkaya gözetiminde geliştirdiği tüberküllü rüzgar türbini kanat tasarım çalışmaları, yaklaşık bir yıl sürdü. Öğrencilerin çalışması, TÜBİTAK yarışmasında ürün geliştirme kategorisi jüri değerlendirilmesinde dört farklı kriteri başarıyla geçti.

Öğrenciler, bu çalışmayla, ürün geliştirme kategorisinde final aşamasına kalan 32 proje arasında birinciliği elde etti.

Birincilik ödülü almanın gururunu yaşayan SAÜ öğrencileri, çalışmalarını daha iyi seviyelere getirebilmeyi hedefliyor.

Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya, danışmanlığını yaptığı öğrencileriyle gerçekleştirdikleri çalışmanın TÜBİTAK kapsamında yapılan 2241-A sanayi destekli bitirme tez projesi olduğunu söyledi.

"Gürültü kirliliğini de önemli ölçüde azaltacaktır"

Öğrencilerini projenin ikinci aşaması olan yarışmaya teşvik ettiğini ve TÜBİTAK´tan "Ürün Geliştirme" kategorisinde birincilik ödülünü aldıklarını ifade eden Büyükkaya, "SAÜ olarak ülkemizde ilk kez böyle bir çalışmaya imza atarak başarılı olmamız öğrencilerimiz ve üniversitemiz adına mutluluk verici. Tüberküllü rüzgar türbin kanadı ile klasik kanatlara göre daha verimli olabilecek farklı bir tasarımı ortaya koymaya çalıştık." dedi.

Rüzgar türbin kanatlarına yönelik daha önce yurt dışında farklı çalışmalar yapıldığını ancak bu tür çalışmaların ülkemizde de yapılarak geliştirilmesinin, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından önemli avantajlar sağlayacağını belirten Büyükkaya, tasarladıkları tüberküllü kanadın klasik kanatlara göre daha düşük rüzgar hızlarında maksimum güce ulaştığını, böylece önemli verim artışı sağladıklarını belirtti.