Alman bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre sabah kahvaltısını atlamak, obeziteye ve tip 2 diyabet hastalığına neden oluyor.
Yapılan araştırmalar geç yapılan kahvaltının tip 2 diyabet hastığı ve obeziteyi etkilediğini ortaya koydu. 5 bini diyabet hastası olan 96 bin kişiyle yürütülen araştırma kahvaltıyı atlamanın risklerini tekrar gözler önüne serdi. Almanya´daki Nutrition Dergisi´nde yayımlanan meta-analizde kişinin bir gün kahvaltıyı atlamasının tip 2 diyabet hastalığının görülme riskinini yüzde 6 artırdığı bilgisi verildi.
Uzmanlar kahvaltının atlandığı her gün hastalık riskinin arttığını ve böylelikle ortalama 1 hafta kahvaltı yapmayan kişilerde bu riskin yüzde 55´e kadar çıktığını belirtti. Araştırmacılar kişilerin kahvaltıyı atladıklarında vücutlarında depolanmış yağ rezervlerinin parçalandığını fark etti. Bu kilo vermek isteyenler için iyi bir şey gibi gözükse de bu aslında metabolik esneklikte bir bozulmanın, vücudun yanan yağ ve karbonhidratlar arasında geçiş yapabilme yeteneğini ortaya koyuyor. Ek olarak, glikoz konsantrasyonları ve diğer insülin direnci belirteçlerinin (yüksek kolesterol ve inflamasyon), bireylerin kahvaltıyı atladığı günler gözle görülür bir şekilde artıyor. Bu da insülin duyarlılığını etkileyerek kişinin obezite ve Tip 2 diyabet riskini potansiyel olarak artırıyor.
Colombia Üniversitesi profesörü Marie-Pierre St-Onge Amerika Kalp Organizasyonu için yazdığı yazıda ?Çalışmalar, günlük kahvaltı yapan insanların yüksek kolesterol ve kan basıncına sahip olma ihtimalinin daha düşük olduğunu ve kahvaltıyla obez olma ihtimalinin olmadığını kanıtladı´´ ifadelerini kullanmıştı.