Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Beşar Esad yönetiminin devrildiği Suriye'ye Rusya'nın buğday sevkiyatının sekteye uğraması halinde, gerekli olması durumunda devreye girerek Suriye'ye buğday göndermeye hazır olduklarını söyledi. Reuters haber ajansına daha önce açıklama yapan Rus ve Suriyeli kaynaklar, Suriye'ye Rusya'dan buğday taşıyan iki geminin ülkeye ulaşamamasının ardından, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların kontrolü ele geçirdiği başkent Şam'da kurulan yeni hükümetle ilgili belirsizlik sebebiyle Rusya'nın Suriye'ye buğday sevkiyatının askıya alındığını söylemişti.
'BAZI İMKANSIZ VE İNANILMAZ SEBEPLERLE BÖYLE BİR ŞEY OLURSA...'
Çeçen lider Kadirov, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, rotası yeniden belirlenen iki geminin 'ticari' buğday taşıyor olduğunu ve Suriye'ye yönelik Rusya devletinin desteklediği buğday tedarikinin bundan etkilenmediğini söyledi. Kadirov, "Bazı imkansız ve inanılmaz sebeplerle bu yaşanırsa, Çeçen Cumhuriyeti'nin lideri olarak sorumluluk almaya ve Suriye'ye gerekli miktarda buğday sağlandığından emin olmaya hazırım" dedi.
Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan Rusya, her iki ülkeye Batı'nın uyguladığı yaptırımların da etrafından dolaşarak karmaşık finansal ve lojistik düzenlemelerle Suriye'ye buğday tedarik ediyordu. Buğdayın ne kadarlık bir bölümünün devlet tarafından sağlandığı ise net değil. Kadirov da yaptığı açıklamada Suriye'ye buğday tedarikini nasıl organize edip finanse edeceğini ya da buğdayın nereden geleceğini söylemedi.
SURİYE, TOPLAM 2 MİLYON TON BUĞDAY İTHAL EDİYOR
Kadirov, Telegram paylaşımında, Esad döneminde Suriye'ye insanı yardım sağlayıp bazı camilerin yeniden inşa edilmesine yardımcı olan ve babasının adını taşıyan yardım fonu üzerinden eyleme geçebileceğine işaret etti. Rus analistlerin tahminine göre, Rusya, bu sezonda şimdiye kadar 300 bin ton kadar buğday tedarik etti. Suriye'nin toplam buğday ithalatının ise yaklaşık 2 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Rusya Suriye'nin önde gelen buğday tedarikçilerinden biri olarak öne çıkarken, buğday sevkiyatlarının sekteye uğraması 23 milyonu aşkın nüfusu olan Suriye'yi açlıkla karşı karşıya bırakabilir.
Kaynak: Gazete Duvar