Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

?Yananistan´a tepki

Yunanistan´ın başkenti Atina yakınlarında çıkan yangınlarda 81 kişinin hayatını kaybettiği, 150 kişinin de yaralandığı olayla ilgili Türkiye´de birçok sosyal medya kullanıcısı nefret söylemi içeren paylaşımlarda bulunmuştu.

?Yananistan´a tepki

02. 08. 2018 Perşembe

Adem Özgür

Yunanistan´ın başkenti Atina yakınlarında çıkan yangınlarda 81 kişinin hayatını kaybettiği, 150 kişinin de yaralandığı olayla ilgili Türkiye´de birçok sosyal medya kullanıcısı nefret söylemi içeren paylaşımlarda bulunmuştu. 

Türkiye basınında geniş yer bulan yangınla ilgili Takvim gazetesi de, ?Yananistan? başlığıyla verdiği haberde, ?Komşu adeta cehennem ateşiyle sarıldı!? ifadesini kullanmıştı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu - Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İş) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Türkiye medyasında yeniden üretilen nefret dilini değerlendirdi.

K24´ün sorularını yanıtlayan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye´de yaratılan kutuplaşmanın bir yansıması olarak medyada da nefret söyleminin arttığını söyleyerek, ?Şunu kabul etmek lazım, Türkiye´nin bir yarısı, diğer yarısını kendinden kabul etmiyor. Ona göre ötekinin yaptığı herşey yanlış, hata? dedi.

Durmuş, çeşitli dönemlerde milliyetçiliğin körüklenerek insanlar arasındaki ayrımın bilinçli olarak ?çukura dönüştürüldüğünü?, ancak artık buna ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

Yunanistan´daki orman yangınında onlarca kişinin yaşamını yitirmesinin ardından medyada verilen bir kısım tepkiye de değinen TGS Genel Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Yunanistan´daki yangın olayına Türkiye halkının (en azından bir kısmının) verdiği tepkiye baktığımız zaman, kökleri 1900´lü yıllara dayanan bir düşmanlık görüyoruz. İçiiçe geçmiş, yıllarca birlikte yaşamış insanların aradan bunca zaman geçmesine rağmen birbirini düşman görüyor.?

DİSK BASIN-İŞ: ŞOVENİZM

K24´ün sorularını yanıtlayan DİSK Basın-İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş, medyada nefret söyleminin hemen hemen her dönemin sorunu olduğunu söyleyerek, şunları ekledi:

?Ayrımcılık, şovenizm, ataerkinin yeniden üretimi her dönem popüler olan, hızla ve rahatça tüketilen üstelik de kitleler tarafından tercih edilen içerikler olduğu için medya kurumları özellikle yüksek tiraj ve rayting için bu basit ve hızla üretilebilen söylemi sıkça tercih ediyor.?

?İktidar tarafından kendine benzemeyene nefret, yeni Türkiye toplumunun harcı yapıldı? diyen Yurttaş, bu harcın en çok medya tarafından karıldığını söyledi.

TGC: DEĞERLER KAYBOLUYOR

K24´e konuşan TGC Genel Başkanı Turgay Olcay da, medyada nefret söyleminin siyasilerin toplumu ajite etmelerinden kaynaklandığını söyledi. Son yıllarda ırkçılığın hızla yükseldiğini belirten Olcayto, şöyle dedi:

?İç barışın hızla kaybolduğu toplumlarda bu tür milliyetçilik kisvesine bürünmüş şovenizmin artmasına şaşmamak gerekir. İnsan değerinin giderek unutulduğu toplumumuzda insanlık dışı davranışların artması aslında büyük bir tehlikeyi de içeriyor.?

Yunanistan´daki yangın felaketlerinin ardından yapılan paylaşımlara değinen Olcayto, şu ifadeleri kullandı:

?Yunanistan´daki yangın felaketine hem yazılı, görsel medyadan hem de sosyal medyadan kaynaklandığını gördüğümüz çirkin mesajlar az da olsa kanımca Türkiye insanını da yaralamıştır.?

Nefret söylemi ve kutuplaşmanın giderek büyüyeceğini ve insanların canını yakacak düzeye ulaşacağını sözlerine ekleyen Olcayto, ?Önemli olan siyasetin dilinin değişmesi. Ülkeyi yönetenlerin hamasi ve şoven bir dili kullanmaktan vazgeçip insan odaklı mesajlar vermeleri? şeklinde konuştu.

Yapılan yayınların ve paylaşımların sayısının çok büyütülmemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Olcayto, ?Yunanistan´ın kardeş halkına hem bireysel olarak, hem de örgütlenerek destek mesajları gönderen çok sayıda yurttaşımız vardı. Bunu da gözden uzak tutmamak lazım? dedi.



Anahtar Kelimeler: ÖZEL Yananistan tepki

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER